2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ahol nagy a szükség…

Főoldal>Közülünk>Ahol nagy a szükség…
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. december 18. 12:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nem szeretünk hidegben lenni. A téli zimankót sokkal jobb bent a lakásból szemlélni, mondjuk egy finom vacsora után. De ki segít azokon, akiknek ez nem adatik meg? Kökényesi Györgynével, a Magyar Vöröskereszt XIX. kerületi szervezetének vezetőjével az intézmény munkájáról, és személyes indíttatásáról beszélgettünk.

Kispest.info: Mi indította arra, hogy a Vöröskeresztnél vállaljon munkát?

 

KÖKÉNYESI GYÖRGYNÉ: A Kispesti Nagycsaládos Egyesületnek voltam a tagja, amikor kapcsolatba kerültem a Vöröskereszttel. Először önkéntesként kezdtem el a munkát, külföldről, katasztrófa sújtotta övezetekből fogadtam hosszabb-rövidebb időre gyerekeket, akik az országukat sújtó természeti vagy háborús csapás miatt kerültek nehéz helyzetbe. Mikor aztán a Vöröskeresztnél megüresedett egy álláshely, jelentkeztem rá. Akkor már tudtam, hogy ezen a területen szeretnék dolgozni, és azóta is itt vagyok, 1997 óta pedig az intézmény vezetőjeként dolgozom.

Eredetileg pénzintézetben dolgoztam itt Kispesten, de rájöttem, hogy ez a tevékenység sokkal közelebb áll hozzám. Egészen más ez, más készségek szükségesek hozzá. Sokszor az embernek minden furfangját be kell vetnie ahhoz, hogy segíteni tudjon a másikon. Az pedig, ha meg tudok oldani egy feladatot, amivel egy másik emberen segítek, nagyon jó érzéssel tölt el, lehet az akár egy egészen kicsi siker is. Persze a legjobb az lenne, ha nem lenne szükség ilyen szálláshelyekre, vagy ha kulturáltabb körülmények között helyezhetnénk el a rászorulókat. Számunkra már az is nagy siker, ha nem fagy meg senki.

Most egy nagyon lelkes, fiatal csapattal dolgozom, akik első szóra vállalták azt is, hogy az éjszakai szállás beindítására a kezdeti időszakban az önkéntes munkájukra is szükség van. Nyolcan vagyunk jelenleg, a nappali melegedőben reggeltől délutánig két fő végzi a munkát, az utcai szociális gondozást is két fő látja el, a konyhai tevékenységnél egy félállású munkatársunk van, egy kollégám a dél pesti régió gazdasági munkáját végzi, én pedig intézményvezetőként dolgozom itt.

 

Milyen problémákkal foglalkozik a Vöröskereszt XIX. kerületi szervezete?

 

KÖKÉNYESI GYÖRGYNÉ: Eredetileg a lakosság segélyezésével foglalkozott a kispesti Vöröskereszt. 1995-ben nyitottuk meg nappali melegedőnket, és mára a hajléktalan ellátás a munkánk javarészét kiteszi.

Több programmal igyekszünk segíteni az arra rászorulóknak. Fontosnak tartjuk az egészségmegőrzést, ezért rendszeresen részt veszünk kerületi egészségnapokon.

Hetente, minden kedden ingyen ruhaosztást tartunk. Vannak vásáraink is, ebből tudjuk fedezni az olyan kiadásainkat, melyekre nem elég a normatívánk, mint például a hajléktalanoknak indított gyógyszer kiváltási programunk. Novembertől április végéig éjszakai szállással is várjuk az utcán élőket, s terveink között szerepel, hogy ezt egész évre meghosszabbítjuk. Nappali melegedőnkben reggelit és ebédet kaphatnak a hajléktalan emberek. Ebédre sajnos csak hatvan adagot tudunk kiosztani. Ha lehetőségünk van rá, a Kispesti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat tájékoztatása alapján étellel támogatunk olyan kerületi családokat, akik már a hajléktalanság küszöbén állnak. Szükség van a kerületben a segítségre, hiszen 100 és 200 fő között mozog azoknak a száma, akik tartósan az utcán élve megfordulnak Kispest területén. Persze ezek az emberek mozognak a kerületek között, szociális munkásaink csak 30-40 emberrel találkoznak naponta, ebben téli időszakban szerencsére egyre kevesebben alszanak kint, ismerik a szállás lehetőséget itt a Vöröskereszt Intézményében.

 

Hogyan segíthetünk mi magunk a rászorulókon?

 

KÖKÉNYESI GYÖRGYNÉ: Téli időszakban elsősorban ruhaneműt várunk, főként cipőre van szükségünk, abból is leginkább férficipőre. Nagyon nagy segítség, ha fehérneműt, zoknit, nadrágot, kabátot kapunk, és mikor jön a nagy hideg, akkor sapkát, sálat, kesztyűt is szívesen elfogadunk. Akinek van tehát fölösleges ruhája, reggel 8 és fél 5 között behozhatja és leadhatja az Ady Endre út, vagy a Báthory utca felől megközelíthető irodánkban. Múlt héten egy kispesti lakos egy kosár édességgel lepett meg bennünket, amit már karácsonyra hozott, nemrég pedig egy baráti társaság jelentkezett, hogy szeretnének egy nagyobb adag ételt főzni. Ők tették lehetővé ajánlatukkal a meleg vacsorát a Hajléktalanok éjszakáján, babgulyást és palacsintát készítettek. Ígéretük szerint a későbbiekben is támogatnak minket. A kerületi lakosoknak azt tudom javasolni, hogy ha az utcán hajléktalan emberrel találkoznak, küldjék be az Ady Endre út 112 szám alatt található Nappali Melegedőbe a nyitvatartási idő alatt, reggel 8-tól délután fél 5-ig. Ha telefonon szeretne valaki bejelentést tenni, azt a 282-9957-es telefonszámon bármikor megteheti.

 

Miért Kispesten végzi ezt a munkát?

 

KÖKÉNYESI GYÖRGYNÉ: Születésem óta a kertvárosi részen lakom, és úgy tűnik, hogy már nem is fogok innen elmenni. Szeretek itt élni. Jó érzés, hogy a kerületben élőkön tudok segíteni. A sok év alatt elég kiterjedt ismeretségi köröm, kapcsolatrendszerem lett itt és a kerületen kívül is, ami a feladataim elvégzésében nagy segítséget jelent. Az a legnehezebb és legszomorúbb a munkámban, amikor olyan ember kér segítséget, akit ismerek a régmúltból. Ez mostanában pedig sajnos egyre gyakoribb.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.