2024. június 14., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres

Főoldal>Közélet>Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
Írta: Szerk.
2019. november 26. 17:55
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Megemelte a városvezetés az építmény- és telekadó mértékét, Gajda Péter pedig közel kétszeresére a „Miszter Negyven Százalékként” emlegetett Kránitz Krisztián vagyonkezelő igazgató fizetését. A testületi ülésen leváltották a baloldalt beárnyékoló korrupciós botrányt kirobbantó Lackner Csabát bizottsági alelnöki posztjáról, és a testület egyhangúlag megszavazta Dódity Gabriella arra irányuló javaslatát, hogy felszólítsák Lacknert, adja vissza mandátumát és távozzon a közéletből.

 

 

Leváltották a kispesti baloldalt – köztük Gajda Pétert, Kránitz Krisztiánt, Burány Sándort és Somogyi Lászlóné volt férjét is – korrupciógyanúba keverő Lackner Csabát (ex-MSZP) a Szociális és Lakásügyi Bizottság alelnöki posztjáról a ciklus második képviselő-testületi ülésén, amelyen maga Lackner Csaba részt sem vett. Helyét az a Paróczai Anikó (Momentum) vette át, aki az alakuló ülésen – noha végighallgatta a Lackner személye miatt kirobbant vitát – szintén megszavazta a botrányos felvételeken korrupciós ügyekről beszélő, és fehér port a ventilátor előtt szárítgató kompromittálódott Lacknert. A testületben újabb vita bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzatnak van-e és milyen lehetősége arra, hogy tisztázzák botrányos hangfelvételeken elhangzottakat, majd – kisebb meglepetésre, vagy a megszólaló lelkiismeret miatt – a baloldali képviselők is egyhangúlag támogatták Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) azon javaslatát, hogy a testület határozatban szólítsa fel Lackner Csabát mandátuma visszaadására és arra, hogy távozzon a közéletből.

 

 

Lackner visszahívása a Szociális és Lakásügyi Bizottságból egyfajta beismerése annak, hogy mégis lehet valóságtartalma, amikről a korrupciós botrányt kirobbantó Lackner Csaba beszél a nyilvánosságra került hangfelvételeken – mutatott rá Ékes Gábor (Fidesz-KDNP). Ám – tette hozzá – ez a lépés kevés, Lackner Csabának vissza kell adnia a mandátumát, mert a jelenléte rossz fényt vet az egész önkormányzatra – tette hozzá.

 

Változtatott korábbi álláspontján Paróczai Anikó (Momentum): Kispest új átláthatóságért is felelős tanácsnoka azt mondta az ülésen, hogy ha beveszik a szervezeti és működési szabályzatba feladatként, foglalkozni fog Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányának kivizsgálásával is. Korábban úgy fogalmazott az átláthatósági tanácsnok, hogy nem tűri, ha rajta kérik számon az elmúlt évek korrupciógyanús eseteit. Reméljük, nagy munkabírású az új képviselőasszony, hiszen már három bizottság alelnöke (Költségvetési és Közbeszerzési, a Környezetvédelmi és a Szociális és Lakásügyi Bizottság), a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke, esélyegyenlőségért és átláthatóságért felelős tanácsnok, és mind emellett polgári főállása is van.

 

Kivizsgálandó korrupciógyanú, vagy lerágott csont?

Gajda Péter (MSZP) azt mondta, hogy hamarosan javaslatot tesz egy munkacsoport felállítására, amely kivizsgálja majd Lackner-botrányban, a hangfelvételeken megfogalmazódott vádakat. Ehhez képest a saját választókerületét sem ismerő Fekete László pedig „lerágott csontnak” nevezte a Lackner-ügyet. Erre Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) úgy reagált, hogy ez nem lerágott csont, hanem Kispest jelene és nem szeretné, ha a jövője is lenne. Felhívta a szocialista képviselő figyelmét, hogy épp őmellette ül a testületben az a Somogyi Lászlóné (MSZP), akinek volt férje milliárdos nagyságrendben nyert építőipari megbízásokat az önkormányzattól az utóbbi években. Somogyi László neve egyébként szintén többször elhangzott a Lackner-féle botrányos hangfelvételeken, például a Miami-ban vett házával, vagy a Kránitz Krisztiánnak visszaosztott 12 millió forinttal kapcsolatban. Dódity Gabriella hozzátette: a baloldal 17 éve vezeti Kispestet, ezt sikerült művelniük a kerülettel, és ideje volna tisztázniuk magukat.

 

Két adó mértékét is megemelte a városvezetés és Krinyó fizetése kétszeresére nőtt

Megemelte a baloldali városvezetés telekadó és építményadó mértékét, amelytől 100 millió forintos többletbevételt remélnek, amelyet Kispest fejlesztésére fordítanának. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) arra szólította fel a baloldalt, ne turkáljanak a kispestiek zsebében plusz forrásért, hiszen csak az idei évben 50 millió forintot költött az önkormányzat plakátkampányra, mostantól a korábbi kettő helyett három főállású alpolgármestere van Kispestnek (az előző ciklusban két főállású, és egy társadalmi megbízatású volt), de jutott forrás a Lackner-botrányban szintén gyanúba keveredő, a felvételeken „Miszter Negyven Százalékként” emlegetett Kránitz Krisztián vagyonkezelő igazgatói fizetésemelésére is. Gajda Péter ugyanis közel kétszeresére emelte „Krinyó” fizetését. Érdekesség, hogy Lackner Csaba az egyik hangfelvételen épp arról mesélt, Gajda Péter dupla annyi fizetést akart adni a képviselőségtől elesett Kránitznak a vagyonkezelő élén, amire már Lackner is azt mondta, a fideszesek majd köhögnek miatta, és amúgy is visszatetsző. Gajda szerint nem az, hiszen meglépte. Ennyit egyébként a hangfelvételek valódiságáról, amelyet vitat a baloldal; az élet igazolja Lackner szavait.

 

 

Fekete Márk (Fidesz-KDNP) rámutatott arra a visszásságra, hogy noha 80-100 millió forint bevételt remélnek a két adó megemelésétől, épp nagyjából 60 millió forint kintlévőséget készült elengedni a baloldali városvezetés.

 

Hónapokig tétlenekdett az önkormányzat

Képviselői kérdésben Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) felhívta a figyelmet az Árnyas Óvoda Vonás utcai intézménye udvarán álló életveszélyes fára, amelyet a vagyonkezelő két hónapja meg sem vizsgáltatott. Ezért a szülőknek kellett akreditált szakértőt hívni, aki megállapította, hogy nem csak egy, hanem három fa is élet- és balesetveszélyt jelent az udvaron. – Az illetékes vezető nem végezte a feladatát és gyermekek életével játszott – mondta Lazányi Ferenc. Gajda Péter (MSZP) arról tájékoztatott, hogy a kérdéses három fából az egyik még a héten ki lesz vágva.

 

Fotók: Facebook

1 Hozzászólás
1.István2019. november 27., szerda 17:33:08
Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Oldal 1 / 1
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.