2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A zene mindenkié

Főoldal>Közülünk>A zene mindenkié
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. április 19. 08:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára


Tizennyolc éven keresztül dolgozott karmesterként az Operában, jelenleg a Győri Nemzeti Színház karmestere. Zsámbékon lakik családjával, ahol szívesen él különleges hobbijának, az articsóka termesztésnek. Nem utolsósorban pedig több mint húsz éve vezeti a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia felnőtt kórusát. Kaposi Gergellyel gyermekkori indíttatásáról és a kórusról beszélgettünk.

 

Honnan jött az életébe a zene szeretete?

 

KAPOSI GERGELY: Zeneszerető családból származom. Apámnak rengeteg felvétele volt orsós szalagon, és néhány partitúrája, ami engem nagyon izgatott. Kiskoromban, 7-8 évesen zeneszerző akartam lenni. Akkoriban reménytelenül szerelmes voltam egy Zsuzsi nevű lányba, és csak hallgattam a Figaró házasságát, ahol Figaró elnyeri az ő Zsuzsija kezét, én meg mindig sírtam, hogy sosem fogom elnyerni az én Zsuzsimét. Jóval később, amikor bekerültem a Zeneakadémiára karvezetés szakra, sokszor ücsörögtem a zenekari próbákat hallgatva a nagyteremben. Gyerekként romantikusan olyan gyönyörűnek láttam, hogy áll valaki elől, aki egy hatalmas testületet irányít csupán a szemvillanásaival és a mozdulataival. Ez annyira tetszett, hogy felvételiztem karmester szakra. Felvettek.

 

Mióta vezeti a Szent József kórust?

 

K.G.: 1990-be kerültünk ide a feleségemmel. Mikor az akkori káplán, Virágh József karnagyot keresett, a feleségem a lőrinci zeneiskolában tanított, így kerültünk mi a képbe. Néhány évig feleségem vezette a plébánia gyerekkórusát, az angyali kart, én pedig a felnőtt kar – akik valójában tizenévesekből álltak akkor – irányítását vállaltam el. Aztán a feleségem egy idő után nem tudta tovább vállalni a gyerekek vezetését, amit azóta Benkő Orsi vezet zseniálisan. Én meg legnagyobb örömömre itt ragadtam a felnőtteknél.

 

Hivatalos munkájaként a Győri Nemzeti Színház karmestere. Mi az, amit emellett a Szent József kórus irányítása ad Önnek?

 

K.G.: A Szent József kórus karnagyi feladatainak ellátásában szolgálatot látok, az Egyház szolgálatát, ami nagy tisztesség, és örömmel tölt el. Természetesen legalább ennyire fontos, az az, hogy a kórus nagyon kedves, összetartó emberekből áll, akik az éneklés szeretetén túl a közösségért járnak ide. A csapat magját most a 30-40 év körüliekből álló, a kamaszokból idővel felnőttekké vált tagok alkotják, akikkel hetente egyszer, hétfőn este tartunk próbát. Havonta egyszer éneklünk misét a Munkás Szent József Plébánián, illetve az ünnepek alkalmával – mint ahogy most húsvétkor is – mindig jelen vagyunk. Gyakori résztvevői vagyunk kórustalálkozóknak, sőt, mi magunk is szoktunk szervezni ilyen eseményeket. Ezen kívül rendszeresen járunk énekelni Munkácsra, voltunk már többször is Horvátország magyarlakta területein is énekelni, szóval nem telnek eseménytelenül az évek.

 

Bárki jöhet a kórusba, aki kedvet kap a közösségi énekléshez?

 

K.G.: Természetesen. Nem csak Wekerletelepről várjuk azokat az embereket, akik szívesen énekelnek egyházi műveket. A mi repertoárunk néhány reneszánsz világi darabon kívül ugyanis elsősorban egyházi művekből áll. Akad olyan kórustagunk, aki, bár nem volt vallásos elkötelezettsége, a hitére végül itt talált rá. Talán ezért is érzem úgy, hogy többről van itt szó éneklésnél: az ember arra is lehetőséget kaphat, hogy szeretetben, hitben, sok szép emberi élményben gyarapodjon.

 

Névjegy:

Kaposi Gergely

1965-ben született

Liszt Ferenc Zeneakadémián karmesterként végzett

Nős, négy gyermek édesapja

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.