2019. június 17., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
október (66)
szeptember (25)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Díszmagyart Kispestről!

Főoldal>Közülünk>Díszmagyart Kispestről!
 
Írta: Szerk.
2018. július 30. 11:24
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Aki díszmagyart kölcsönzött, vásárolt vagy varratott már magának, biztosan járt az Ady Endre úti ruhaszalonban. Csehiné Lublóváry Mónika üzletének fő profilja ugyanis immár 25 éve a díszmagyar, amelynek híre országos, sőt, már Ausztráliából is jöttek hozzá ruháért. Emellett persze esküvői ruhakölcsönzéssel is foglalkoznak a családi vállalkozásban, ahol az öt gyermeket nevelő Mónika megálmodja, kiszabja és megvarrja a csodaszép ruhákat, lányai pedig modellt állnak a bemutatásukhoz.

Egy családi esemény indította útjára a kispesti családi vállalkozás ötletét. Csehiné Lublóváry Mónika nagymamája ugyanis díszmagyarban esküdött, és ez nagyon megtetszett a Ruhaipari Főiskolát végzett lánynak, aki már ruhaipari mérnökként beleásta magát a korhű díszmagyarok titkába. Szalonokban, könyvekből és múzeumokban sajátította el azt a tudást, amelynek segítségével 25 évvel ezelőtt megnyitotta egyedi díszruha szalonját. És persze ő maga is díszmagyarban állt oltár elé.

 

Esküvőre, bálokra és agáfogadásokra is készítenek ruhákat 

 

- Mi egy kicsit mást, kicsit többet adunk. Komoly szakmai háttérrel készítjük a korhű díszmagyart. Én korábban rekonstrukciókat is végeztem a Mezőgazdasági Múzeumnak. Sokszor előfordul, hogy mutatnak egy fotót és szeretnék, ha az alapján készítenénk el a ruhát. Ez nem egyszerű munka, de hálás feladat látni a végeredményt. Viszont nagyon munkás, már a megbeszélés sem egyszerű, hiszen minden apró részletet egyeztetni kell és vannak kötöttségek – avatott be a mindennapokba Mónika, aki másodmagával dolgozik a ruhákon. Elmondása szerint az ideális létszám az lenne, ha hárman lennének. Főként a nyári, esküvői szezonban ugyanis bőven vannak megrendeléseik. Persze a  díszmagyart egyre többen viselik bálokon, vagy fogadásokon is, de van, aki külföldre viszi magával alkalmi viseletnek. Vagyis az év minden időszakában jönnek a megrendelések. A szalonban sok nemesi utód is megfordul, akik a családi tradíciókat követve készíttetnek korhű díszmagyart maguknak.

 

A család. Mónikáék öt gyermeket nevelnek, a négy lány modellkedik is a  szalonnak

 

A szalonban egyébként modern esküvői ruhák és keringő ruhák is készülnek, és a díszmagyart sem csupán az oltár előtt, hanem menyecske ruhaként is viselik a menyasszonyok. Erről árulkodnak a szalon falára kifüggesztett fotók is. – Sokan küldenek nekünk képeket a nagy esemény után, de sajnos nem fér ki mind a falra – tette hozzá Mónika, aki sok barátságot is köszönhet a szalonnak, hiszen megannyi ruhát készített már az elmúlt években. Ráadásul egy ruha nem csupán egy darab, hanem nagyon sok összevetőből áll: szoknya, alsószoknya, kötény, fátyol, párta, kistáska stb, amelyeket mind aprólékosan kell elkészíteni, és ez nagyon sok időt és türelmet igényel. Miközben Mónika öt gyereket nevelt fel, amely már önmagában is főállásnak minősül. És bár a lányok modellkednek, úgy tűnik, hogy a családi vállalkozást nem ők fogják továbbvinni, Mónika szerint ugyanis a négy lány és a fiú mind más pályára készülnek.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.