2021. szeptember 20., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
december (11)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Elegük lett a lakóknak a szemétből, kezükbe vették az irányítást

Főoldal>Közélet>Elegük lett a lakóknak a szemétből, kezükbe vették az irányítást
 
Írta: Szerk.
2021. április 27. 11:35
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ki tudja, meddig gyarapodott volna a Szövetség utcában felhalmozott illegális szeméthalom, amely a helybéli lakosokon kívül látszólag senkinek nem szúrt szemet. Noha a terület egy példás közösségi összefogás nyomán végre megtisztult, a környéken élők mindennapjaira egyéb problémák is árnyékot vetnek. Nemrég Kispest Kertvárosában is példát mutattak a lakók: egy péntek délután az ottani kis erdősávot is megszabadították az eldobált szeméttől.

Példás összefogásban takarították ki a lakók a Szövetség utcát és a Szövetség teret, mert elegük lett abból, hogy közvetlen lakókörnyezetüket szemét borítja. Az akcióban részt vett egyik lakótól, Kollmann Mártontól megtudtuk: az utóbbi időben egyre-másra érkeztek az illegális hulladéklerakók a szóban forgó utcába, ahol főként a vasúti sínek menti területet szórták tele a legkülönfélébb szeméttel. A háztartási hulladékok kupacai közt szebb napokat látott, összetört gyerekjátékok hevertek, nem messze innen pedig zöldhulladékokat tartalmazó zsákok éktelenkedtek. Utóbbiak egy részén a Közpark Nonprofit Kft. logója volt látható, ugyanakkor a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. által forgalmazott zsákok is szép számmal akadtak köztük.

 

Az idillikusnak távolról sem nevezhető látkép azonban úgy tűnik, csak a lakosoknak szúrt szemet, hisz bár a helyzetet a kispesti önkormányzatnak is jelezték, a szemét elszállításáról senki sem gondoskodott. „Hosszú heteket vártunk arra, hogy elvigyék a zsákokat, de mivel ez nem történt meg, úgy döntöttünk, mi magunk lépünk. Nagyjából 15-en fogtunk össze, s végül három órás munkával sikerült összeszednünk és elszállítanunk a Szövetség utcában és a Szövetség téren felhalmozott szemetet – magyarázta Kollmann Márton, aki büszke arra, hogy a kezdeményezést nemcsak az idősebb nemzedék tagjai, hanem fiatalok is magukhoz közelinek érezték. Mint mondta, az önkéntes szemétszedő csapat legfiatalabb tagja 15, a legidősebb pedig 84 éves volt.

Ugyanakkor kérdéses, hogy vajon meddig marad tisztán a terület, amely a helybéliek tapasztalatai szerint nemcsak a szemetelők kedvelt színtere: egy ideje előszeretettel tanyáznak arrafelé kétes szándékú egyének, akik útját elhajigált fecskendőstűk övezik. Lehetőségeink szerint igyekszünk figyelni egymásra, azonban ez sokszor kevés. Éppen ezért azt szeretnénk, ha az önkormányzat az itt lakók biztonsága érdekében térfigyelő kamerarendszert szerelne fel – hangsúlyozta lapunknak a férfi.

 

Vidra Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, önkormányzati bizottsági tag, aki szintén ebben a városrészben lakik, lapunknak elmondta: noha erre a kerület vezetése korábban ígéretet tett, Felső-Kispesten kamerák kihelyezésére mind a mai napig nem került sor. Hasonlóan fontos lenne annak a sínek menti zajvédő falnak a megépítése is, amelyre ugyancsak régóta vágynak a környéken lakók – ezt ők maguk is kezdeményezték az állami szerveknél. Azt ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy a helyiek szemétszedő akcióját követően a MÁV lezárta a Szövetség utcát az autóforgalom elől, gátat szabva azoknak az illegális hulladéklerakóknak, akik kisteherautókkal vitték ki a szemetet az érintett területre.

 

De nemcsak Felső-Kispesten, hanem Kispest Kertvárosban is felelősséget éreznek környezetükért a lakók, akik nemrég egy péntek délután járták végig a lakókörnyezetükben húzódó kis erdősávot, és több zsák szemetet szedtek össze a területről.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.