2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Elhunyt Szabó Kálmán, Kispest Díszpolgára

Főoldal>Közülünk>Elhunyt Szabó Kálmán, Kispest Díszpolgára
 
Írta: Szerk.
2017. január 11. 12:48
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Búcsúzunk Szabó Kálmántól, a Wekerlei Polgári Egyesület alapítójától, Kispest Díszpolgárától. Hosszan tartó súlyos betegségét türelemmel, méltósággal viselte, életének 84. évében 2017. január 6-án, családja körében hunyt el.

Szabó Kálmán kiemelkedő alakja volt Kispest közösségi életének, munkássága örökre beíródott Kispest történelmébe. Életének 84. évében 2017. január 6-án, családja körében hunyt el. Két fia, és négy unokája gyászolja. Tanári pályáját 1958-ban kezdte meg a kispesti kettesszámú Általános Iskolában, majd a Kossuth téri és a Gábor Andor iskolában. 1988-ban alapítója volt a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének, mely a rendszerváltáskor a kommunista ellenes ellenzéki szervezetek között tartottak nyilván. 1998-ban ment nyugdíjba. 2007-ben Kispest képviselőtestülete Kispest Díszpolgára címmel tüntette ki.

 

Bárhol tanított is, életmódjával, erkölcsi tartásával példát mutatott. Az oktató-nevelő munka mellett kiemelkedő szakelméleti munkásságot folytatott, melynek eredményeként 12 könyve született és jelent meg, köztük a Mórtól a kispesti Wekerletelepig – Wekerle Sándor öröksége című könyve. 

 

2003-ban alapító tagja volt a Wekerlei Polgári Körnek, melyet 2010-ben újjászervezett Wekerlei Polgári Egyesület néven.

 

A civil egyesület ezzel a képpel búcsúzik alapító tagjuktól.

 

- A képen példaképe, Wekerle Sándor miniszterelnök Móron felavatott szobra előtt üdvözli a koszorúzásra érkező egyesületi tagokat.  A mozdulat is jelképes, minden jóérzésű embert magához és ehhez a közösséghez akart ölelni – írta Vitéz Tamás a Wekerle Polgári Egyesület elnöke, aki hozzátette: Szabó Kálmán 2016-ban  ÉKKÖVEK  címmel írt a magyarság  XX.századi  példaképeiről. Ennek bevezetőjében foglalta össze, mire is törekedett egész életében, mire oktatta a tanulókat, milyen példaképet adott nekünk, akik ismerhettük őt:

Milyen legyen az ember?

 

 „Öntudatos, önálló, erkölcsös”  „Óvja, védi és edzi testi és lelki egészségét” „Életének értelme, boldogságának forrása, támasza a család”  „Tisztel másokat, és természetesnek tartja a közjó szolgálatát” „Lankadatlanul tanul, mert tudja, hogy a tudás hatalom”  „Kulturáltan szórakozik, ügyel a pihenésre is”  „Munkáját becsületesen ellátja, és ezért tisztességes fizetést kér” „Védi a természetet, melynek felelősséggel tartozik” „Támaszkodik a Humanista-Keresztény hagyományokra,  ápolja és védi nemzetének értékeit és érdekeit” „Előrelátóan, szilárd akarattal törekszik elérni kitűzött céljait” „Hisz abban, amit csinál, bízik önmagában és nemzete jövőjében”

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.