2024. április 20., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

március
február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.50e26cae7041.jpg]

Átfogó tervre lenne szükség a Kossuth téri piac feljújításához

Főoldal>Közérdekű>Átfogó tervre lenne szükség a Kossuth téri piac feljújításához
 
Írta: Szerk.
2018. augusztus 13. 12:06
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Pénz a jelek szerint lenne rá, hiszen Gajda Péter (MSZP) polgármester korábbi kijelentésével szemben közel 150 millió forint nyereséget termelt az önkormányzatnak az elmúlt években a Kossuth téri piac, valamiért mégsem kezdik meg a tervezést és az átfogó felújítást. Sőt, azt sem tudni pontosan, hogy mire költi a Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő által vezetett VAMÜSZ a bérleti díjakból befolyó összeget. Úgy tűnik, hogy a baloldali városvezetésnek egyszerűbb a kormányra mutogatnia, mint önerőből megkezdeni a munkálatokat, vagy legalább pályázatot beadni a fejlesztésekre.

Érthetetlen, hogy az elmúlt években a bérleti díjakból befolyt közel 150 millió forintot miért nem a borzalmas állapotban lévő Kossuth téri piac átfogó, teljes felújítására fordította az önkormányzat. Ahogyan az is érthetetlen, hogy miért nem adott be pályázatot idén sem a Fővárosi Önkormányzathoz a baloldali városvezetés, hiába kérte azt Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok többször, pedig a wekerlei kispiac felújítása idén épp a fővárostól, TÉR_KÖZ pályázaton nyert 110 millió forintnak köszönhetően indulhatott meg. A Kossuth téri piac nagyon elavult, elhanyagolt, csakúgy, mint maga a városközpont. A piacon az út és a járda sok helyen töredezett, több baleset is történt már ott. A zöldséges sor vevői oldala felett nincs tető, így esőben csak úgy lehet vásárolni, hogy a nyakunkba zúdul a víz. Több baleset, lábtörés is történt már a piacon a burkolathibák miatt. 

Bár Gajda Péter (MSZP) polgármester korábban azt mondta egy nyilvános eseményen, hogy a Kossuth téri piac csak viszi a pénzt, a Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok által kikért elszámolás egészen mást mutat. A Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő által vezetett Vagyonkezelő Műszaki Szervezethez (VAMÜSZ) ömlik be a pénz a bérleti díjakból, és azt sem tudni, hogy pontosan mire költik, hiszen a piac pénze nem egy elkülönített számlára, hanem a „közös kasszába” folyik be. Holott a 2010 óta a VAMÜSZ-höz nyereségként befolyt csaknem 150 millió forintból már számos munkát el lehetett volna végezni, például készíttetni egy átfogó, a felújítást ütemezetten átgondoló fejlesztési tervet, amellyel a kerület pályázhatna fővárosi forrásért. Úgy tudjuk ugyanis, hogy ilyen még nem készült, különben mi akadálya lenne, hogy a Kossuth téri piaccal is induljon a kerület a TÉR_KÖZ pályázaton? Hacsak az nem, hogy Gajdáéknak egyszerűbb a kormányra mutogatni azért, mert nem ad pénzt a Kossuth téri piac felújítására, mint tenni érte valamit, felelős gazdaként, felelős gazdálkodással.

- Nevetséges, hogy ismét engem támadnak azzal, nem teszek semmit a Kossuth téri piacért, miközben 2015-ben éppen én javasoltam, hogy készüljön egy átfogó fejlesztési koncepció a piac felújítására, hogy lássuk, rövid, közép és hosszú távon, milyen lépésekkel tudjuk megújítani a piacot, de közel nyolc hónapon át még csak napirendre sem vették a javaslatomat. Azután megtárgyaltuk, alakult egy munkacsoport, de ennek immár több éve, átfogó tervet, ütemezést pedig azóta sem láttam…Egy-két egyeztetés volt a zöldséges sor megújításáról és az üzletház homlokzatának festéséről, amely városképi szempontból fontos lehet, de nem gondolnám, hogy a Kossuth téri piacon jelen pillanatban ez a legégetőbb feladat. 2015 óta már rég elkészülhettek volna a részletes tervek ütemezéssel, és nekiláthattunk volna a felújításnak, mint ahogy arra van már példa más kerületben is. Épp ezért mi továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy nem a kormányt kell szidni, nem a Fideszre kell mutogatni, hanem felelős városvezetőként cselekedni kell. A piac bevételét a piacra kell visszaforgatni, illetve pályázni kell a Fővárosi Önkormányzatnál, én pedig örömmel lobbiznék a pályázat sikeréért, ahogy azt tettem a jelenleg megújuló wekerlei kispiac kapcsán is – mondta Dódity Gabriella, aki szóvá tette azt is, hogy a piac bérleti díjaiból befolyó bevételt külön alszámlán gyűjtse a VAMÜSZ, és a befolyt összeget a fejlesztésekre fordítsák vissza. Jól látható, hogy Gajdáéknak se terve, sem akarata nincs arra, hogy a Kossuth téri piac megújulhasson – tette hozzá Dódity Gabriella.

 

Wekerlén már sikerült

 

A baloldali városvezetés totojázása azért sem érthető, mert a wekerlei kispiac felújítása épp most zajlik a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. Ehhez nem kellett mást tenni, mint benyújtani a TÉR_KÖZ kiírásra a pályázatot. Ehhez persze az is kellett, hogy az előző ciklusban a Fidesz-KDNP elkészíttette a terveket, amelyet végül a Fidesz-KDNP frakció erőteljes nyomására nyújtott csak be a kerület – Gajdáék ezt a pályázatot sem akarták beadni a fővároshoz. Most pedig ugyanez történik a Kossuth téri piaccal, azzal a különbséggel, hogy átfogó felújítási tervet még senki nem látott. 

 

Akik meg akarták oldani, és meg is oldották ….

 

Nem minden kerület mutogat másra és halogatja a fejlesztéseket. A Fővárosi Önkormányzat 2012 óta évente mintegy 3,5 milliárd forintos keretösszegű pályázattal támogatja a közösségi terek és épületek megújítását. Budafok-Tétény önkormányzata kapott is az alkalmon és nem tétlenkedett, a teljes piac átépítésére beadta anno a terveket és nyert is a TÉR_KÖZ pályázaton. A 400 milliós támogatás mellé Budafok további 300 millió forint saját forrást is hozzátett, így a régi piac helyett új épült 2016-ban, amely a Szomszédok Piaca nevet kapta, és megújult a mellette található köztér is. 2016-ban a XVIII. kerület is nyert 100 millió forintot a Havanna piac közösségi célú megújítására.

Mondjuk arra is találunk jó példát, hogy nem pályázati pénzből, hanem önerőből oldják meg a fejlesztéseket. A Teleki téri piac épületét és a mellette található parkot is a VIII. kerületi önkormányzat saját forrásból, mintegy fél milliárd forintból újította fel. Újpesten is saját forrásból, 5 milliárd forintból építi újjá a piacot az önkormányzat, pontosabban építenek egy hatemeletes új épületet, a régi piac helyén pedig parkot alakítanak ki. Jól látható tehát, hogy nem akarásnak….

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.