2022. augusztus 17., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

CSOK-ot ad az állam a gyermekes családoknak

Főoldal>Közélet>CSOK-ot ad az állam a gyermekes családoknak
 
Írta: Szerk.
2016. március 22. 12:09
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Még többen igénybe vehetik a CSOK-ot, miután a kormány sokat egyszerűsített a rendszeren és a jogosultak körét is szélesítette. A Családi Otthonteremtési Kedvezményt óriási érdeklődés övezi országszerte. Novák Katalin államtitkár a kispesti Polgári Klubban beszélt az egyre bővülő kedvezményekről.

Az országszerte egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) legfrissebb részleteit Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Fűrész Tünde helyettes államtitkár mutatták be a kispestieknek a Polgári Klubban, valamint a felmerült kérdésekre is válaszoltak.

„A kormány azért pontosított a CSOK feltételein és részletein, mert a gyakorlatban számos kérdés, építő jellegű javaslat merült fel” – hangsúlyozta Novák Katalin. A lényegi eleme természetesen változatlan maradt, hiszen egyrészt elő kell segíteni a demográfiai célt, vagyis, hogy ne lehessen otthonteremtéssel kapcsolatos akadálya a gyermekek megszületésének, másrészt a gazdaságot is élénkíti.

 

 

Az egyik legnagyobb változás az egyszerűsítés, hiszen korábban a megvásárolni vagy megépíteni kívánt ingatlanok bonyolultan és differenciáltan meghatározható energetikai besorolása, valamint a lakás mérete is meghatározhatta, hogy egy család mekkora összegre jogosult. „Immáron viszont csak a gyermekek száma számít” – hangsúlyozta az államtitkár. A változtatások legfőbb célja az egyszerűsítés mellett az, hogy minél többen vehessék igénybe a kedvezményt:

 

·         Az is jogosult, aki korábban igénybe vette a „szocpolt”, illetve a korábbi CSOK-ot.

·         Megszűnt a tulajdoni korlát az új lakások esetében.

·         A mozaikcsaládok, tehát a nem (csak) közös gyermeket nevelő házaspárok is igényelhetik.

·         Használt lakás vásárlásához vagy bővítéshez a közfoglalkoztatottak is igényelhetik a CSOK-ot.

·         Megszűntek az energiahatékonysági előírások, teljesíthetőbbek lettek az összkomfortra vonatkozó szabályok.

 

„Magyar kormánynak még nem volt ilyen komoly és komplex otthonteremtési programja, mint amilyen a mostani” – utalt arra Novák Katalin, hogy az igénybe vehető, komoly vissza nem térítendő anyagi támogatás mellett, három gyermek esetében egy +10 millió forintos kedvezményes hitelkonstrukció is rendelkezésre áll, de a lakásértékesítés áfájának 27-ről 5%-ra csökkentése, és a saját építés esetén visszaigényelhető 5 millió forintos áfa is ide tartozik.

 

Előre vállalt gyermekek esetén kitétel a házasságkötés, amire azért van szükség, hogy nyomon követhető legyen, vajon a gyermek szülei együtt élnek e.Ezzel a korábbi rossz tapasztalatokat, a szocpollal kapcsolatosvisszaéléseket is szűrni kívánják.

 

Az államtitkár elmondta még, hogy a www.csalad.hu internet oldalon a részletekről és a legfrissebb hírekről bárki tájékozódhat, s egyúttal arra kért minden érdeklődőt, hogy oda írja meg kérdéseit és – ha már van – gyakorlati tapasztalatait.

 

Milyen ingatlanra és mennyi CSOK igényelhető?

Használt lakás vásárlása esetén:

-          1 gyermek után 600.000 forint

-          2 gyermek után 1.430.000 forint

-          3 gyermek után 2.200.000 forint

-          4 vagy több gyermek után 2.750.000 forint

Új ingatlan építése/vásárlása esetén:

-          1 gyermek után 600.000 forint

-          2 gyermek után 2.600.000 forint

-          3 vagy több gyermek után 10.000.000 forint és 10.000.000 forintos kedvezményes hitel

 

 

A 10 millió forintos hitelt a három vagy több gyermeket nevelő családok igényelhetik, 25 éves futamidőre és garantált 3%-os kamat mellett. Ez azt jelenti, hogy hozzávetőleg 47.000 forintra jön ki egy havi törlesztő részlet, ami figyelembe véve például az albérlet havidíjait, versenyképes lehetőség.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.