2018. november 19., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
2016. június 20. 21:55
Gabi Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly ...
Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ígéretek földje

Főoldal>Közérdekű>Ígéretek földje
 
Írta: Szerk.
2018. március 19. 09:41
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Modern városközpontot, szórakoztató centrumot és sportcsarnokot is ígértek már a kispestieknek, de helyette bozót, gaz és elhagyatott telkek maradtak a kerület lakóinak. Kispest három legforgalmasabb pontján, a KÖKI-n, a Határ úton és a Kossuth téren is található egy-egy szégyenfolt, amelyekre az elmúlt 15 évben nem talált senki megoldást.

Kossuth tér: Stefánia ház helyett park

 

„Nem mindegy, hogy néz ki egy telek” – ezekkel a szavakkal tette le Burány Sándor (MSZP) Kispest országgyűlési képviselője 2004. február 5-én a tervezett Stefánia-ház alapkövét a Kossuth téren, amikor azt ígérték, hogy egy új, modern városközpontot hoznak létre az Üllői út mentén. Burány akkor azt is mondta, hogy „Az alapkőletétel üzenet a jövőnek: két év múlva Kispesthez méltó, szép, új épület áll majd a romok helyén”. Szép üzenet ez attól az embertől, aki Kispestért „dolgozik”, de 13 évvel a hangzatos ceremónia után sincs se híre, se hamva városközpontnak, de még egy épületnek sem. 2003-ban az MSZP-s városvezetés adta el a telket egy magánbefektetőnek, aki azonban a gödör kiásásán túl sehova nem jutott. A terület volt már halas tó, jégpálya és parlagfű tenyészet is, és a kispestiek emlékeznek még az éveken át veszélyes toronyként a fejük felé magasodó darura is. Jelenleg park, amelyet több millió forint közpénzből temettetett be sóderrel, és alakított parkká az önkormányzat. Használni mégsem tudják a kispestiek, hiszen magánterület, még csak egy pad sincs rajta.

 

Időutazás: Kossuth téri piac

 

Cirkusz, ami ezen a telken megy...

 

De a Kossuth térnek nem ez az egyetlen szégyenfoltja. Az önkormányzat évek óta halogatja a piac felújítását, eddig mindössze a zöldséges sor felújításának tervezését kezdték meg, pedig a piacra már nagyon ráférne a felújítás. A Fidesz-KDNP frakció évek óta szorgalmazza a rendbetételét, annál is inkább, mert több baleset is történt a repedezett, egyenetlen betonon. Az áruház előtti parkoló ügye is megoldatlan, amióta magánkézbe került a terület, üresen áll, míg a piacra igyekvő vásárlóknak vadászniuk kell a parkolóhelyet a környéken. A kereskedők összefogásának köszönhetően néhány hónapra megnyitották a területet, de amikor átadták a piac mögötti új parkolót, újra lezárták ezt a részt.

 

Sportcsarnok helyett bozótos a Kökinél

 

Tizenöt éve vár egy sportcsarnokra Kispest

 

Tizenöt éve vár Kispest egy sportcsarnokra. A városvezetés többször álmodott már, de eddig egy kapavágás sem történt az ügyben. Sőt, a KÖKI Terminállal szemben a mai napig üresen áll az a gazos terület, ahová a sportcsarnokot szánták, és amelyet azzal a céllal adtak el magánkézbe, hogy ott megépül a sportlétesítmény. Lássuk, mi is történt. Ennek érdekében először szanálták is az ott található családi házas területet, és közel 80 millió forint kártérítést fizetett az önkormányzat két ingatlantulajdonosnak a korábbi szocialista polgármester regnálása, Gajda Péter alpolgármestersége idején. Majd a terület utolsó két, magánkézben lévő ingatlanját is megvásárolta a baloldali városvezetés, több mint negyedmilliárd forintért. Így hát szabad utat kaptak a sportcsarnok megvalósításához. Az első elképzelések szerint az ezzel megbízott beruházó nem fizetett volna a telekért, cserébe az önkormányzat tíz évig ingyen kapta volna meg a csarnokot rendezvényekhez, ezt az elképzelést azonban a képviselő-testület nem támogatta. Végül közel 600 millió forintjába volt Kispestnek, hogy a tulajdonába kerüljön a terület, de mindössze valamivel több mint 450 millió forintért adta el egy beruházónak 2007-ben az önkormányzat Gajda Péter polgármestersége idején. Az indok az volt, hogy az új tulajdonos építi meg a sportcsarnokot a területre. De mint tudjuk, a sportcsarnok azóta sem épült fel. Ugyan a telket megvásárló cég – az akkori fideszes alpolgármesterek, Ékes Gábor és dr. Kovács Bence közbenjárásával - 1 millió euró, azaz akkori árfolyamon 284 millió forint kártérítést fizetett az önkormányzatnak az elmaradó sportcsarnok beruházásért. Még sincs sportcsarnokunk, pedig ebből Kispest elkezdhette volna saját forrásból megvalósítani a létesítményt.

 

Elhagyatott terület a Határ útnál

 

Csúnya üres, gazos telek a Shopmark szomszédságában

 

Elhagyatott, rendezetlen, bozótos terület áll a Shopmark mellett a Határ úti közlekedési csomópontnál. Ez a terület is magánkézben van, a tulajdonost pedig úgy tűnik, nem érdekli az elgazosodott terület. A Határ úti buszvégállomás mellett lévő területre kulturális és szórakoztató centrumot terveztek még a ’90-es évek végén, ám a befektető mégsem valósította meg az elképzelését. Az Üllői út és Vak Bottyán utcai területet 2008-ban 1,25 milliárdért adták el, azzal a céllal, hogy a beruházó az Europarkhoz hasonló komplexumot hoz létre, szó volt moziról, garázsról és újabb üzletekről, valamint egy átjáró hídról, amely az új épületet és a volt Europarkot kötötte volna össze. Az elképzelésből nem lett semmi, mert a befektető a gazdasági okokra hivatkozva elállt a szándékától. Így sajnos ezen a helyen is Kispest nyakán maradt egy gödör.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.