2024. május 23., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
augusztus
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Gajda újabb 20 évre eladósítja Kispestet

Főoldal>Közérdekű>Gajda újabb 20 évre eladósítja Kispestet
 
Írta: Szerk.
2017. október 05. 11:23
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ugyan az állam nemrég közel 2 milliárd forint adósságot vállalt át Kispest Önkormányzatától, most
újabb egymilliárd forint hitelt vett fel a kerület, ugyanis másként nem jutott volna felhasználható
forrás a bölcsődék és óvodák felújítására. A Fidesz-KDNP frakció szerint ésszerű gazdálkodással és
tervszerű felújítással saját forrásból is meg tudta volna oldani mindezt a kerület.

Újabb egy milliárd forintos hitelt vett fel Kispest Önkormányzata, újabb húsz évre eladósítva ezzel a kerületet. Gajda Péter (MSZP) polgármester szerint a hitelre azért van szükség, mert a tervezett fejlesztésekre az önkormányzat saját bevételei nem nyújtanak fedezetet. Ez főként annak a fényében érdekes, hogy nemrég megírtuk: a kerület fejlesztési tartaléka több száz millió forint. Mint ismert, a kispesti Fidesz-KDNP frakció nem támogatta a hitel felvételét, szerintük ugyanis az, hogy 2013-ban az állam már közel kétmilliárd forint tartozást átvállalt a kerülettől, felelős gazdálkodásra kellett volna ösztönöznie Gajdáékat.

 

– Mint ahogy azt korábban elmondtuk, nem értünk egyet azzal, hogy az önkormányzat hitelből hitelbe kormányozza magát; a Fidesz-kormány törekvése is ebbe az irányba mutat, ezért vállalta át az önkormányzatok adósságát. Kispestet 15 éve szocialista polgármester vezeti, és úgy látszik, hogy képtelenek a felelős gazdálkodás útjára lépve a saját forrásokat megfelelően beosztani. Évek óta harcolunk a kispesti bölcsődék, óvodák felújításáért, amelynek eredményeképpen idén már közel 600 millió forint jutott erre a célra a korábbi 100 millió forinttal ellentétben. Ugyanakkor nagyon sok óvoda és bölcsőde olyan rossz állapotban van, hogy dr. György István kormánymegbízottal végül lobbiztunk azért, hogy a kispesti gyermekek érdekében a kerület kaphasson fejlesztési forrást. Tudom, hogy ezzel ismét eladósodik a kerület, de a baloldal felelőtlen gazdálkodása miatt nem volt más megoldás. Úgy ítéltük meg, hogy a kispesti bölcsődék és óvodák felújítása nem várathat magára tovább, hiszen nem mindegy, hogy milyen körülmények között töltik mindennapjaikat a gyermekeink – mondta lapunknak Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok, aki hozzátette: bár javaslataikat rendre lesöprik az asztalról Gajdáék, szemmel fogják kísérni az egy milliárd forint forrás felhasználását, hogy azok felhasználása valóban ésszerűen történjen.

 

A Mézeskalács óvoda bejárata is lepusztult

 

Felújítás és ígéretek

 

Idén végre az eddiginél hatékonyabban állt neki az önkormányzat a bölcsődék és óvodák felújításának. A munkálatok tervezésekor vélhetően már számítottak az egy milliárd forint hitelre, és ennek gondolata adhatott a munkának lendületet. Igaz, nem mindenhol végezték el maradéktalanul az ígért munkákat, és van, ahol azért kezdtek neki, mert már végképp nem lehetett tovább halogatni a felújítást. Ilyen például a Hársfa óvoda, amelyet teljesen újjáépítenek; az intézmény kálváriájáról korábban lapunk is beszámolt, a video pedig, amelyet az egyik óvónő tett fel – ezen lavórokba gyűjtötték a beömlő esővizet –, pillanatokon belül eltűnt a közösségi oldalról. Sajnos több helyütt kritikus a helyzet: nem záródó, nem nyitható, beszögelt ablakokról, rendszeres beázásokról, elhasználódott berendezésekről és bútorzatról, valamint elhanyagolt, vagy épp balesetveszély miatt hosszú hónapokra lezárt udvarrészről lapunk is már többször hírt adott. Idén nyáron azonban végre van, ahol korszerűsítették a fűtést, burkolatot cseréltek, festettek, vagy vizesblokkokat újítottak fel. Van azonban olyan hely is, ahol a szülők joggal morgolódnak, hogy az ő óvodájukra mikor kerül már végre sor.

 

– Az óvoda bejárata lepusztult, a burkolat balesetveszélyes, töredezett. A belső udvar térkő burkolatának árát a szülők adták össze, mert az önkormányzatra hiába vártak. Pedig az udvar többi részét is mielőbb fel kellene újítani – mondta lapunknak Mihály András (Fidesz-KDNP), az önkormányzat oktatási bizottságának tagja, aki szerint szégyen, hogy a Mézeskalács óvoda Beszterce utcai épülete ennyire elhanyagolt. Ezt tette szóvá közösségi oldalán Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok is a bejárást követően, aki emellett az elavult vizes blokkokra is felhívta a figyelmet. Mint írta, mindent el fog követni annak érdekében, hogy erre az óvodára is jusson mielőbb fejlesztési forrás.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.