2021. január 27., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Lezárt udvarok, veszélyes konyhák

Főoldal>Közélet>Lezárt udvarok, veszélyes konyhák
 
Írta: Szerk.
2015. május 27. 10:08
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Több óvoda udvara balesetveszélyes, a kicsik nem tudják használni a lezárt játékokat, homokozókat. Legtöbbször hónapok telnek el a hiba kijavításáig. Két óvoda konyhája pedig nem alkalmas a gyerekek ebédjének melegítésére; emiatt vizsgálat is indult.

Hiányosságok a konyhákban

 

Sokkoló információk jutottak tudomásunkra több kerületi óvoda tálalókonyhájával kapcsolatban; mindkét helyen élelmiszerbiztonsági szempontból aggályos a helyzet. Úgy tudjuk, a Napraforgó ovi tálalókonyháján a külső főzőkonyháról odaszállított ételek biztonságos melegítéséhez nincsenek meg a megfelelő eszközök. Nem jobb a helyzet a Mesevár Óvoda Zrínyi utcai épületében sem, ahol szintén a melegítéshez szükséges eszközök, edények hiányoznak. A felsorolt hiányosságok miatt élelmiszerbiztonsági veszély áll fenn, ezért mindkét intézményben a népegészségügyi hatóság (régen ÁNTSZ) helyszíni szemléjét követően vizsgálatot is indítottak, amely akár az említett óvodák tálalókonyháinak bezárását is eredményezheti. A Zöld Sziget óvoda konyhája is szinte használhatatlan, ennek megújítására minisztériumi pályázaton indul az önkormányzat.

 

Balesetveszélyes udvarok

 

 Néhány óvodát felújított ugyan az önkormányzat, ám a legtöbb azonban sajnos kimaradt a sorból. Nincs jobb helyzet az udvarokon sem. A Zöld Ágacska és a Zöld Sziget óvoda gyermekei az utolsó forró tanítási napokat leginkább a tantermekben fogják átvészelni, ugyanis mind a két intézmény udvarán balesetveszélyes állapotok vannak. Előbbiben szinte az egész udvar balesetveszély miatt le van zárva, utóbbiban „csak” a hat homokozót nem tudják használni a gyerekek, szintén azért, mert azok balesetet okozhatnak. De sorolhatnánk sajnos tovább: a Gyöngykagyló óvoda ablakait beszögelték, míg az Árnyas Óvoda egyik csoportszobájában – mint ahogyan azt korábban már megírtuk - hónapokig nem volt melegvíz, és a feljött parketta is veszélyes volt a kicsiknek.

 

Majd a szülők?

 

A legtöbb óvodában rengeteget áldoznak a szülők, nemcsak pénzt, hanem szabadidőt, munkát is arra, hogy az intézmény használható legyen. Többször ők tapétáznak, festenek, szerelgetik, szépítgetik az épületet, hogy gyermeküket használható környezetben tudhassák. Számos óvoda rendelkezik alapítvánnyal, azon keresztül is jó néhány dolgot meg tudnak oldani, de a nagyobb munkákra egyáltalán nem futja. – Becsülendő, hogy a kispesti szülők sokat áldoznak az óvodákra, de nem várhatja el senki tőlük, hogy megoldják az önkormányzat helyett a feladatokat. A gyerekek idejük nagy részét a bölcsődében, óvodában, iskolában töltik, és nem mindegy, milyen körülmények között. Megengedhetetlen, hogy a tisztasági festésre, vagy a konyhák alkalmatlanságára is a hatóság figyelmeztesse az önkormányzatot, mint ahogyan az is elfogadhatatlan számomra, hogy az udvarokon elhasználódás vagy balesetveszély  miatt legyenek elzárva játékok a gyerekek elől. Örülünk, hogy Kispesten szépek a közparkok, de ezzel párhuzamosan arra is figyelni kellene, hogy az iskolák és az óvodák, bölcsődék állapota is megfelelő legyen. A vagyonkezelő számítása szerint több mint 700 millió kellene az óvodák és iskolák rendbetételére, de a költségvetésben erre mindössze csak 100 millió szerepel. Az óvodák és iskolák mielőbbi felülvizsgálatát és felújítását sürgeti a frakciónk – mondta Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) képviselő, aki azt is hozzátette: a napokban tartott a városvezetés a kormány által kiírt legújabb pályázat kapcsán egyeztetést, amelyen ő maga mint fejlesztéspolitikai tanácsnok vett részt. Az ötletelés során szóba került a Berzsenyi utcai rendelő megújítása és a KAC-pálya nyílászáróinak cseréje is, ekkor ő maga javasolta: mindkét cél fontos, de talán célszerűbb volna a működésre alkalmatlan óvodai konyhák, vagy elhanyagolt csoportszobák megújítására fókuszálni.

 

A kormány segít

 

 Három pályázatot írt ki a kormány a közelmúltban, többet kifejezetten óvodafejlesztésre. A Nemzetgazdasági Minisztérium gyermekétkeztetés feltételeit javító fejlesztéseket támogatására kiírt pályázatán Kispest a Zöld Sziget Óvodával kritikus állapotban lévő konyhájának rendbetételére szeretne pénzt szerezni. Óvodai férőhelybővítésre 2,5 milliárdot szán idén a kormány, kerületünk ezen a Mézeskalács, a Tarkabarka és a Mesevár Óvodával indul a férőhelyhiány enyhítése érdekében. A kormány legújabb pályázatán óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények és sportlétesítmények fejlesztésére nyerhetnek forrást a települések, Kispest ezt is kihasználhatná a leromlott állapotú óvodák rendbetételére.

2 Hozzászólás
1.Gabi2015. május 27., szerda 13:44:08
Köszönöm, köszönjük!
Igen, a legszükségesebb dolgokat célszerűbb lenne rangsorolni, mint például a kisgyerekek életkörülményeit a mindennapokban. Az óvodák kisgyermekeinknek nyújtott életkörülményeit felülvizsgálni és felmérni mindazon minél előbb javításra, változtatásra váró feladatait, amik szükségesek ahhoz, hogy egy önkormányzati intézmény kisgyerekekre vigyázzon mindaddig, míg a szülők dolgoznak, és azon idő alatt biztonságba tudhatja így gyermekeit.

Reméljük és várjuk a folytatást!
2.Gabi2015. június 19., péntek 22:02:40
Köszönjük a döntést! Kíváncsian várjuk a folytatást.
Oldal 1 / 1
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.