2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Átadták a harmadik közösségi kertet a kerületben

Főoldal>Közülünk>Átadták a harmadik közösségi kertet a kerületben
 
Írta: Szerk.
2014. augusztus 27. 11:02
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Az Első Kispesti Kert és az Aranykatica Kert után átadták kerületünkben a harmadik közterületi közösségi kertet a Zengőkertet, melyet a Harangvirág bölcsőde mellett a Zengő utca 3. és a Kasza J. u. 2 között alakított ki az önkormányzat. Az Élmunkás lakótelepi új kertben az előzőekhez hasonlóan lelkes közösség alakult ki.

Budapesten elsőként Kispesten hoztak létre közösségi kertet 2012-ben huszonhat darab egyenként öt négyzetméteres ágyással. A nagy sikerre való tekintettel a következő évben már huszonhét darab, hét négyzetméteres ágyást készítettek a Dobó Katica és az Arany János utca mentén. Idén pedig a harmadik közösségi kertnek a Zengő utca és Kasza J. u közötti szakasza ad otthont mintegy 1015 négyzetméteren. Utóbbiban az ágyások között találhatók kiemelt ágyások, mobilágyások, valamint egy közös használatú fűszer- és gyógynövény ágyás. Továbbá építettek pihenőhelyet, kerti csapot, komposztálót, vízhálózatot, valamint a közösségi kertet is kiépítették. A Zengőkert környezetét rendbe hozták, füvesítettek, fákat ültetek, évelőágyat és fogadóteret hoztak létre és kerítéssel vették körül.

 

Einhorn Tamásnak, Rosta Gábornak és Ékes Gábornak a kertészkedők is bemutatták parcelláikat (a képre kattintva galéria nyílik)

 

Az ünnepélyes átadáson Rosta Gábor, a kispesti kertek létrehozásában aktív szerepet vállaló Kispesti Kertek Egyesület vezetője, és Mirek Barbara kertvezető is köszöntötte az egybegyűlteket, és köszönték a kert létrehozásában és a parcellák gondozásában részt vevő közösség munkáját, és a képviselő-testület és a városvezetés támogatását.

 

A közösségi kertek nem csak a környezettudatos életmódra és szemléletváltásra hívják fel a figyelmet, hanem biztosítják az öngazdálkodás lehetőségét is. A kerületben több intézmény is rendelkezik már közösségi kerttel, így már a gyerekek is megtanulhatják hogyan gondoskodjanak környezetükről.

 

Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester a közösségi kertekkel kapcsolatban elmondta: A közösségi kertek fontosságát nem csak abban látom, hogy a városi emberek ezen keresztül közelebb kerülhetnek a természethez, értelmes elfoglaltsággal tölthetik szabadidejüket lakóhelyükhöz közel, hanem közösségformáló erejében is. Lássuk be, erre nagy szüksége van a városokban élőknek.

 

 

A közösségi kertnek helyet adó területet az önkormányzat térítésmentesen adja, valamint a parcellák kialakításához, a kerítésépítéshez, termőföldhöz, vízvételi lehetőség kialakításához három millió forint támogatást biztosított.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.