2023. június 10., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Italozás, rendbontás közterületen – van megoldás?

Főoldal>Közérdekű>Italozás, rendbontás közterületen – van megoldás?
 
Írta: Szerk.
2021. június 14. 15:26
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Hangoskodó, részeg társaságok, mellettük összetört üvegek és emberi ürülék – sajnos mindennaposnak számító látvány, amellyel a kispesti lakosok is kénytelenek szembesülni. Noha a hajléktalanhelyzet Budapest-szerte kezd elharapódzni, a jogszabályok nem sok lehetőséget adnak a hatóságoknak és a rendvédelmi szerveknek az érdemi intézkedésekre. Az utcán élők jó része ráadásul a segítségből sem kér, mint azt a kispesti Fidesz-KDNP képviselőinek tapasztalatai is mutatják.

A kispestieket leginkább foglalkoztató, közrenddel és közbiztonsággal kapcsolatos témákban egyeztetett Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz-KDNP frakcióvezetője és dr. Pap Sándor választókerületi elnök Plánk Róbert ezredessel, a XIX. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjével. Kerületünkben a regisztrált bűncselekmények száma évről évre fokozatosan csökken, a felderítési mutatók pedig egyre javulnak, köszönhetően a kispesti rendőrök munkájának, ezek a jó hírek. A közterületen tapasztalható rendbontás és italozás azonban egyre több gondot okoz kerületünkben is.

 

Közterületi rendetlenség

 

Kispest néhány parkjában már nehezen tudunk normális körülmények között leülni egy padra, sok helyütt, kiváltképp az Atatürk téren és a Kossuth téren egyre több az italozó, kéregető, olykor szeméremsértő, a közterületen életvitelszerűen élő hajléktalan. A jelenséggel a hatóságok szélmalomharcot vívnak, ezek a tevékenységek ugyanis szabálysértésnek minősülnek, amelyek bírsággal szankcionálhatók ugyan, de végleges megoldást ezekkel nem lehet elérni.

 

Nem fizetik be a bírságot

 

– A hatályos jogszabályok betartását a közterületi szolgálatot ellátó rendőrök folyamatosan ellenőrzik, a szabálysértőkkel szemben minden esetben eljárást kezdeményeznek. A legtöbbször helyszíni bírságot szabnak ki, illetve szabálysértési feljelentést tesznek. A büntetések visszatartó ereje bizonyos esetekben csekély súlyú. Több esetben tapasztalható az ismételt, többszöri elkövetés az eljárás alá vont elkövetőknél. A kiszabott büntetések megfizetése is sok esetben elmarad, a végrehajtási eljárások száma is megemelkedett – mondta lapunknak Plánk Róbert rendőrkapitány.

 

Nem mennek szállóra

 

Ugyan a hajléktalanellátó rendszer rendelkezésre áll, és van is szabad kapacitás az utcán élők fogadására, például a Vöröskeresztnél is, a tapasztalat mégis az, hogy sokan nem is szeretnék igénybe venni a szolgáltatást. Legtöbben hallani sem akarnak arról, hogy hajléktalanszállóra menjenek, egyszerűen ragaszkodnak a szabad életvitelhez.

 

A kispesti Misszió Alapítvány is kivételes munkát végez a területen, amely nemcsak menedékhelyet kínál az utcán élőknek, hanem segítséget ad nekik ahhoz is, hogy visszataláljanak a munka világába. Sokakban azonban nincs meg az ehhez szükséges ambíció. Így pedig a kör bezárul, a kerületben élőknek marad a nem túl szívderítő látvány, és az, hogy háromszor is meggondolják, hogy Kispest egyes parkjaiban leüljenek-e megpihenni egy-egy padra.

 

Tilos alkoholt fogyasztani

 

 – Fidesz-KDNP-s javaslatra Kispest közterületein évek óta tilos alkoholt fogyasztani, ezt a közterület-felügyelők szigorúbban szankcionálhatnák. Bár itt is igaz, hogy ha a bírságot nem fizetik meg, akkor nem marad semmilyen eszköz erre – mondta lapunknak Dódity Gabriella. A frakcióvezető úgy véli, érthető a lakók felháborodása, hiszen részükről jogos elvárás, hogy szeretnének nyugodtan leülni a padra a gyerekükkel, unokáikkal, és közben a gyerekek ne az ordibáló részegeket, vagy épp nemi életet élő alkalmi párokat lássák a közterületen.

 

Őt magát rendszeresen keresik a kispestiek azzal, hogy elegük van a kerület közterületein hangoskodó, italozó, szemetelő, a „dolgukat” a járókelők által sem zavartatva végző hajléktalanokból.

 

Más kerületben is probléma

 

 – A szerencsétlen sorsúakon segíteni kell, ez nem kérdés, erre számos férőhelyet biztosít az ellátórendszer. Ugyanakkor az is aggályos, hogy azoknak az embereknek a jogai sérülnek, akik adófizető állampolgárként a közterületet szeretnék jogkövető módon, rendeltetésszerűen használni. Nehéz kérdés ez, amellyel Kőbányán is küszködünk, ennek érdekében közel tízszeresére emeltük az elmúlt években a közterület-felügyelők számát – mondta lapunknak dr. Pap Sándor választókerületi elnök.

 

Ugyanakkor az is kérdéses, mit tudnak elérni a közterület-felügyelők, akikből Kispesten nagyságrendileg 10 járja az utcákat, hiszen a megoldás az volna, ha ezek az emberek nem a közterületen élnének, ez ellen azonban nincs orvosság.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.