2021. október 16., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Az önkormányzat fittyet hány a kormányhivatal törvényességi felhívására

Főoldal>Közélet>Az önkormányzat fittyet hány a kormányhivatal törvényességi felhívására
 
Írta: Szerk.
2018. október 02. 08:50
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nem tesz eleget a Fővárosi Kormányhivatal törvényességi felhívásának az önkormányzat, és a baloldal döntése alapján nem javítja ki azt a törvénysértő rendeletét, amelyet a TASZ is jogállamisággal összeegyeztethetetlennek, önkényesen alkalmazhatónak minősít. Egyebek mellett ez is szóba került a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ahol a Kossuth tér és környéke parkolási gondjai, illetve a wekerlei intézmények csapvizének ólomtartalmáról is beszéltek.

Továbbra sem tesz eleget a Fővárosi Kormányhivatal törvényességi felhívásának Kispest baloldali vezetésű önkormányzata, Gajda Péter egész egyszerűen személyes indíttatásúnak és elfogultnak minősítette Budapest kormánymegbízottját, mert egy kispesti rendeletet több ponton törvénysértőnek talált a hivatal. Mint ismert, a rendeletet még az országgyűlési választást megelőzően alkotta meg a kerület, és ez a rendelet lehetőséget ad Gajda Péter polgármesternek, hogy egy, a kollégáiból álló csapat javaslata alapján egy személyben eldöntse, melyik közterületi plakát gyűlöletkeltő. A törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal szerint azonban erre egy kerületi önkormányzatnak nincs lehetősége, a rendeletet pedig a TASZ egyszerűen a jogállamisággal összeegyeztethetetlen, önkényesen alkalmazható korlátozásként aposztrofálja. E rendelet mögé bújva ragasztatta le Gajda Péter a Fidesz „Együtt bontanák le a határzárat” választási plakátjait, amely cselekedetéről előbb a Helyi-, majd a Nemzeti Választási Bizottság, végül a Kúria is megállapította, jogsértő, és eltiltotta Gajdát annak folytatásától. Gajda ezzel nem foglalkozott, így is segítve párttársait, Burány Sándort (Párbeszéd) és dr. Hiller Istvánt (MSZP).

 

Elfogult a polgármester?

De nem ez volt az egyetlen törvénysértő lépése Gajdának a kampányban. Az esélyegyelőséget mellőzve, az intézmények előtti önkormányzati hirdetőtáblákon kizárólag saját embereinek, Buránynak és Hillernek adott lehetőséget a szereplésre, azon más párt jelöltjei nem kaptak helyet. Ebben az ügyben is megállapította törvénysértést a Nemzeti Választási Bizottság, továbbá a Helyi Választási Bizottság 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az önkormányzatot, részben azért, amiért a korábbi jogsértést megállapító Nemzeti Választási Bizottsági határozat ellenére sem távolította el a jogsértő tartalmat. A büntetést a kispestiek adóforintjaiból fizette az önkormányzat. Ezt nyilván már elfelejtette Gajda Péter, hiszen a mostani ügyben épp ő vádolja elfogultsággal a Főváros Kormányhivatala élén álló dr. György Istvánt.

 

– Nem először tárgyaljuk már ezt a rendeletet, annak törvénysértő voltát. A kormányhivatal ismételt törvényességi felhívásának most megint nem tesz eleget Kispest Önkormányzata, sőt, ennél is messzebb megy Kispest városvezetése. A törvényességi felügyeleti feladatát ellátó kormánymegbízottat elfogultsággal vádolják, és nem mást sugallnak, mint hogy a kormánymegbízott politikai célzattal meszeli el a kerület más szervezetek szerint is törvénysértő rendeletét. Az ügy politikai pikantériája, hogy a választási kampányban a törvénysértő rendeletre hivatkozva felülragasztották a kormányzópárt plakátjait, amiről a Kúria is megállapította, teljesen jogellenesen tették. Mindemellett teljesen abszurd, hogy az a polgármester vádol bárkit elfogultsággal, aki ilyet tesz. A rendelet törvénysértő voltát nem mi, nem önök, hanem a bíróság fogja eldönteni. Egy biztos: elmarasztalás esetén viselni kell a politikai és szakmai felelősséget is azért, hogy a rendeletet a törvényességi felhívás ellenére sem javítják ki. Amennyiben a bíróság a rendeletet jogsértőnek találja, elvárjuk a törvényességért felelő jegyző lemondását is – mondta el Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető a szeptemberi képviselő-testületi ülésen. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) azt feszegette, ki fogja fizetni a további jogsértések következményeként kirótt bírságokat. Gajda Péter (MSZP) tétován megjegyezte, hogy amíg az eljárás le nem zárul, nem alkalmazzák a rendeletet, de azt nem tudja megígérni, hogy ha valaki érdekeit nem sérti egy közterületi plakát, azt nem fogják leszedetni.

 

– Remélem, jól idézem polgármester úr szavait, hogy nem ígéri, ha „valaki érdekeit sérti egy plakát, azt nem szedik le”. Ez egy nagyon beszédes megfogalmazás, és aki tud olvasni a sorok között, az nyilván tudja, hogy akkor vajon kinek az érdekeit sérthették azok a plakátok az önkormányzaton belül?

 

Továbbra is marad a parkolóhelyek csökkentésének lehetősége

Ismét napirendre került a készülő Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ), amelynek kapcsán Dódity Gabriella a júliusi testületi üléshez hasonlóan most is kérte, a készülő szabályzat ne adjon lehetőséget a parkolóhelyek csökkentésére, pláne ne úgy, hogy a Katica utca sétáló utcává alakításával további parkolóhelyeket vennének el.

Mint mondta, ezen a területen amúgy is nehézséget okoz a parkolás az ott lakók, a piaci kereskedők és a vásárlók számára egyaránt. Lackner Csaba (MSZP-DK-Együtt-PM), a Várospolitikai és Városüzemeltetési Bizottságának elnöke szerint erre a problémára egy zárt parkoló megépítése lenne a megoldás abban az esetben, ha van rá alkalmas terület. Ám, ha körül nézünk a környéken, nem nagyon látunk erre alkalmas helyet.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.