2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Főpolgármester-helyettes Kőbánya-Kispestről

Főoldal>Közélet>Főpolgármester-helyettes Kőbánya-Kispestről
 
Írta: Pászti András
2014. január 27. 09:11
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ha valakihez olyan kegyes a sors, hogy egyszerre dolgozhat országgyűlési képviselőként és főpolgármester-helyettesként, kötelessége szűkebb környezete épülésére a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. Az elmúlt három év mérlege nem áll rosszul: közel 14 milliárd forintnyi fejlesztés köthető a nevéhez Kőbányán és Kispesten. Határ úti ufóról, eladott villamossínekről, a „kell oda pad, nem kell oda pad” dilemmájáról és az oroszlán barlangjáról dr. György Istvánnal, Kőbánya országgyűlési képviselőjével, Budapest főpolgármester-helyettesével beszélgettünk.

Kispest csak egy a 23 kerületből, mégis, mintha fél szemét a városrészen tartaná...

– Kőbányán élek születésem óta, így elmondhatom, hogy számomra Kispest nem csak a metróvégállomás nevéből ismerős. Gyermekkoromban a nagymamámmal rendszeresen a Kossuth téri piacon vásároltunk, ahol mostanában is többször megfordulok. A Kispesti Nagyboldogasszony templomba jártunk misére, itt is bérmálkoztam. Emellett mindhárom gyermekem Wekerlére, a Pannónia úti Általános Iskolába járt. Főpolgármester-helyettesként Budapest egészéért dolgozom, de több munkatársam is Kispesten él. Ennek köszönhetően némely itteni ügyért extra lobbi zajlott a kabinetben. Amióta pedig Kispest északi része egy választókerületet alkot Kőbánya majdnem egészével, a Budapest egészéért érzett felelősségen túl, kötelességemnek is érzem, hogy minél többet tegyek a kerületért.

 

Az Ady Endre út végre megújult, bár állapotát tekintve nem nagyon lehetett volna halogatni tovább a felújítását…

– Ez is egy megközelítés. Budapest valamennyi kerületében vannak halasztást nem tűrő esetek, de sajnos, az anyagi vonzata miatt nem tudunk egyszerre mindent felújítani, a lista pedig hosszú. 2011. óta, minden egyes alkalommal, amikor végigmentem rajta, megfogadtam, lobbizni fogok, és még ebben a ciklusban hozzálátunk a felújításához. Az egyik oldal elkészült, a munka a másik oldalon még idén folytatódni fog.

 

A Határ úti buszvégállomást is átszabják, bár mintha nagy lenne a csönd a tavalyi bejelentés óta…

– A terület nem méltó sem Kispesthez, sem a XXI. századhoz. Naponta közel 100ezer ember utazik át a csomóponton, amelyet a káosz, rendetlenség ural. Elhanyagolt, szomorú látvány, óriási aszfalttenger az egész, amelyen az utasok a tűző napon, vagy épp a zuhogó esőben kénytelenek a buszokra várakozni. Mintha megállt volna az idő. A Futár-rendszer (fővárosi elektronikus utastájékoztatási rendszer – a szerk.) nemrég telepített kijelzője olyan szürreálisan néz ki a tér közepén, mintha ufó szállt volna le az itt feledett szürkeségbe. Még csak tervezési szinten sem nagyon izgatott ez eddig senkit, pedig több kispesti képviselő, köztük a jelenlegi polgármester is tagja volt a Fővárosi Közgyűlésnek. Eddig az előkészítéssel foglalkoztunk, a napokban pedig végre helyszínbejárást követően megkezdődhetett a tervezés. Az elképzeléseket várhatóan a második negyedévben megismerhetik a kispestiek.

 

Lesz P+R parkoló is?

– Főváros-szerte több helyen hátráltatja a bonyolult tulajdonosi viszony és az ebből adódó jogvita a P+R parkoló kialakítását, nem a szándék és a munka hiánya miatt nincs előrelépés. Hosszú hónapokon át bogoztuk a ’90-es évek végén fillérekért eladott, Europarkkal szemközti terület ügyét is. Az előző fővárosi vezetés által tető alá hozott ügyletet talán jól minősíti, hogy a telekkel együtt magántulajdonba adták az Üllői út egy szeletét és a Vak Bottyán utca egy részét, de még a villamossínek egy szakaszát is. A tulajdonosokkal többször tárgyaltunk, vételi ajánlatot tettünk nekik, jelenleg náluk a labda. A területen P+R parkolónak kell működnie, anélkül hogyan preferálhatná bárki is a közösségi közlekedést? Jó hír egyébként a kispestieknek is, hogy várhatóan nyár elején megnyílik a KÖKI Centernél a több mint 300 férőhelyes P+R parkoló. Közbenjárásomra pedig 246 millió forintot kapott Kispest a Kossuth tér környezetének rendezésére a főváros által kiírt Tér-Köz pályázaton, amelyből a Kossuth téri piac mellett parkoló fog épülni.

 

A Derkovits utca környékén élők azt mondják, ha megoldás kell egy problémára, Önt kell keresni…

– Ez nyilván túlzás, de igyekszem a hozzám fordulók gondját, panaszát a lehető legnagyobb gondossággal kezelni. Az utcából az autókat sajnos nem tudjuk elterelni, de az ott élőkkel történt egyeztetés után a teherautók teljes kitiltásával és a sebesség korlátozásával enyhítettük a forgalmat. A lakók elégedettek, pedig sokan óva intettek a lakossági fórumtól, mondván, ne menjek be az oroszlán barlangjába. De szerintem jobb őszintén egymás szemébe nézni, mintsem ferdíteni, és ha kell, a hiányosságokat, vagy akár a megoldhatatlan helyzeteket is vállalni kell.

 

Kőbányán is sok eredmény van?

– Megépült az Újköztemető előtti körforgalom, megkezdődött a 3-as villamos vonalának felújítása, idén végre megújul az Éles sarok, a Kőrösi Csoma Sándor út és a Sibrik-felüljáró is. Uniós forrásból készülnek a Budapesti Közlekedési Központ közreműködésével Kőbánya városközpont megújításának tervei. Kollégáim nemrég számolták össze: közel 14 milliárd forintnyi fejlesztést indítottunk útjára a két kerületben.

 

A Facebook oldalán hőbörgést elvétve találni csak, elismerő szavakat pedig - politikus létére - elég sokat.

– Nincs kétségem afelől, hogy a kampányban ez az idilli arány – akár némi szándékos segítséggel – fel fog borulni. Megtisztelő és kitüntető számomra minden pozitív hozzászólás, visszajelzés, és a bizalmat igyekszem maximálisan megszolgálni. A politikus legfontosabb tulajdonsága a hitelessége kell, hogy legyen; sosem mondok olyat, amit később nem tudok felvállalni, és nem ígérek olyat, amiről előre tudom, hogy képtelenség teljesíteni. Sokszor a kritika is jogos, de mindenki számára kedvező megoldást semmire sem lehet találni. Emlékezetes számomra, amikor polgármesterként az ott élők egy részének kérésére padokat helyeztünk ki egy lakóház elé. Szinte még meg sem száradt a festék rajtuk, amikor az ott élők másik fele azt követelte, azonnal tüntessük el onnan, mert zavarja őket a ramazuri.

 

Országgyűlési képviselőként mi az, amit a kormányzati munka erősségének érez?

– A költségvetési hiány 3 százalék alatt van, visszafizettük az IMF-hitelt. 100ezer forint fölé emeltük a minimálbért, a családi adókedvezményeknek köszönhetően 180 milliárd forintot hagyunk a családoknál. A gyed extrának köszönhetően a nőknek többé nem kell választaniuk a gyermekvállalás és a munkavállalás között, ennek saját családomban is látom az előnyét, hiszen nagyobbik lányom anyai örömök elé néz. Az Erzsébet-utalványok pénzügyi eredményét nehéz helyzetben lévő gyermekek, családok pihenésére fordítottuk, most a meglévő lehetőségeken felül épp nyugdíjasok is pályázhatnak kedvezményes fürdőbelépőre. A rezsicsökkentéssel egy átlagos, kétgyermekes család éves megtakarítása több mint 100ezer forint, és idén további csökkentésről egyeztetünk. Arra pedig különösen büszke vagyok, hiszen ez saját főpolgármester-helyettesi területem eredménye, hogy hosszú évek óta először, csökkent a közösségi közlekedés ára is Budapesten.

 

Karácsony előtt masszázsfoteleket adományozott a lakótelepen lévő idősotthonoknak. Nem rossz kampányfogás, hiszen áprilisban Önre is szavazhatnak a kispestiek…

– A 2013-as gitárkoncertünk volt a sorban a harmadik, amelynek bevételét jótékonysági célokra fordítottuk. Három évvel és két évvel ezelőtt sem volt választás, de ha bárki kampányfogásnak érzi ezt a gesztust, szíve joga. Az idősek örömét szerencsére ez nem csökkenti. Sajnos sokan hajlamosak mindenben a rosszat keresni. Aki ismer, tudja, hiszek a jóságban, és abban, hogy a lelke mélyén minden ember jó. Albert Schweitzer gondolatát osztom: „Időt kell szakítanod embertársaidra. Tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is; valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.”

 


 

Mit tett Kispestért?

  • Ady Endre út felújítása
  • Határ úti buszvégállomás megújításának kezdeményezése
  • Sibrik-felüljáró idei felújítása Derkovits utca forgalmának enyhítése
  • Határ úti P+R parkoló visszavételének kezdeményezése nyár elejére megnyílik a
  • KÖKI P+R parkoló negyedmilliárd forint fővárosi támogatás a
  • Kossuth téri piac parkolójának megépítésére ingyenes úszásoktatás kispesti általános iskolásoknak

 

Még többet olvashat dr. György István munkájáról a GYORGYISTVANDR.FIDESZ.HU és a FACEBOOK.COM/DR.GY.ISTVAN oldalakon

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.