2022. május 22., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Amikor minden másodperc számít

Főoldal>Közülünk>Amikor minden másodperc számít
 
Írta: Szerk.
2021. május 10. 13:36
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Szinte megállás nélkül úton voltak a Kispesti Mentőállomás mentőegységei az elmúlt időszakban: amikor éppen nem koronavírusos beteghez riasztották őket, akkor jó eséllyel a tavaszi időszakban legjellemzőbb balesetek valamelyike miatt kellett útra kelniük. Cikkünkben a kispesti mentők számos tanulsággal szolgáló tapasztalatait gyűjtöttük össze.

 

A Kispesti Mentőállomás kötelékében jelenleg 57-en dolgoznak: 1 orvos, 7 mentőtiszt, 21 mentőápoló, 15 hivatásos és 5 önkéntes gépkocsivezető, valamint 8 mentőtechnikus alkotja a csapatot, melyet a lapunknak nyilatkozott Német Tamás állomásvezető irányít. Megtudtuk tőle, a munkája részét képezik a kivonuló mentőápolói, illetve a mentésirányítói és mentésvezetői feladatok is, ezért alapos rálátása van a különböző esetekre, valamint azok számának alakulására.

 

Nem lepődtünk meg, mikor azt mondta: az elmúlt bő egy évben jelentős változás következett be az állomás mindennapjaiban. „A koronavírus-járvány terjedése miatt plusz mentőegységeket kellett szolgálatba állítanunk, egyet a nappali, egyet pedig az esti műszakba. A számok azt mutatták, hogy az összesen hat mentőegységünket egy nap leforgása alatt általában 50-60 esethez riasztották, ebből 25-30 alkalommal koronavírusos, illetve fertőzésgyanús személyekhez kellett kimenniük” – magyarázta. A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a járvány terjedésének mérséklődése az ilyen esetek számának csökkenését is eredményezte.

 

(facebook.com/mentokispest)

 

Azonban vannak olyan, kifejezetten a tavaszi időszakban jellemző esetek, melyek számában nincs érdemi változás. Ahogy a korábbi években, úgy most is sok motoros szenved kisebb-nagyobb balesetet a jó idő beköszöntével, s hasonlóan nagy számban vannak azok is, akiket a kerti munkák végzése közben ér utol a „balszerencse”. „Gyakori, hogy fáról leesett személyhez riasztanak bennünket, vagy épp olyanhoz, aki metszőollóval vagy valamilyen kézi szerszámgéppel okozott sérülést magának; a paletta igen széles” – részletezte.

 

Német Tamást arról is kérdeztük, tapasztalataik szerint mennyire együttműködők – vagy éppen nem azok – a kispestiek, ha mentőautót, illetve mentősöket látnak.  Mint mondta, a kerület útjain, melyeket nyilván nemcsak itt lakók használnak, az autósok gyakran nem adnak utat a mentőautónak. Ilyenkor általában a figyelmetlenség áll a háttérben. Ez azért is aggasztó, mert az emberélet mentésekor minden másodperc sokat számít. „Például akkor, amikor újra kell élesztenünk valakit. Éppen ezért arra kérjük mentőkre váró hozzátartozókat, hogy egyértelműen jelezzék a ház előtt állva, hogy hová kell bemennünk, elkerülve azt, hogy a házszám keresésével teljen el az értékes idő. Sok esetben tapasztaljuk, hogy a kutya sincs elzárva” – magyarázta az állomásvezető, aki ugyanakkor azt is elmondta, hogy örvendetes módon évről évre többen támogatják adójuk 1 százalékának felajánlásával a Kispesti Mentőállomáson dolgozók munkáját. Ezt olvasóink is megtehetik, május 20-ig bezárólag. 

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.