2024. július 21., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A több sebből vérző Wekerletelep

Főoldal>Közülünk>A több sebből vérző Wekerletelep
 
Írta: Szerk.
2024. május 30. 23:14
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Wekerletelep Kispest ékköve. A védelem, illetve műemlékvédelem alatt álló városrész olyan érték, ami túlmutat a kerületen. A több mint 100 éves telep kora azonban nemcsak az utak, a járdák állapotán – amelyeket ráadásul egy-egy nagyobb esőzésnél, vagy kora tavasszal az olvadásnál elönt a víz –, hanem zöldtakaróján is nyomot hagyott, köszönhetően annak, hogy az elmúlt bő évtizedben a városvezetés semmit nem tett Wekerletelep épített és természeti örökségének, infrastruktúrájának fejlesztése, állagának megóvása érdekében.

Térdig a vízben

 

Évtizedes probléma Wekerletelepen, hogy egy-egy nagy esőzést követően – amelyekből ráadásul a jövőben egyre gyakrabban számolhatunk a klímaváltozás miatt – kisebb tavak alakulnak ki, több helyen legalább bokáig, egyes helyeken térdig érő vízben áll mind az úttest, mind a járda.

– A Fidesz-KNDP önkormányzati képviselői hosszú évek óta felteszik a kérdést a képviselő-testületi üléseken, hogy a Wekerlén már kialakított, 50 x 50 centiméteres vízelvezető árkok mellé tervezik-e újak kialakítását. 2018-ban a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda akkori vezetője azt mondta, hogy lakossági bejelentések alapján a legveszélyeztetettebb területeken elvégezték a munkálatokat, de a vízszikkasztó árkok folyamatos kialakítása és véglegesítése csak a hosszabb távú tervek között szerepel – tudtuk meg Ékes Gábor önkormányzati képviselőtől, aki így folytatta: – Mint kiderült, az önkormányzat készíttetett egy tanulmányt ennek kapcsán, szintén 2018-ban, amelyben a szakemberek leírták, hogy 10 milliárd forintos költségbecsléssel egy úgynevezett vegyes rendszert kell kialakítani, részben helyben történő szikkasztással, részben az Illatos úti befogadóárokra történő csatlakozással. Azóta eltelt hat év, a tervek még mindig az íróasztalfiókban hevernek, a wekerleiek pedig hol bokáig, hol térdig járnak a vízben.

 

 

Kátyú kátyú hátán

 

Wekerletelep is hemzseg a kátyúktól, a rendkívül rossz állapotú járdáktól. Az elmúlt években a wekerlei piacon is történt már sérülés, amikor valaki a térdét törte egy kátyúban, de a telepen közlekedő gyalogosok, illetve autók is gyakran esnek a kátyús járdák, utak áldozatául.

Az ott élőket nem vigasztalja, de az utak és járdák katasztrofális állapota egész Kispestre jellemző. Ezzel bizonyára a városvezetés is tisztában van, nem hiába látjuk most, a közelgő önkormányzati választás előtt azt, hogy mindenhol kátyúznak.

Mielőtt azonban mindenki megkönnyebbülten fellélegezne, el kell mondanunk, hogy ez csupán szemfényvesztés. Ennek tényét támasztja alá a Közpark Kft. idei üzleti terve, amelyből kiderül: márciusban és áprilisban 75-75 millió forintot, májusban 80 milliót költöttek az utak és járdák javítására. Júniusban már csökken az erre a célra szánt keret, mégpedig 67,5 millió forintra, júliustól következik azonban igazi mélyrepülés; onnantól már csak havi 10 millió forintot szánnak erre a feladatra.

Pedig ha év végéig kampánytempóban folytatnák a felújításokat, talán már az sem volna elég, olyan rettenetesen rossz állapotban vannak Kispest útjai és járdái.

 

 

Életveszélyes fák

 

Az épített környezet egyre rosszabb állapota mellett a zöldterületek erodálódása, a fasorok pusztulása is komoly problémát jelent Wekerlén. A telep utcái, parkjai mentén egykor tervszerűen ültetett fasorok fái mára jelentős részben elöregedtek, részben elpusztultak, néhol veszélyessé is váltak. Az egyre gyakoribb viharok jobb esetben ágakat törnek le, rosszabb esetben több évtizedes fákat csavarnak ki a helyükről. Tervszerű, az önkormányzat által koordinált, folyamatos pótlásuk nem évek, hanem évtizedek óta volna szükséges, azonban ilyen nem történik.

– Csak a választási kampányok idején látni egy-egy exhibicionista „politikust” ásóval a kezében büszkélkedni. Ilyenkor – rövid időre – több tízmillió forintból virágba borul a kerület, itt-ott egy-egy fát is elültetnek, de arra, hogy a zöldfelületek gondozásának, fejlesztésének ügyét a jelenlegi kispesti városvezetés komolyan venné, egyre kevesebb esélyt látunk. Szkepticizmusunk megalapozott. A Fidesz-KDNP által 2019-ben előterjesztett wekerlei „szabályozott faültetési programot” hosszas vitát követően ugyan nem volt elég bátor a képviselő-testület baloldali többsége elutasítani, azonban a hivatal útvesztőiben semmi sem bontakozott, bontakozhatott ki javaslatunkból. Ezen a hozzáálláson változtatni kell, különben Wekerletelep lassan, de biztosan elveszti legfőbb vonzerejét – nyilatkozta lapunknak Lazányi Ferenc önkormányzati képviselő.

 

 

– Wekerletelep olyan érték, ami túlmutat Kispesten, ennek ellenére finoman szólva sem bánik vele jól a baloldali városvezetés. Ékes Gáborral és Lazányi Ferenccel kezünkbe vesszük az ügyet, és rendet rakunk Wekerlén – mondta Dódity Gabriella polgármesterjelölt.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.