2024. június 14., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.1aeed108552c.jpg]

Ha zavar az avar

Főoldal>Közérdekű>Ha zavar az avar
 
Írta: Bazsó Zoltán
2011. szeptember 25. 08:00
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kerületünk tisztán tartásán több cég is dolgozik – reméljük, egyre jobb eredménnyel –, de mi lakók is sokat tehetünk azért, hogy tisztább, rendezettebb környezet ölelje körbe otthonainkat. Összegyűjtöttük, hogy mit tehetünk az ősszel lehullott lombbal és a kiskertekben összekapart avarral.

 

Ne égessünk!

A leginkább környezetet károsító módszer az égetés. Míg korábban a kerületek határozták meg az avar elégetést most a főváros szablya meg a feltételeket. Budapest felismerte a tömeges avarégetések környezetromboló hatását, és jócskán szigorított a korábbi szabályokon. A rendelet kimondja elégetni kizárólag 2011. október 1-jétől 2011. november 30-ig lehet az avart ünnepnapok kivételével hétfőtől szombatig 10 és 15 óra között. Az égetés az év minden napján tilos a közterületeken, az egészségügyi, szociális, gyermek, ifjúsági, nevelési, és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények, szabadidőközpontok és egyházi intézmények 100 méteres körzetében azok működésének időtartama alatt. A szabályozást megszegők bírsággal sújthatók!

 

Komposztáljunk!

Az égetés helyett – szakemberekhez hasonlóan – a fővárosi rendelet is a komposztását javasolja, vagyis inkább hasznosítsuk a hulladékot, minthogy elégetjük. Kispesten 2006-ban indult komposztáló program, melynek keretében évről-évre oktatásokat, előadásokat tartottak, valamint a jelentkezők számára komposztáló edényeket is biztosítottak. A programot a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület (www.szike.zpok.hu) fogta össze. Aki nem tud házilag, otthon komposztálni, az le is adhatja a szerves hulladékot, kerületünkhöz legközelebb Kőbányán van erre lehetőség. A Főkert Zrt. (X. kerület) Keresztúri u.130. alatti komposzttelepén, ahol a lakosság számára 100 kg-ig ingyenesen adható le zöldhulladék (Budapest bármelyik kerületéből érkezőktől átveszik.). A telep nyitva tartása: H-CS: 7.00 – 15.00; P_ 7.00 – 12.30. Behozható max. 25-30 cm törzsátmérőjű gally, ág is. Figyelem, gyökeres részt nem tudnak átvenni!

 

Zöldhulladék zsákok

Lehetőség van arra is, hogy zsákokban készítjük ki a zöldhulladékot, de csakis és kizárólag az FKF Zrt. logójával ellátott, illetve „Kerti zöldhulladék” feliratúakat lehet kirakni. A zsákokba csakis lomb, fa- és bokor-nyesedék, nyírt fű és gyom tehető. Az FKF Zrt. hírlevele szerint Kispesten az elszállítás napja: a szerdai nap!

Zöldhulladék gyűjtő zsákokat több helyről, változó árakon lehet beszerezni. Hozzájuthatunk lakossági hulladékgyűjtő udvarokban, egyes MOL töltőállomásokon, Spar, Interspar áruházakban, a Wekerlei Társaskörben (Kós Károly tér 10.), de legbiztosabb lelőhely a Közpark Kft. telephelye (Bercsényi u. 18.), ahol a 100 litereset 190 forintos darabonkénti áron vehetjük meg.

 

Kispesti avargyűjtési akció

Az önkormányzat minden évben lombgyűjtési akciót is szervez – tájékoztatta lapunkat Lipcsei Szabolcs, Kispest főkertésze. Az akció során egy megadott időpontban lehet majd kerületszerte kirakni bármilyen zsákban az összegyűjtött lombot, amit a kerület szállítat el. A szakember azonban nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy ez előtt az időpont előtt és utána is tilos. Az időpontról még nem tudtak pontos tájékoztatást adni lapunknak a polgármesteri hivatalban, érdeklődésünkre azt mondták, idén várhatóan november elején lesz az akció.

 

Lombgyűjtő ketrecek

A polgármesteri hivatal avargyűjtő ketrecek kihelyezésével is segíti a lakosságot. Az őszi időszakban mintegy 100 darab, egyenként több, mint 1 köbméteres ketreceket raknak ki kerületszerte. Ebbe csakis lehullott avart lehet beleönteni, amikbe nem csupán azok tehetik bele az összegyűjtött lombot (de csak a lombot, gallyat nem!), akiknek a háza előtt van, hanem minden kispesti. Megtudtuk, az akciót a Közpark Kft. (tel.: 282-9931) koordinálja, ha megtelik egy ketrec újabb helyszínre szállítják el, mindig oda, ahol a legtöbb lehullott levél található.

 

Az anyag összeállításában Lipcsei Szabolcs, Kispest főkertésze nyújtott segítséget. Köszönjük!

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.