2022. május 27., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Fóris Kálmán Kispest Díszpolgára lett

Főoldal>Közülünk>Fóris Kálmán Kispest Díszpolgára lett
 
Írta: Szerk.
2018. július 02. 14:14
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kispest díszpolgárává választották a 94 éves Gulag-túlélőt, Fóris Kálmánt. A kerület egyik legrégebbi civil szervezetének, a Kispesti Társaskörnek egyik alapítóját a Fidesz-KDNP frakció már másodszor javasolta a kitüntető címre. Fóris Kálmán az 1970-es években költözött a kerületbe feleségével abba a felső-kispesti családi házba, amelyben ma is közöttünk él.

A II. világháborút követő kommunista megtorlás áldozatainak száma közel 20 millióra tehető, akiknek nagy hányada azokban a kényszermunkatáborokban halt szörnyet, ahová a kommunista politika bel- és külföldi ellenzőit, hadifoglyokat, és egyéb ürüggyel, vagy véletlenszerűen kiválasztott polgári lakosokat hurcoltak. Sajnos csak keveseknek adatott meg, hogy visszatérhessenek szeretteik közé. A kispesti Fóris Kálmán azon szerencsések közé tartozott, aki hazatérhetett.

Fóris Kálmán mindössze 20 éves volt, amikor a parancsnak engedelmeskedve jelentkezett, és málenkij robot-ra hurcolták kárpátaljai szülőfalujából, Tiszabökényből. Megjárta a szolyvai, a szanoki és a sztarijszambori hírhedt szovjet haláltáborokat. Másfél év múlva tért haza. Azt, hogy a táborokból nem szállították tovább Szibériába, csak a szerencsének köszönheti: nem egyszer fordult elő, hogy az előtte lévő sorokban állókkal megtelt a vagon. Éhezett, voltak napok, amikor több tíz kilométert gyalogolt a fagyban, eledelük mindössze néhány fej fokhagyma és hó volt. Látta nem egy társát meghalni, volt, aki a kezei között hagyta el a földi világot. Látta, ahogy az embertelen körülmények hatására százszámra pusztulnak el az emberek a haláltáborban, testüket pedig halomban, jelöletlen sírokba hordják. Mint mondta, mindig is a hit tartotta életben, mindenkiben igyekezett tartani a lelket, mindenkinek sulykolta: hazamegyünk! Így is lett, de tény, hogy az azt követő években, évtizedekben sem volt sok köszönet. Az egykori nemesi család, amelynek korábban 65 hold földje, saját gazdasága, lovai voltak, nincstelenné lett. A kolhozosítás nevében elvettek tőlük mindent a kommunisták, semmijük sem maradt.  Mint mondta, hazatérésekor édesanyja a szomszédtól kért egy marék kukoricalisztet, abból főztek levest. De a kegyetlen sors szerencsére nem törte meg.

A hetvenes években költözött feleségével Kispestre, abba a felső-kispesti családi házba, ahol ma is él. Mint arról korábban lapunknak is mesélt, a Kispest-Központi Református Egyházközség presbitereként „sokat harcolt az elvtársakkal az egyháztól elkommunizált ingatlan visszaszerzéséért”.

Fóris Kálmán a mai napig aktív szereplője a városrész közösségi életének. Saját készítésű bora a Kispesti Társaskör – amelynek ő az egyik alapítója - rendezvényeinek elmaradhatatlan kísérője. Fóris Kálmán ott volt egyebek mellett a civil szervezet által 2017-ben állított Málenkij-robot emlékmű avatásán a Templom téren, és a tavaly Kispesten bemutatott Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilm bemutatóján is, amelyben ő maga is mesélt a munkatáborokban átélt szörnyűségekről.  

 

Gulág-emlékév

Magyarország kormánya a 2015. évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Az emlékév keretében kiírt pályázaton nyert forrást a Kispesti Társaskör Egyesület az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől egy több hónapos, tartalmas programsorozat megvalósítására, amelynek keretén belül rendhagyó történelem órákat és emlékkonferenciát tartottak, valamint egy félórás filmet forgattak Fóris Kálmán életéről. Elhurcolva -  A Gulág elhallgatott története címmel pedig kiadványt jelentettek meg és ellátogattak Recskre, a magyar gulágra. A civil szervezet minden évben, február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján virágokkal tiszteleg az áldozatok emléke előtt a Templom téren felállított emlékműnél.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.