2021. október 17., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Márton nap

Főoldal>Kultúra>Márton nap
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. november 11. 14:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
November 11-én Márton napja van. Arról, hogy ki volt Szent Márton, Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Szent József Plébánia plébánosa mesélt nekünk.

November 11-én Szent Mártont ünnepeljük. Ő az első olyan szentje az egyháznak, aki nem vértanú halált halt, hanem változatos és sok feladatot teljesítő életet élt. Eredetileg katona volt, Galliában szolgált, és itt történt a híres jelenet, mikor fiatal katonaként köpenyét kettévágta és egyik felét egy didergő koldusnak adta. Később megkeresztelkedett, pappá szentelték, majd püspök lett belőle. Lelki pásztori tevékenységéről korabeli feljegyzések vannak, ez ma különösen nagy értéke az egyháznak. Gyakran idézik halála előtti mondatát: „Nem utasítom vissza a feladatot.” Ő a lelkipásztorok védőszentje, mert vállalta azt, amivel a Jóisten, és az egyház megbízta.

 

Szent Márton napján országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek és ihassanak. Úgy tartották, e napon minél többet isznak, annál erősebbek és egészségesebbek lesznek. A Szent Márton lúdja kifejezés utal a nap jellegzetes ételére, a földesurak egykori járandóságára. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát. A liba csontjáról jósoltak az időjárásra, ha fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. E napon már iható az újbor, ezért mondták, hogy „a bornak Szent Márton a bírája”.

 

Kép forrása: http://phbences.hu/

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.