2024. április 20., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

március
február
január (2)
· 2023
december (14)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
július
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Fokozott óvatossággal vezessünk az erdőkhöz közeli utakon!

Főoldal>Közérdekű>Fokozott óvatossággal vezessünk az erdőkhöz közeli utakon!
 
Írta: Szerk.
2022. szeptember 15. 11:11
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ha kirándulni indulnánk vagy egyszerűen csak erdők felé visz az utunk, számítsunk az országutak mentén felbukkanó gímszarvasokra. Ilyenkor, a körülbelül egy hónapig tartó nászidőszakban a nagyvadak sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, ezért az autósoknak fokozottan vigyázniuk kell az utakon. Hogyan érdemes ilyenkor vezetni és mit kell tenni, ha megtörtént a baj és vadat gázoltunk? A rendőrség tanácsait összegző cikkünkből kiderül!

A gímszarvasok nászidőszakában, szeptemberben és októberben nemcsak a vadveszélyt jelző táblák környékén kell nagyvadak felbukkanására számítani, ezért különös óvatossággal kell vezetni valamennyi olyan útszakaszokon, ahol az utat nehezen belátható, sűrű bozótos szegélyezi. Fontos tudni a nagyobb főutak mentén látható vadhálók sem adnak teljes biztonságot az autósoknak, hiszen az ösztöneiktől túlfűtött nagyvadak a le- és felhajtókon keresztül, illetve a megnyitásokon át is bejuthatnak az utakra. Ráadásul ahol egy szarvas felbukkan ilyenkor, ott az állatok csapatos vonulására is számítani lehet.

 

A Nógrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság alábbi hét tanácsát megfogadva nagy eséllyel elkerülhetők a vadbalesetek:

 

1. Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 km/h helyett mérsékeltebb sebességgel halad, jóval több ideje lesz reagálnia egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra. Válasszon olyan sebességet, amelyről a veszély észlelése esetén hirtelen fékezéssel ütközés elkerülésével meg tudja állítani járművét.

 

2. Lakott területen kívül használja gépjárműve távolsági fényszóróját! Így nagyobb területet láthat be. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!

 

3. Tartson nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.

 

4. Folyamatosan figyelje az út két oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni – különösen éjszaka egy kihalt úton.

 

5. Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek, esetenként a már álló jármű oldalának ugranak.

 

6. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.

 

7. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

 

A baj sajnos minden óvatosság ellenére bekövetkezhet. Ha vadad gázolunk, az alábbi teendőink vannak:

 

- Először is mindent meg kell tenni a további balesetek elkerüléséért. Amennyire lehet, félre kell állni az útból, felkapcsolni az elakadásjelzőt, és az autó mögött a szükséges távolságba kitenni a fényvisszaverő háromszöget.

- Személyi sérülés esetén természetesen első a sérült állapotának megfelelő segítségnyújtás.

- Ha vadgázolás során személyi sérülés is történik a 112-es segélyhívó számon értesíteni kell a rendőrséget.

- Az ütközést követően elpusztult, vagy haldokló vadállatot ne próbálja meg lehúzni az úttestről. Lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

 

Kirándulók figyelmébe ajánljuk:

 

A gímszarvasok nászának idején az erdőlátogatást 8 és 16 óra közé célszerű tervezni. Az erdőben ne térjünk le a kijelölt turista útvonalakról. Kutyát sétáltatni ilyenkor csakis pórázon szabad!

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.