2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kispest a többi kerülethez képest nyugodtabb!

Főoldal>Közülünk>Kispest a többi kerülethez képest nyugodtabb!
 
Írta: Szerk.
2015. május 05. 09:48
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Köztünk élnek és sokszor nem is tudjuk, hogy mit is csinálnak valóban. Fő profiljuk a bűnmegelőzés és a rend biztosítása a kerületünkben. Munkájukat a közért teszik, mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül. Lapunk a Kispesti Készenléti Polgárőrség elnökét Horváth Zoltánt kereste fel, hogy bemutassa olvasóinknak a kerületi polgárőrök életét és tapasztalatait ossza meg a kerület közbiztonságával kapcsolatban.

Hogyan és mikor lett önből polgárőr Kispesten?

 

 -        2003 óta vagyok polgárőr Kispesten. Itt nőttem fel és az egyik barátom apukája vezette régen a helyi polgárőrséget és rögtön nagyon megtetszett a feladatuk. 2010 óta elég aktívan csináljuk, rá egy évre tavasszal megalapítottuk a saját egyesületünket, a Kispesti Készenléti Polgárőrséget. Sokan nem tudják, hogy mi ezt munka mellett csináljuk, mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül.

 

Szinén kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan milyen feladatokat látnak el a kerületben!

 

-       Figyelőszolgálatot és bűnmegelőzés feladatokat látunk el. Ha bármilyen bűncselekmény előkészítését látjuk, akkor lekövetjük és jelentük a rendőrségnek. Továbbá központi feladataink is vannak, más térségek polgárőreivel közös együttműködésben, például eseményeket biztosítunk.

 

Mit tehetnek, ha egy konkrét bűncselekményt látnak?

 

 -        Megakadályozhatjuk a bűncselekmény befejezését, amíg értesítjük a rendőrséget, illetve feltartoztathatjuk az elkövetőt fizikailag. Ha ez sikertelen, akkor lekövetjük a tettest, amíg nem történik meg a rendőri közbeavatkozás. Első körben  mindenképpen normálisan jelezzük feléjük, ha valaki problémásan viselkedik. Tudják, hogy ha mi szólunk, akkor nincs szankció.

 

Hogy néz ki egy átlagos napjuk?

 

-       Most olyan 25-en vagyunk, ebből hozzávetőleg 15 fő aktív. Körülbelül 60.000-en élünk Kispesten, így ez elég kevésnek minősül. Vannak fiatalabb és idősebb tagjaink egyaránt. Mindenkinek megvan a maga feladat, kortól függően. A fiatalabbak inkább a rendőrökkel dolgoznak, akik kicsit idősebbek, azok rendezvénybiztosításban illetve iskolakezdés idején a zebrázásban tudnak segíteni. Irodai eligazítás utána átmegyünk a kerületi rendőrkapitányságra, ahol szintén egyeztetünk. Egy átlagos szolgálat hétköznap 20:00-01:00-ig tart, hétvégén kicsit rá szoktunk húzni.

 

 

Kiből lehet polgárőr a kerületben?

 

-      Minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár, aki büntetlen előéletű. Eljön és letehet egy polgárőr vizsgát, ami nagyon egyszerű. Ezután egy plasztik igazolványt igénylünk neki és egy hónapon belül szolgálatba is állhat.

 

Közbiztonság szempontjából milyennek tartja Kispestet?

 

-   Ahogy tapasztalom Kispest a többi kerülethez képest nyugodtabb. Egy belvárosi kerülettel összehasonlíthatatlan.

 

Melyek a kerület legrizikósabb részei?

 

-       Wekerlének a külső része, a Nagykőrösi útnál. A zajvédő fal mögül Erzsébetről könnyen át tudnak jönni a bűncselekményt elkövetni szándékozók a felüljáró felől. A lakótelepeken kell a figyelem, de nincsenek kiemelkedő problémák.

 

Milyen típusú bűncselekményekkel szoktak találkozni a munkájuk során?

 

-        Szerencsére nincs túl sok. A KÖKI Terminálban szokott ritkán előfordulni az egyik legnagyobb hipermarket láncban bolti lopás. Ezek mellett találkoztunk már táskalopással illetve ékszerkitépésekkel, amely esetekben főleg idősebb embereket a sértettek.

 

Legutóbb pont a Kispesti Fidesz Irodában jelent meg, ahol pont az időkorúakat érintő bűncselekményekkel kapcsolatban tartottak előadást a kerület rendőrkapitányával. Mit tud tanácsolni nekik?      

 

 -        Mindenképpen azt tudom javasolni, hogy ha tehetik, akkor a drága ékszereiket ne hordják, illetve látható helyen a mobiltelefonjukat se. A másik fontos dolog, hogy mindig győződjenek meg arról, hogy kit engednek be az otthonukba, mivel rengeteg csalóval és tolvajjal találkozhatnak. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.