2021. szeptember 21., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
december (11)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A Himnusz születésnapja, a magyar kultúra napja

Főoldal>Kultúra>A Himnusz születésnapja, a magyar kultúra napja
 
Írta: Szerk.
2019. január 22. 09:49
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be és tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén (Cseke), 1989 óta e napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. A jeles nap alkalmából Budapesten és országszerte is programokkal készülnek, amelyek középpontjában kultúránk klasszikus gyöngyszemei és jelenkori értékei állnak.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én: Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be és tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Ezen a napon kiemelt figyelem irányul kultúránk gyöngyszemeire, valamint a jelenkor kulturális értékeire, akár az irodalomból, színházból, táncból, zenéből, vagy a filmművészetből kerüljön ki.

 

 

A Himnusz megszületése előtt is volt a magyarságnak összetartó nemzeti imádsága, a nép ajkán őrzött énekei, amelyek az anyanyelvű művelődés kialakulásával a magyarság sajátosságának megfelelően, egymás mellett léteztek. Ilyen például a magyar kultúra protestáns és katolikus változata. A hagyomány szerint Bocskai István hajdúi harcba induláskor a CX. zsoltárt énekelték, amelyet később a magyar reformátusok első számú énekeként tartottak számon. A katolikus magyarság néphimnusza a Boldogasszony Anyánk és az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű ének volt. Az evangélikusoké pedig az "Erős vár a mi Istenünk" kezdetű Luther ének.

 

 

A kézirat és a Himnuszt megzenésítő Erkel Ferenc kottája egész nap látható az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával és a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel ünnepelnek. A konferencián irodalom- és művelődéstörténészek más-más nézőpontból mutatják be Petőfi Sándor feleségének, Szendrey Júliának az életútját és életművét.

 

 

A Fiumei úti sírkertben, ahol a magyar kultúra olyan személyiségeinek sírjai találhatók meg, mint Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós vagy Munkácsy Mihály, ingyenes sétákat rendeznek.

 

A jeles nap alkalmából Budapesten és országszerte különleges programokkal készülnek. Több városban, köztük Zalaegerszeg, Keszthely, Szeged, Komló, Szolnok, Dunaújváros, Győr, Debrecen, Szombathely, Kőszeg, Gyula, Békéscsaba és Tatabánya e napon adnak át kulturális, közművelődési és művészeti díjakat, ösztöndíjakat.

 

Budapesten a Hagyományok Házában a Fölszállott a páva című műsor legjobb képeiből látható fotókiállítás, és az idén 75 éves Gaál János bútorfestő jubileumi kiállítása is megnyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A Csodák Palotájában délutánig kulturális-művészeti fesztiválra várják az érdeklődőket.

 

Pest megyében, Szentendre Fő terén kedden délben ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot, ahol a résztvevők közösen éneklik el a költeményt. Szigetszentmiklóson január 22-én 18 órától a Városi Könyvtár és Közösségi Házban Magyar szerzők remekművei a Magyar Kultúra Napján címmel a Divertimento Kamarazenekar előadása lesz. Vezényel: Bolyky Zoltán. A rendezvényen közreműködik a Székely Miklós Városi Kórus és a Batthyány Kázmér Gimnázium tanulói.

 

Forrás: MTI, 888.hu, tudomanyplaza.hu

Főkép: felvidek.ma

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.