2021. február 27., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

január (11)
· 2020
december (11)
november (6)
október (5)
szeptember (9)
augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Díszmagyart Kispestről!

Főoldal>Közülünk>Díszmagyart Kispestről!
 
Írta: Szerk.
2018. július 30. 11:24
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Aki díszmagyart kölcsönzött, vásárolt vagy varratott már magának, biztosan járt az Ady Endre úti ruhaszalonban. Csehiné Lublóváry Mónika üzletének fő profilja ugyanis immár 25 éve a díszmagyar, amelynek híre országos, sőt, már Ausztráliából is jöttek hozzá ruháért. Emellett persze esküvői ruhakölcsönzéssel is foglalkoznak a családi vállalkozásban, ahol az öt gyermeket nevelő Mónika megálmodja, kiszabja és megvarrja a csodaszép ruhákat, lányai pedig modellt állnak a bemutatásukhoz.

Egy családi esemény indította útjára a kispesti családi vállalkozás ötletét. Csehiné Lublóváry Mónika nagymamája ugyanis díszmagyarban esküdött, és ez nagyon megtetszett a Ruhaipari Főiskolát végzett lánynak, aki már ruhaipari mérnökként beleásta magát a korhű díszmagyarok titkába. Szalonokban, könyvekből és múzeumokban sajátította el azt a tudást, amelynek segítségével 25 évvel ezelőtt megnyitotta egyedi díszruha szalonját. És persze ő maga is díszmagyarban állt oltár elé.

 

Esküvőre, bálokra és agáfogadásokra is készítenek ruhákat 

 

- Mi egy kicsit mást, kicsit többet adunk. Komoly szakmai háttérrel készítjük a korhű díszmagyart. Én korábban rekonstrukciókat is végeztem a Mezőgazdasági Múzeumnak. Sokszor előfordul, hogy mutatnak egy fotót és szeretnék, ha az alapján készítenénk el a ruhát. Ez nem egyszerű munka, de hálás feladat látni a végeredményt. Viszont nagyon munkás, már a megbeszélés sem egyszerű, hiszen minden apró részletet egyeztetni kell és vannak kötöttségek – avatott be a mindennapokba Mónika, aki másodmagával dolgozik a ruhákon. Elmondása szerint az ideális létszám az lenne, ha hárman lennének. Főként a nyári, esküvői szezonban ugyanis bőven vannak megrendeléseik. Persze a  díszmagyart egyre többen viselik bálokon, vagy fogadásokon is, de van, aki külföldre viszi magával alkalmi viseletnek. Vagyis az év minden időszakában jönnek a megrendelések. A szalonban sok nemesi utód is megfordul, akik a családi tradíciókat követve készíttetnek korhű díszmagyart maguknak.

 

A család. Mónikáék öt gyermeket nevelnek, a négy lány modellkedik is a  szalonnak

 

A szalonban egyébként modern esküvői ruhák és keringő ruhák is készülnek, és a díszmagyart sem csupán az oltár előtt, hanem menyecske ruhaként is viselik a menyasszonyok. Erről árulkodnak a szalon falára kifüggesztett fotók is. – Sokan küldenek nekünk képeket a nagy esemény után, de sajnos nem fér ki mind a falra – tette hozzá Mónika, aki sok barátságot is köszönhet a szalonnak, hiszen megannyi ruhát készített már az elmúlt években. Ráadásul egy ruha nem csupán egy darab, hanem nagyon sok összevetőből áll: szoknya, alsószoknya, kötény, fátyol, párta, kistáska stb, amelyeket mind aprólékosan kell elkészíteni, és ez nagyon sok időt és türelmet igényel. Miközben Mónika öt gyereket nevelt fel, amely már önmagában is főállásnak minősül. És bár a lányok modellkednek, úgy tűnik, hogy a családi vállalkozást nem ők fogják továbbvinni, Mónika szerint ugyanis a négy lány és a fiú mind más pályára készülnek.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.