2018. szeptember 26., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (34)
július (28)
június (44)
május (38)
április (39)
március (45)
február (51)
január (47)
· 2017
december (37)
 Friss kommentekTwitter
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
2016. június 20. 21:55
Gabi Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly ...
Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ingyenes filmbemutató Kispesten!

Főoldal>Kedvcsináló>Ingyenes filmbemutató Kispesten!
 
Írta: Szerk.
2017. szeptember 12. 11:28
Rovat: Kedvcsináló
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ingyenes filmbemutatót tart a Kispesti Társaskör Egyesület. Hajduk Márta dokumentumfilmjét, a Kárpátaljai tragédiát először a Kispesti Kaszinóban láthatják az érdeklődők. Az egykori országrész (ma nemzetrész), Kárpátalja szinte minden magyar és német nemzetiségű családot érintő tragédiájáról szól a film. Onnan a híradás, ahol még mindig többen félnek a „málenkij robot” megaláztatásának nyilvánosságra kerülésétől.

Hamvas Béla írja: „A lélek a túlvilágon csak akkor nyugszik meg, ha akad a földön valaki, aki élete igazságát kimondja.” Ez az utódok feladata és a hírvivőké, hogy mindenkihez eljusson a sorstragédia híre.

 

A Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilm is az ősök és utódok igazságának megismertetésére törekszik. „Mondjuk ki: népirtás volt. Hét csapással bizonyítható, hogy a magyarok és a németek megsemmisítésére törekedtek.” – mondja Dupka György történész, aki szerint a valós történelem megismertetése Kárpátalján még mindig csak a lelkiismeretes tanárokon múlik, és nem a tanrenden.

 

Fordulatokkal és új üzenetekkel teli elgondolkodtató film, amely szinte már tragikomikus döbbenetet is magában hordoz, hiszen a 21. századból visszatekintve hihetetlennek tűnőek a szovjethatalom sakktábláján történő titkos paktumok, döntések határozatai, máig érvényes pecsétjei. Bizonyítékok hét csapásán keresztül juttatja el a nézőt a film a végső fordulatig, amelyből kiderül, hogy egy bocsánatkérésre sem futja.

 

Fóris Kálmán megpróbáltatásairól dokumentumfilmet készített a Kispesti Társaskör is, Dódity Gabriella a civil egyesület elnöke hónapokon át dolgozott a kispesti Gulág túlélő történetének bemutatásán, amelyből részleteket láthatnak a Kárpátaljai tragédia című fimben is.

 

A filmben megszólal az egykor Tiszabökényben, ma Kispesten élő 93 éves Fóris Kálmán is, aki szinte egyedüli a még mesélésre képes kárpátaljai túlélők közül. A kispesti Gulág túlélő is vendége lesz a premiernek, de mellette tiszteletét teszi Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke, Dupka György író, történész, Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke és a film alkotói is.

 

A Gulág Emlékév kapcsán a Kispesti Társaskör egy konferenciát is szervezett, ahol Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke is előadást tartott a kegyetlen szovjet munkatáborokról.

 

 

Kárpátaljai tragédia címmel Hajduk Márta dokumentumfilmjének bemutatója:

2017. szeptember 21. 18 óra. Kispesti Kaszinó (Fő u. 42.)

 

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.