2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Gajdáék nem támogatták az óvodafelújításokat

Főoldal>Közélet>Gajdáék nem támogatták az óvodafelújításokat
 
Írta: Szerk.
2015. szeptember 25. 15:01
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Két család a Kúttói erdőből önkormányzati lakásba költözhet az Utcáról Lakásba egyesülettel kötött megegyezés szerint – döntött a Gajda Péter (MSZP) vezette önkormányzat. Nem jártak ilyen jól a kispesti gyerekek, Gajdáék ugyanis nem támogatták Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) azon javaslatát, hogy a több mint 120 millió forintos önkormányzati kommunikációs (reklám) büdzséből az óvodák és iskolák legsürgetőbb felújítási munkálataira csoportosítsanak át 20 millió forintot. Szóba kerültek az önkormányzati Közpark Kft-nél történt letartóztatások is.

 

Az Fidesz-KDNP képviselőinek összes javaslatát pártpolitikai alapon utasította el a baloldali többség

 

Önkormányzati lakást kapnak a „servúdi” hajléktalanok

 

Az Utcáról Lakásba egyesülettel kötött megállapodás szerint az önkormányzat két lerobbant bérlakást bocsát az egyesület rendelkezésére, hogy ezekbe azok felújítása után két család költözhessen a kispesti erdőből. A megállapodás szerint az önkormányzat 1-1 millió forintot ad a felújításra, a többit az egyesületnek kell előteremtenie. Dódity Gabriella hangsúlyozta, ha lehetősége van rá az önkormányzatnak, a nehéz helyzetben lévőkön segíteni kell. Mint mondta, maga is volt kint, és látta a kiserdőben élők körülményeit. Mégis arra kérte a városvezetést, hogy az évek óta sikertelenül önkormányzati lakásra pályázó kispesti családokról se feledkezzenek meg, őket is segítsék. Velük szemben ugyanis igazságtalannak tartja a kezdeményezést még akkor is, ha tudja, hogy ezek az ingatlanok használhatatlan állapotban vannak, és alkalmatlanok a bérbeadásra. Az ingatlanok felújítására adott összeget pedig aránytalannak tartja a lerobbant önkormányzati bérlakás-állomány éves felújítási keretéhez képest, amely mindössze 15 millió forint. 

 

 

Gajdának fontosabb a kommunikáció, mint az óvodák

 

Gajda Péternek és a baloldali többségnek fontosabb a kommunikáció, mint az óvodák és iskolák rendbetétele, hiszen elutasították Dódity Gabriella előterjesztését, hogy az önkormányzat 120 milliós kommunikációs büdzséjéből 20 millió forintot csoportosítsanak át az óvodákban és iskolákban legsürgetőbb felújításokra. Dódity szerint elfogadhatatlan, hogy hónapokig le van zárva az óvoda udvara balesetveszély miatt, vagy, hogy a szétesett parkettát hónapokig nem javítják meg a csoportszobákban. Azt sem tudja elfogadni, hogy hetekig nincs melegvíz egy óvodában, mint ahogyan azt sem, hogy a januárban elromlott óvodai wc-t szeptemberben a szülők javítsák meg az önkormányzat helyett. Hangsúlyozta, a kommunikációra költött több mint 120 millió forintot túlzónak tartja. Rámutatott, hogy például a Kispest TV éves támogatása a tavalyi 20 millióról idén 40 millióra emelkedett. Gajda Péter polgármester a saját bevallása szerint is demagóg „stadionozással” próbálta meg tompítani a számukra kínos ügyet, és a kormányt hibáztatta azért, hogy nem ad forrásokat. Dódity Gabriella emlékeztetett, a kormány 1,7 milliárd forint adósságot vállalt át a Kispesti Önkormányzattól, és idén óvodai kapacitásbővítésre, valamint infrastruktúra fejlesztésére is kiírt a minisztérium pályázatot. 

 

 

Nem akarják olcsóbbá tenni a kazáncserét

 

Szintén úgy tűnik, a városvezetés nem akar a Gábor Áron iskola és a Harangvirág bölcsőde fűtésfelújításához kedvezőbb konstrukciók után nézni. Elutasították még a lehetőségét is annak, hogy megvizsgálják, akár a Főgáz, akár más partner konstrukciójában mennyi pénzt lehetne a beruházásból megtakarítani. Kispest pedig akár több millió forintos egyszeri beruházási költséget is megtakaríthatna egy kedvezőbb konstrukcióval, amelyet más intézmények rendbetételére fordíthatnának – de hiába érvelt Dódity Gabriella, az előterjesztő. A frakcióvezető rámutatott: értetlenül áll az eset előtt, hiszen az önkormányzati vagyonkezelő (VAMÜSZ) kimutatása szerint az óvodák, bölcsődék és iskolák legfontosabb felújítására legalább 700 millió forintra volna szükség, közel hétszeresére (!) a tervezettnek. 

 

Letartóztatások a Közparknál

 

Elfogadtak a képviselők több első féléves beszámolót, köztük a Közpark kft-ét is, amelynek vezetője, Bán Zoltán szerint 6-7 millió forintos megtakarítást értek el. Maga a polgármester is furcsállta, hogyan lehet kimutatni a megtakarítást, amelyről a beszámoló szerint ők sem tudják pontosan, hogy 6 vagy 7 millió. Dódity Gabriella frakcióvezető tájékoztatást kért arról, hogy az elmúlt napokban a rendőrség több embert előállított a Közpark Kft-nél. Plánk Róbert rendőrkapitány megerősítette, a hír igaz. Amit tudni lehet, hogy uzsorakamatra adtak kölcsön a közmunkásoknak. Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint egyébként a Közpark Kft. egyik alkalmazottja is az előállítottak között van, aki kockás füzetben vezette a tartozásokat.

 

A faállomány sem érdekli a városvezetést

 

Nem támogatták Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) közterületi tanácsnok javaslatát arról, hogy szerezzen be az önkormányzat ultrahangos favizsgáló készüléket annak érdekében, hogy megelőzhetők legyenek az idei nyárihoz hasonló viharkárok. A képviselő elmondta, hogy mivel egy készülék ára 1,38 millió forint, a Közpark kft. fentebb említett 6-7 millió forintos megtakarításából akár öt ilyen készüléket is tudnának vásárolni. (Külsős cég egy fát 6-10.000 forintért vizsgál, vagyis egy készülék árából mindössze kb. 140-200 fát lehetne megvizsgálni.) Azt Gajda Péter is elismerte, hogy „valamit kezdeni kell a helyzettel”, a kezdeményezést mégis pártpolitikai alapon elutasították. A javaslatot a környezetvédelmi bizottság elnöke, az MSZP-s Bogó Józsefné, valamint a legnagyobb viharkárokat elszenvedő városrészekért, Wekerletelepért és Öreg Kispestért felelős tanácsnok, az MSZP-s Somogyi Lászlóné is elutasította. A megoldást a baloldal a ki tudja mikorra elkészülő fakataszter létrehozásától várja.

 

A Kormányhivatal jelentős korszerűsítést végezhet az okmányirodában

 

Jövő héten indulhat a munka az okmányirodában, amelyet korszerű kormányablakká alakít a Budapesti Kormányhivatal, mintegy százmilliós beruházás révén. A korszerűsítéshez megadta a tulajdonosi hozzájárulást a testület.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.