2019. szeptember 18., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Gyűlik a tartozás, miközben szétesik a Kossuth téri piac

Főoldal>Közélet>Gyűlik a tartozás, miközben szétesik a Kossuth téri piac
 
Írta: Szerk.
2019. június 14. 08:55
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Miközben mindennapi gondokkal küzdenek a szétesőben lévő Kossuth téri piacon, és újabb baleset is történt, az önkormányzat tovább növeli az elszámolási vitákból fakadó, egyébként sok esetben elkerülhető kiadásokat, ahelyett, hogy végre a piac rendbetételére áldozna. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen kiderült: 20 millió forintot különített el a költségvetésben a baloldali városvezetés a „Piaccsarnok társasház közös költség, késedelmi kamat és perköltség” soron. Úgy tudjuk az önkormányzat csaknem 200 millió forint közös költséget nem fizetett meg a társasháznak emiatt már négy pert megnyertek az önkormányzat ellen, ebből három jogerős.

Évek óta azért harcol a Fidesz-KDNP frakció, hogy a baloldali vezetésű önkormányzat végre újítsa fel a balesetveszélyes, lepusztult Kossuth téri piacot. Átfogó, mindenki által elfogadott fejlesztési terv híján azonban még külső forrásért sem lehet pályázni.

 

Nemrég pedig az is kiderült, hogy a baloldali városvezetés nem csupán hagyja szétesni a piacot, még tovább növeli a piac kapcsán keletkezett kiadásokat. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen kiderült: 20 millió forintot különítettek el Piaccsarnok társasház közös költség, késedelmi kamat és perköltség címén.

 

Vesztes perek

Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) képviselő a legutóbbi képviselő-testületi ülésen rákérdezett, hogy miért nem fizeti az önkormányzat a közös költséget időben, hiszen azt a bíróság úgyis meg fogja ítélni, és így a késedelmi kamatokkal terhelt összeget kell majd kifizetni. Gajda Péter (MSZP) válaszában elismerte, hogy ez egy nagyon régi elszámolási vita az önkormányzat és a piac társasház között, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy arra számítanak, hogy egyszer nyertesként kerülnek ki egy ilyen eljárásból. A kérdés csak az, hogy mi alapján? A piaccsarnok társasház eddig három próbapert jogerősen megnyert a négyből az önkormányzattal szemben, és borítékolható, hogy Gajdáék a negyediket is elveszítik. Az első kettő – egy 7,4, és egy 5,9 milliós – nyertes perben összesen 14,3 millió forintot kellett volna kifizetnie az önkormányzatnak, amelyet a jogerős végzés és a fizetési felszólítások ellenére sem tett meg. Mivel nem fizettek időben, így további 1,7 millió forintos végrehajtási költség is keletkezett, amelyet közpénzből kell kifizetni; ez a költség nem terhelné a kispestieket, ha az önkormányzat időben befizeti a tartozást. A harmadik pert is jogerősen megnyerte a társasház az önkormányzattal szemben, ebben 4,8 millió forint tartozást kell kiegyenlítenie az önkormányzatnak, de úgy tudjuk, megint csak a felszólításokat küldözgetik nekik. A negyedik per „tétje” kamatokkal együtt 18,7 millió forint, amelyet előbb-utóbb várhatóan szintén ki kell fizetniük.

 

Százmilliós nagyságrendű a meg nem fizetett közös költség

A próbapereket a százmilliós nagyságrendű tartozás miatt indította a piac társasháza az önkormányzat ellen. A pontos összeget azonban eddig senkinek sem sikerült kiderítenie, ahogyan az sem ismert, hogy mennyivel tartozik a társasház az önkormányzatnak, és nagyon úgy tűnik, hogy még az önkormányzat előtt sem ismert. Közérdekű adatigénylésünkre ugyanis az a megdöbbentő válasz érkezett az önkormányzat vagyonkezelőjének MSZP-s képviselőként is dolgozó vezetőjétől, Kránitz Krisztiántól, hogy „A követeléseink a földterület használati díjból, szemétszállításból, ATEV hulladék elszállításból, elektromos áram fogyasztásából és takarítási költségekből tevődnek össze, de mivel az egyes tételek a mai napig egyeztetés tárgyát képezik, így a pontos összeg nem áll rendelkezésére, ezért a kérdés összeg részét nem tudja megválaszolni.”

 

Ugyanakkor, ha a négyzetméterre fizetendő közös költséggel számoljuk az önkormányzat tulajdonrésze után fizetendő összeget az elmúlt 16 évre, akkor kiderül: csaknem 200 millió forint közös költséget nem fizetett ki az önkormányzat. De bármekkora is a valós összeg, hiába halogatják Gajdáék, azt ki kell fizetni, hiszen a közös költség kötelező érvényű, így azt muszáj megfizetni, ahogyan erre Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) korábbi alpolgármester is többször felhívta a figyelmet már az előző ciklusban is.

 

Újabb baleset a piacon

Miközben gyűlnek az egyébként elkerülhető plusz költségek a Kossuth téri piac körül, újabb baleset történt. Az egyik ott dolgozó csúszott meg a sárgára festett részen, amely esőben úgy csúszik, mintha jégen járna az ember. Úgy tudjuk, hogy a balesetet szenvedett dolgozónak elrepedt az alkarja. Nem ez az első eset, hogy a kátyúktól hemzsegő piacon baleset történik. Tavaly októberben egy hölgy esett el az omladozó lépcsőn, őt bokatörés gyanújával vitték kórházba. 2017-ben pedig egy hölgy törte el a bokáját az egyik kátyúban.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.