2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ingyenes filmbemutató Kispesten!

Főoldal>Kedvcsináló>Ingyenes filmbemutató Kispesten!
 
Írta: Szerk.
2017. szeptember 12. 11:28
Rovat: Kedvcsináló
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ingyenes filmbemutatót tart a Kispesti Társaskör Egyesület. Hajduk Márta dokumentumfilmjét, a Kárpátaljai tragédiát először a Kispesti Kaszinóban láthatják az érdeklődők. Az egykori országrész (ma nemzetrész), Kárpátalja szinte minden magyar és német nemzetiségű családot érintő tragédiájáról szól a film. Onnan a híradás, ahol még mindig többen félnek a „málenkij robot” megaláztatásának nyilvánosságra kerülésétől.

Hamvas Béla írja: „A lélek a túlvilágon csak akkor nyugszik meg, ha akad a földön valaki, aki élete igazságát kimondja.” Ez az utódok feladata és a hírvivőké, hogy mindenkihez eljusson a sorstragédia híre.

 

A Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilm is az ősök és utódok igazságának megismertetésére törekszik. „Mondjuk ki: népirtás volt. Hét csapással bizonyítható, hogy a magyarok és a németek megsemmisítésére törekedtek.” – mondja Dupka György történész, aki szerint a valós történelem megismertetése Kárpátalján még mindig csak a lelkiismeretes tanárokon múlik, és nem a tanrenden.

 

Fordulatokkal és új üzenetekkel teli elgondolkodtató film, amely szinte már tragikomikus döbbenetet is magában hordoz, hiszen a 21. századból visszatekintve hihetetlennek tűnőek a szovjethatalom sakktábláján történő titkos paktumok, döntések határozatai, máig érvényes pecsétjei. Bizonyítékok hét csapásán keresztül juttatja el a nézőt a film a végső fordulatig, amelyből kiderül, hogy egy bocsánatkérésre sem futja.

 

Fóris Kálmán megpróbáltatásairól dokumentumfilmet készített a Kispesti Társaskör is, Dódity Gabriella a civil egyesület elnöke hónapokon át dolgozott a kispesti Gulág túlélő történetének bemutatásán, amelyből részleteket láthatnak a Kárpátaljai tragédia című fimben is.

 

A filmben megszólal az egykor Tiszabökényben, ma Kispesten élő 93 éves Fóris Kálmán is, aki szinte egyedüli a még mesélésre képes kárpátaljai túlélők közül. A kispesti Gulág túlélő is vendége lesz a premiernek, de mellette tiszteletét teszi Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke, Dupka György író, történész, Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke és a film alkotói is.

 

A Gulág Emlékév kapcsán a Kispesti Társaskör egy konferenciát is szervezett, ahol Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke is előadást tartott a kegyetlen szovjet munkatáborokról.

 

 

Kárpátaljai tragédia címmel Hajduk Márta dokumentumfilmjének bemutatója:

2017. szeptember 21. 18 óra. Kispesti Kaszinó (Fő u. 42.)

 

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.