2024. március 03., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
június
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Áll a bál a kispesti baloldali szövetségben? Bekeményít a Momentum?

Főoldal>Közélet>Áll a bál a kispesti baloldali szövetségben? Bekeményít a Momentum?
 
Írta: Szerk.
2019. december 11. 18:12
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Elérkezett az ideje a kispesti képviselő-testület-önfeloszlatásának és időközi választás kiírásának Paróczai Anikó (Momentum) párttársa, a ferencvárosi önkormányzati képviselő Szarvas Koppány Bendegúz szerint. A momentumos politikus ezt arra reagálva írta a közösségi oldalon, hogy Paróczai Anikó állítása szerint Kránitz Krisztián nem engedett betekintést a vagyonkezelő valamennyi 1-5 millió forint közé eső szerződésébe. Komoly lecke előtt állhat tehát a kispesti Momentum, hiszen nem csak együtt indultak két hónapja a botrányba keveredett kispesti baloldallal, hanem – talán meglepetésre – nem is szálltak ki a korrupciógyanúval beárnyékolt összefogásból.

A kezdeti mellébeszélések, és véleménymódosítások után úgy tűnik, bekeményít a Momentum a kispesti baloldalt – köztük Gajda Péter (MSZP) polgármestert, Kránitz Krisztián vagyonkezelő igazgatót, valamint a szintén szocialista önkormányzati képviselő, Somogyi Lászlóné volt férjét is – beárnyékoló, Lackner Csaba (ex-MSZP) által kirobbantott korrupciós botránnyal kapcsolatban.

 

„El kéne gondolkodni a testület önfeloszlatásán és időközi kiírásán” – ezt írta Szarvas Koppány Bendegúz, ferencvárosi momentumos önkormányzati képviselő Paróczai Anikó (Momentum) átláthatósági tanácsnok bejegyzéséhez, amelyben a kispesti önkormányzati képviselő a Lackner-ügy körüli botrányokról, valamint egyebek mellett arról értekezett, a Kránitz Krisztián (MSZP) vezette vagyonkezelő (VAMÜSZ) csak 18 darab, előre kiválogatott szerződést bocsátott a rendelkezésére.

 

 

Úgy látszik, kezd bomlani a Gajda Péter által, a hatalom megtartása érdekében tákolt baloldali szivárványkoalíció. Ez a történés, ismerve az előzményeket, néhol a tragikomikumot súroló összefüggésre is ráirányítja a figyelmet:

 

Kispesti Momentum: bátorság, visszalépés, véleménymódosítás

Még az új képviselő-testület megalakulása előtt a Momentum kisesti szervezete azzal a kommentárral osztotta meg Borkai Zsolt győri polgármester lemondását, hogy „Felkészül: Lackner Csaba”, ám ezt a bejegyzést rövidesen törölték, majd újra megosztották, immár „Felkészül minden korrupt politikus!” felütéssel. Aztán az alakuló ülésen Paróczai Anikó (Momentum) a baloldali szövetségeseivel együtt – miután végighallgatták a Lackner Csaba személye miatt kirobbant vitát – megszavazták azt a bizottsági struktúrát, amely Lacknert bizottsági alelnöki poszthoz juttatta. Aztán jött a magyarázkodás: Gajda Péter (MSZP) tévedésről beszélt, hogy nem is volt ilyen előterjesztői szándék, Paróczai Anikó pedig – aki egyetlen korrupciós üggyel kapcsolatos kérdésre sem válaszolt – kikérte magának, hogy rajta számon kérjék a múlt korrupciós botrányait. Az alakuló ülésen egyébként is közölte, hogy ő nem csak átláthatóságért, hanem esélyegyenlőségért is felelős tanácsnok is, és ezzel a területtel foglalkozva kezdené meg a munkát. Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botránya idején, a korrupció ellen heves harcot hirdető – ám a gyanúban érintettekkel egy csapatban induló – Momentum politikusaként… Szerencsére ebbéli véleményét megváltoztatta az átláthatóságért is felelős tanácsnok, aki a következő testületi ülésen közölte: ha úgy módosítják a szervezeti és működési szabályzatot, amely az ő tanácsnoki feladatait is részletezi, élére áll az ügynek. Meg is kezdte – volna – a munkát, kikérte a vagyonkezelő által 1 és 5 millió forint között megkötött szerződéseket, de arról számolt be közösségi oldalán, hogy ennek Kránitz Krisztán (MSZP) igazgató csak részben tett eleget, és 18, általa előre kiválogatott szerződésbe engedett betekintést…

 

Egymásnak is ellent mond a kispesti baloldal

Noha egy csapatban indultak a választáson, s jelenleg is politikai szövetségesek, mégis egymásnak ellentmondó állításokat fogalmaz meg a kispesti baloldal. Paróczai Anikó tehát azt írta közösségi oldalán, hogy csak előre kiválogatott VAMÜSZ-szerződéseket kapott meg. Gajda Péter (MSZP) azonban megcáfolta szövetségese állításait: úgy nyilatkozott, hogy Paróczai Anikó minden olyan dokumentumot megkapott, amit kért. A Lackner-féle botrányos felvételeken csak „Miszter Negyven Százalékként” emlegetett Kránitz Krisztián is megcáfolta az átláthatósági tanácsnokot. Úgy fogalmazott, hogy Paróczai Anikó azt a látszatot kelti, mintha nem tekinthetne be valamennyi szerződésbe, noha ő – Kránitz – minden előre megbeszélt szerződésbe betekintést engedett.

 

Össze-vissza beszélt a teljes baloldal

Nem csak ebben az ügyben, hanem úgy általában a Lackner Csaba (ex-MSZP) nevével fémjelzett korrupciós botrányban is tengernyi ellentmondást produkált a teljes baloldal, köztük a Momentum is. Gajda Péter (MSZP) például a tagadást választotta a választás előtt, nem volt hajlandó felismerni Lackner Csabát, majd – összhangban az MSZP-vel – a pártból való kilépésre és mandátumának visszaadására szólította fel a kábítószerbotrányba és korrupciógyanúba keveredő Lacknert. Nem zörög a haraszt? Burány Sándor, Kispest szocialistából párbeszédessé lett országgyűlési képviselője – aki korábban szintén tagadta – is beismerte: „a képfelvételeken vagy Lackner Csaba van, vagy valaki, aki megszólalásig hasonlít rá, ez kétségtelen. A hangfelvételek egy részén is kétségtelenül olyasvalaki beszél, akinek a hangja megszólalásig hasonlít Lackner Csabához”. Egyébként Karácsony Gergely (Párbeszéd) ellenzéki főpolgármester is megjárta ezt a vargabetűt: korábban nem ismerte fel a felvételeken szereplő „fiatalembert”, majd megalapozottnak vélte a Lackner Csabát ért vádakat. Párttársa, a balhéitól hírhedt Tordai Bence szerint azonban nem perdöntő bizonyíték, ha „valaki elkezd bekokózva szájalni”.

 

Eközben a VI. kerület polgármesterévé választott Soproni Tamás (Momentum) úgy fogalmazott néhány nappal az önkormányzati választás után a Lacknert akkor még mosdatni próbáló szocialista Harangozó Tamásnak, hogy „a felvételek alapján egyértelmű, hogy ami azokon látható és hallható, az megtörtént, ezért Lacknernek nincs helye a politikában”. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén pedig a momentumos főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor mondta azt, ha igaz, ami a felvételeken hallható, akkor „elítéli”, és kilátásba helyezte, Gajda Péter (MSZP) polgármesterrel is fog beszélni.

 

Ezek a tények pedig felvetnek néhány kérdést azzal kapcsolatban, hogy a Momentum egy választási szövetségben indult Kispesten Lackner Csabával is, és jelenleg is politikai szövetségese a botrányban érintett Gajda Péternek, Somogyi Lászlónénak, vagy Kránitz Krisztiánnak… Komoly lecke előtt állhat tehát a kispesti Momentum, hiszen nem csak együtt indultak két hónapja a botrányba keveredett kispesti baloldallal, hanem – talán meglepetésre – nem is szálltak ki a korrupcióval beárnyékolt összefogásból. Azóta pedig további olyan korrupciógyanús információk láttak napvilágot, amely ellen elmondása szerint a Momentum is küzd – nagyon helyesen.

 

Repedezik az MSZP-Momentum összefogás?

A szomszédos XX. kerületben 11 nappal a választás után kilépett a Momentum az ellenzéki szövetségből azért, mert „nem tudja magáévá tenni az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát”, amelynek egyik első lépése volt a saját fizetésük megemelésének megszavazása.

 

Nem régiben pedig az MSZP „támadta meg” Kerpel-Fronius Gábort (Momentum), aki miután elfogadta Karácsony Gergely felkérését a főpolgármester-helyettesi tisztségbe, megüresedett a XIII. kerületi egyéni választókerületben szerzett önkormányzati képviselői helye (mivel e két pozíció összeférhetetlen), így időközi választást kell tartani. Ám e megüresedett helyre az MSZP és a Momentum is pályázik. Kerpel-Fronius először bejelentette egy sajtótájékoztatón a momentumos utódját, amelyet a szocialisták nehezményeztek, szavahihetetlennek nevezve a főpolgármester-helyettest.

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.