2019. október 15., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Hiánypótló történelem órákat tart a Kispesti Társaskör

Főoldal>Kultúra>Hiánypótló történelem órákat tart a Kispesti Társaskör
 
Írta: Szerk.
2017. január 13. 15:53
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Megtartotta a harmadik rendhagyó történelem órát a Kispesti Társaskör Egyesület kispesti középiskolások részvételével. A Gulág-emlékév keretein belül olyan hiánypótló előadásokra került sor, amely témáját tekintve a rendszerváltozásig rejtve maradt az emberek előtt. A szovjet kényszermunkatáborokban több százezer honfitársunk szenvedett, a kényszermunkatáborok céljairól és működéséről dr. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese és Szabó Zsigmond Gulág túlélő beszélt a diákoknak.

A harmadik rendhagyó történelem órán a Trefort Ágoston Szakközépiskola és Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola és Gimnázium diákjainak tartott előadást dr. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a magyar történelem elhallgatott korszakáról, a szovjet kényszermunkatáborok történetéről a KMO Művelődési Házban.

 

 

A Kispesti Társaskör Egyesület szervezésében létrejött előadásra a történész különleges vendéggel, Szabó Zsigmond Gulág-túlélővel érkezett, hogy a diákok első kézből hallhassák a szovjet munkatáborok elhallgatott titkait. A rendhagyó történelem óra a Szovjetunióba Hurcolt Politikai Foglyok és Kényszermunkások Emlékév keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából valósulhatott meg, és jut el ingyenesen közel félezer a kispesti tanulóhoz a négy történelem óra során.

 

 

 

Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke köszöntő beszédében kiemelte: 600-800 ezer honfitársunkat hurcolták el szovjet lágerekbe, köztük középiskolás-korú fiatalokat. A Gulág-emlékév kapcsán egy dokumentumfilmet is forgatott az egyesület Fóris Kálmán kispesti túlélőről, illetve 60 oldalas könyv is született a kényszermunkatáborok borzalmairól, amit diákok hazavihettek magukkal. A Kispesti Társaskör egy, a Málenkij robotra elhurcoltak emlékművét is állíttat, amelynek az átadója február 24–én 16 órakor lesz a Templom téren. Az emlékmű makettjét a rendhagyó történelem órákon is bemutatták.

 

 

Évtizedekig nem lehetett róla beszélni

 

A Gulágon történt borzalmakról hosszú évtizedekig nem lehetett beszélni, a történelemkönyvekből teljesen kimaradtak a szovjet kényszermunka táborok kegyetlenségei. A fordulat a rendszerváltás után az első Orbán-kormány alatt következett be, amikor jelentőséget kapott az emlékezetpolitika. 26 év telt el a rendszerváltás óta, és felnőtt egy nemzedék, akiknek fogalma sincs semmiről, most az emlékévek olyan lehetőséget adtak, hogy hosszú időn keresztül a társadalom figyelmét erre lehet fordítani.  

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.