2019. október 18., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Még mindig tart a kispesti kátyú krízis?

Főoldal>Közérdekű>Még mindig tart a kispesti kátyú krízis?
 
Írta: Szerk.
2019. április 29. 14:40
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Újabb nagy értékű, közel negyedmillió forintos kárt okozott, hogy Kispest útjai elhanyagoltak és számos - néhol kráterméretű - kátyú éktelenkedik szerte a kerületben.

Évek óta folyamatosan problémát jelent a kispestieknek, vagy a kerületünk útjain autózóknak a mitológiai Hüdrára emlékeztető kátyúrengeteg: ahol betömnek egy kátyút, valahol kettő keletkezik helyette.

 

A Facebook különböző csoportjaiban is rendre beszámolnak a kispestiek az utakon elszenvedett sérülésekről: január végén egy kb. 30 centis mélységű kráterről számoltak be a Wekerletelep csoportban.

 

 

Egy Olvasónk autójában jelentős kár keletkezett, amit a Teleki utcai gödörmélységű kátyú okozott, amibe – mivel nem volt kitéve figyelmeztetés – belehajtott. Javíthatatlanná vált a bal első és hátsó gumi, ami miatt teljes garnitúra cserét kellett eszközölni, az egyik felni is deformálódott. Meghibásodott az ABS, a baloldali féltengely kiugrott a helyéről, elhajlott a kormányösszekötő, de a motorvédő burkolat is eltört. Olvasónk felbecsült kára megközelíti a negyedmillió forintot.

 

 

Az már csak hab a tortán, hogy Olvasók ügyvédje tájékoztatása szerint az önkormányzattal szerződésben álló biztosítótársaság felületesen, három ponton is hibásan vette fel a kárfelvételi jegyzőkönyvet.

 

A baloldali vezetésű önkormányzat először 40 ezer forintos kártérítést ajánlott fel, majd ezek után – miután Olvasónk jelezte, hogy nem áll módjában elfogadni – kezdték egyáltalán megvizsgálni a kátyút és környékét. A határozat szerint az úttest süllyedése közmű meghibásodásra vezethető vissza, ezzel szemben a közműszolgáltató – aki Olvasónk tájékoztatása szerint – valóban megvizsgálta a helyszínt, és semminemű hibát nem talált.

 

A napokban mi is kint jártunk a helyszínen, a helyreállítási munkálatok épp csak megkezdődtek, közel három hónappal a káresemény után.

 

 

Ugyan Gajda Péter (MSZP) polgármester nagy ímmel-ámmal bejelentette, hogy 200 millió forintot költ idén az önkormányzat a kerületi utak karbantartására, ami egyrészről örömteli, hiszen van is mire költeni: Kispest úthálózata az elmúlt évek alatt hírhedten rossz állapotba került. Azonban míg a tavalyi költségvetésben 46 millió forint volt külön soron feltüntetve járdaépítésre és útfelújításra, addig az idei költségvetésben ez a sor már nem szerepel. Van helyette egy 200 millió forintos sor, de ezt a sor neve szerint nemcsak út- és járdafelújításra, hanem ezen felül parkolókarbantartási feladatokra és csapadékvízelvezetésre is fordítanak. Ez a tény némileg árnyalja a szocialista polgármester azon kijelentését, hogy a 200 milliót az utak karbantartására fordítják.

 

Természetesen a járdák állapotával, a parkolási nehézségekkel így is küzd a kerület, tehát örömteli, ha erre is szánnak forrást, főleg a csapadékvízelvezetésre, amely főleg a Wekerletelepen jelent nagymértékű hiányosságot.

 

A kispesti kátyú krízisnek régre visszanyúló előzményei vannak: néhány éve másfél milliós kártérítést ítélt meg a bíróság egy autósnak, aki a Vak Bottyán utcában hajtott hatalmas kátyúba. Itt már eddig is számos autó felnije és dísztárcsái bánták a hosszú évekig tartó gondozatlanságot. De a járdák és burkolatok karbantartásának hiánya miatt személyi sérülések is történtek már.

 

A Vak Bottyán utca több szempontból is szimbolikus jelentőségű a Kispestet régóta terhelő kátyúkkal kapcsolatban:

  • Az utca metrópótlással érintett szakaszának kezelését átvette a Fővárosi Önkormányzat 
  • és mintegy két hónap alatt el is végezte a megfelelő karbantartási munkálatokat. Ugyan a metrópótlás ezt megelőzően tovább rontotta az amúgy is, hosszú évek óta kritikus állapotú útszakasz minőségét, de mindenképpen beszédes, hogy a Fővárosi Önkormányzat hetek alatt elvégezte azt a munkát, amire Gajdának több mint tíz éve lett volna. (Jobbra.)
  • A metrópótlással nem érintett, Derkovits utca felé eső szakaszán hemzsegő kátyúk pedig az önkormányzat által megbízott cég hanyagságát mutatták be: a betömött kátyúk szemmel láthatóan nem lettek tartósak. (Lent.)

 

De ugyanez a finoman szólva is véleményes munkamorál jellemzi az MSZP-s képviselő, Kránitz Krisztán által vezetett VAMÜSZ-t, a Kispest más pontjain felbukkanó balesetveszélyekkel kapcsolatban: lapunk is többször beszámolt, hogy mennyi baleset történt már a Kossuth téri piacon, némelyik éppen a piacon is hemzsegő kátyúk miatt. Többen arról számoltak be, hogy a vagyonkezelő emberei például a latyakkal teli gödrökbe egyszerűen csak belefolyatják az aszfaltot, ami finoman szólva sem nevezhető tartós, vagy átgondolt megoldásnak. A Kossuth téri piacon történt baleseteknél maradva felidézhetjük a hanyagság lépcsőfokait is: a VAMÜSZ csak azt a lépcsőt tette rendbe, ahol egy idős hölgy feltehetőleg lábát törte, de a néhány méterrel arrébb lévő feljáróhoz hozzá sem nyúlt, noha az is balesetveszélyes, feltöredezett és kilógnak a betonvasak.

 

 

Még szerencse, hogy az Ady Endre út kritikus pontjai nem önkormányzati kezelésben vannak, azokat a kezelő épp az utóbbi időben tette rendbe. A kormánynak köszönhetően pedig a Vasút utca is megújul: 55,7 millió forintot nyert a kerület a fővárosi és agglomerációs földutak felszámolását célzó Budapesti Útépítési Program keretében.

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.