2022. augusztus 17., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Gazos telek a kispesti sportcsarnok helyett

Főoldal>Közélet>Gazos telek a kispesti sportcsarnok helyett
 
Írta: Szerk.
2016. január 27. 09:31
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Irigykedve figyelhetjük a többi pesti kerület sportfejlesztéseit, az újonnan épülő létesítményeket, a korszerűen felújított régieket. Kispestről nagyon hiányzik egy nagy befogadóképességű, korszerű sportcsarnok. Gajda Péter (MSZP) polgármester több ciklusban ígéretet tett arra, hogy felépül egy többfunkciós létesítmény. Több helyszín közül a Köki melletti saroktelekre esett a választás, az önkormányzat meglehetősen kedvezményes áron el is adta a telket erre a célra. Ám a sportcsarnoknak azóta is hűlt helye Kispesten.

Sportcsarnokot álmodott a ma már KÖKI Terminállal szemközti területre az önkormányzat; az álom közel több mint egy évtizede tart. A korábbi családi házas területet szanálták, és még a kisajátítástól sem riadtak vissza, ami azonban nem sikerült túl jól. Közel 80 millió forint kártérítést fizetett az önkormányzat két ingatlantulajdonosnak a korábbi szocialista polgármester idejében (ekkor Gajda Péter alpolgármester volt), majd később a terület utolsó két, magánkézben lévő ingatlanját több mint negyedmilliárd forintért vásárolta meg az önkormányzat. Összesen közel 600 millió forintjába került Kispestnek, hogy a tulajdonába kerüljön a terület, mégis, azt közel 150 milliós veszteséggel, 450 millió forintért adta el már Gajda Péter polgármestersége idején az önkormányzat 2007-ben. Az indok az volt, hogy a magántulajdonos építi meg a sportcsarnokot a területre, így ez belefér. Az üggyel kapcsolatban Gajda Péter (MSZP) korábban azt nyilatkozta, nem érte veszteség a kerületet. Ám a tulajdonos soha nem építette fel az ígért sportcsarnokot, az önkormányzat pedig nem élt visszavásárlási jogával. Ugyan a telket megvásárló cég jelentős késéssel, de 2011 év elején, az akkori fideszes alpolgármesterek közbenjárásával 1 millió euró, azaz akkori árfolyamon 284 millió forint kártérítést fizetett az önkormányzatnak az elmaradó sportcsarnok beruházásért annak érdekében, hogy Kispest saját beruházásában építhesse meg a sportlétesítményt. Elképzelések voltak ugyan, például a Puskás iskola udvarán is tervezgették, de sajnos Kispestnek még mindig nincs sportcsarnoka. Dódity Gabriella, Kispest fejlesztéspolitikai tanácsnoka lapunknak elmondta: sajnálatos lemaradásban van Kispest ezen a területen is, pedig a kormány a 2011-es úgynevezett TAO-törvénnyel lehetővé tette, hogy a nyereséges vállalkozások a társasági adójuk felajánlásával támogassák az látványcsapat sportágakat, amilyen például a kosárlabda is. Így valósult meg például a szomszédos Kőbányán 538 millió forintos beruházásból a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok, amelyből az önkormányzat 170 millió forint önrészt vállalt, cserébe kapott egy olyan kosárlabda csarnokot, amely a Kőbányai Darazsak egyesületnek köszönhetően színvonalas kosaras életnek ad otthont, és amelyet tanítási időben használhatnak az általános iskola tanulói.

A sportcsarnok hiánya azért is fájó, mert a kerületben nincs nagyméretű fedett rendezvényhelyszín, ahol a sportfoglalkozások mellett például szalagavatók vagy más nagyobb események rendezhetők, ezekhez a kispesti iskolásoknak és szervezeteknek máshová kell utazniuk. Pedig, ha lenne sportcsarnok a Kökinél, az a jó elhelyezkedése miatt akár bevételt is hozhatna a kerületnek.

 

Máshol sikerült

 

Két csarnok van a XVIII. kerületben

 

 

A korlátozott anyagi források ellenére a XVIII. kerület két fedett sportcsarnokkal is rendelkezik. Ughy Attila polgármester a sportra fordítható szűkös anyagi forrásokra panaszkodik, mégis a kerület sportlétesítményei fejlődnek. A Pestszentlőrincen található a Deák Ferenc „BAMBA” Sportcentrum, ahol a változatos sportesemények mellett vásárok, konferenciák, esküvők és egyéb rendezvényeknek adnak helyet. A kerület másik részében a Pestszentimrei Sportkastély néhány éve épült fel, a sportlétesítménynek minden igényt kielégítő játéktere van, a legmodernebb felszereltséggel rendelkezik. Korszerű öltözők, vizesblokkok készültek, rengeteg tágas tér áll rendelkezésre különböző jellegű rendezvényekhez.

 

Soroksári sportcsarnok

 

 

A Soroksári Kulturális, Szabadidő és Sportcentrum 2010-óta működik. Avadonatúj létesítmény közösségi, kerületi rendezvényeken túl a Soroksári Sportcsarnok helyet ad a kerületi oktatási intézmények testnevelés óráinak lebonyolításához és több helyi és fővárosi sportegyesületnek is, amelyek itt rendezik edzéseiket, mérkőzéseiket, tornáikat. A sportcsarnok megnyitásával nem fejeződtek be a korszerűsítések, ugyanis 2013–ban fejeződött be az épület energetikai felújítása. A fejlesztés megvalósítása az éghajlatváltozás mérséklését célzó károsanyag- kibocsátás csökkenését és jelentős anyagi megtakarítást eredményezett, ezzel a létesítmény Magyarország legkorszerűbb, modern épületeinek élvonalába került.

 

Kőbányán több csarnok is van

 

 

Másfél éve adták át Kőbányán az új Zsíros Tibor kosárlabda csarnokot, amelyet a Kőbányai Darazsak sportegyesülettel közösen épített az önkormányzat. A csarnok egyrészt önkormányzati önrészből, másrészt az egyesület által elnyert mintegy 368 millió forintos TAO (társasági adó) támogatásból épült fel. A létesítmény reggeltől délutánig az általános iskola testnevelés óráinak és sportfoglalkozásainak, este és hétvégén az utánpótlás sportnak ad helyet. Kőbányán több csarnok is megújult: 2014-ben felújították a Zrínyi Miklós Gimnázium tornatermét, 2015 derekán adták át a Bihari úti Kocsis Sándor Sportközpontot, amely egyben az FTC Női Labdarúgó Központ is. A 3,5 hektáros területen megmaradt a parasportolók központja, a Törekvés Sportegyesület kosárlabda és vívóterme, mely szintén felújításra került valamint az atlétikai és teniszpályák is. A fejlesztések eredményeként a felújított centerpálya mellett egy nagyméretű, valamint két kis műfüves pályán lehet futballozni. Megújult a 800 fős lelátó, elkészült az eredményjelző, felújították a pályahangosítást és helyreállították a salakos futókört. A futballpálya mellett található, 700 négyzetméteres konténervárosban öltözőket, társalgót, masszázsszobát és szertárat alakítottak ki.

 

Semmiből épült újra a Kertváros

 

 

Az elmúlt nyolc évben uszodák és sportpályák épültek fel a XVI. kerületben. Rákosszentmihályon uszoda, Erzsébetligeten uszoda és strand épült, és a fejlesztések még nem álltak le. Tervbe vették egy új, lelátóval rendelkező kézilabdacsarnok építését is, olyat, ahol nemzetközi mérkőzéseket is lehet majd rendezni. Ez is az Ikarus sporttelepen kapna helyet, ahol az elmúlt években öltöző és fedett futófolyosó, nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas atlétikai pálya, egy kicsi és két nagy műfüves focipálya épült.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.