2024. február 28., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
június
május
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A nagy hőség kedvez a „láthatatlan gyilkosnak”

Főoldal>Közérdekű>A nagy hőség kedvez a „láthatatlan gyilkosnak”
 
Írta: Szerk.
2021. június 30. 10:57
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A szén-monoxid-mérgezés nyáron is létező veszély, éppen ezért rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen óvintézkedések betartásával kerülhetjük el a tragédiát, melyet e láthatatlan veszedelem képes okozni.

Olvasóink többsége bizonyára értesült arról a sajnálatos hírről, miszerint néhány nappal ezelőtt egy négytagú budapesti család veszítette életét szén-monoxid-mérgezésben, hatodik kerületi otthonukban.  Mint kiderült, a lakásban volt szén-monoxid-érzékelő, azonban lemerült, így nem jelezte a mérgező gáz jelenlétét.

 

Nagyon fontos tudni, hogy nemcsak a fűtésszezonban, hanem nyáron, a nagy hőségben is előfordulhatnak ehhez hasonló tragédiák, ezért célszerű rendszeresen ellenőrizni, hogy működik-e a jelzőberendezés. A tragédiát követően a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) felhívta a lakosság figyelmét, hogy a nagy melegben a kémények belső hőmérséklete alacsonyabb a külsőnél, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az égésterméket, ami a légdugó miatt visszaáramlik a vízmelegítőbe, és néhány másodperc alatt mérgező gázzá fejlődhet.

 

„Az ilyen esetek elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges. A mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek szintén a lakás levegőjét használják” – írták honlapjukon. Éppen ezért azt tanácsolják, nyáron is fontos szén-monoxid-érzékelőt működtetni azokban a helyiségekben, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

 

A szén-monoxid miatti segélyhívások száma évről évre emelkedik, ami azt mutatja, egyre többen használnak ilyen berendezést az országban. Rendkívül fontos: ilyen eszközt kizárólag megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. „Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket” – hangsúlyozta az FKI. A szervezet közzétette honlapján az ajánlott készülékek listáját (ide kattintva érhetik el), valamint azt a listát is, amelyben azok az eszközök szerepelnek, melyek vásárlását semmilyen esetben sem ajánlják (ide kattintva olvasható). Aki az utóbbi berendezések valamelyikével rendelkezik, mielőbb cserélje le az ajánlott termékek egyikére. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.