2020. április 03., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

március (31)
február (7)
január (5)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
 Friss kommentekTwitter
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nem költené fejlesztésre az egymilliárdos pénzmaradványt Gajda

Főoldal>Közélet>Nem költené fejlesztésre az egymilliárdos pénzmaradványt Gajda
 
Írta: Szerk.
2016. április 29. 10:57
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Volna mire költeni – ismerte el Gajda Péter MSZP-s polgármester utalva a leromlott állapotú kerületi intézményekre, az önkormányzat közel egymilliárd forintos tavalyi pénzmaradványát mégsem fejlesztésre kívánja költeni. A rossz tapasztalatok ellenére újra bérbe adná a városvezetés a wekerlei sportpályát, a Fidesz-KDNP viszont attól tart, hogy így visszatérhetnek a 2010 előtti áldatlan állapotok a Zoltán utcai pályára. Az MSZP-s Kránitz Krisztián álláshalmozásáról és a bölcsődei térítési díjakról is volt szó a képviselők áprilisi ülésén.

A 2015. évi zárszámadási rendelet tárgyalásakor Ékes Gábor (Fidesz-KDNP), a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság elnökeként szembetűnőnek nevezte, hogy közel egy milliárd forint pénzmaradvánnyal zárta az önkormányzat az előző évet. Olvasatában ez azt jelenti, hogy a kerület vezetése több száz millió forintot, noha az rendelkezésre állt, nem fordított közcélok megvalósítására. Ekkora összegből sor kerülhetett volna utak, járdák felújítására, az óvodák és iskolák akut műszaki problémáinak megoldására, vagy akár a wekerlei sportpálya kerítésének régóta halogatott felújítására is. Az MSZP-s polgármester, Gajda Péter válaszában elmondta, hogy „rosszabb időkre” óhajtana felkészülni a pénzmaradványból, noha ő is elismerte, volna mire költeni azt. Ékes az ilyen mértékű tartalékolást túlzónak nevezte, és javasolta, hogy a jövőben a hivatal nagyobb figyelmet fordítson az előirányzatok év közbeni alakulására. 

Egyhangúlag elfogadta azonban a testület, hogy a Mézeskalács Óvoda korszerűsítéséért és bővítéséért EU-s pályázaton induljon az önkormányzat. Dódity Gabriella a megsüllyedt támfalú Zoltán utcai óvoda helyzetéről is érdeklődött. Kránitz Krisztián a vagyonkezelő igazgatójaként azt válaszolta, nem a főtámfal süllyedt meg, ezért szerencsére nem balesetveszélyes az épület. 

További döntések:

• Ingyenes marad a bölcsődei szolgáltatás

• Elfogadták a kerületi rendvédelmi szervek és polgárőr egyesületek beszámolóit

• Elfogadták Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) javaslatát, amely szerint vizsgálja meg az önkormányzat, hogy plusz források átcsoportosításával hogyan tudná felvenni a harcot a polgárőrség a kerületben egyre jobban elharapózó illegális hulladéklerakással szemben.

 

Folytatódik a kürtőskalács-gate

 

Időközben hajléktalantanya lett a kalácsos-terasz

 

„Bármikor bejöhet!” – szól a lottó szlogenje, és egy kispesti vállalkozónak be is jött, pedig lehet, hogy szelvényt sem töltött ki. Történt ugyanis, hogy Kispest Önkormányzata tavaly decemberben módosította a Kispesten végezhető tevékenységeket szabályozó rendeletét, így Wekerlén, a Kós Károly téren immár olyan új tevékenységek, mint például a fagylaltos kocsi és a kürtőskalácsos árus üzemeltetés is végezhető a műemléki környezetben. Hogyhogy nem, az önkormányzat már januárban meg is adta a közterület-használati engedélyt vendéglátó terasz létesítésére egy kürtőskalácsos vállalkozónak. Ő azonban árusító pultot épített, amelyen elindult a csetepaté; sokan ugyanis városképrombolónak, oda nem illőnek tartják a felépített szerkezetet. Áprilisban Gajda Péter újabb rendeletmódosítást javasolt: ebben sok mindent betiltottak - nem lehet már engedélyt kapni gurulós kocsira és nyílt szerkezetű árusító pultra. A szerencsés vállalkozó azonban, aki „zárt szerkezetű árusító pultot” épített, megúszta, hiszen az továbbra is engedélyezhető maradt. Hogy mindez a vak szerencsének, valami hatodik érzéknek köszönhető, vagy esetleg Gajdáék akarnak bármi áron kedvezni a kürtőskalácsosnak, azt már az olvasó fantáziájára bízzuk. Az esetet árnyalja az önkormányzat aljegyzőjének kijelentése, miszerint a zárt szerkezetű árusító pult pavilonnak számít, ami amúgy sem építhető Wekerlén. Kíváncsian várjuk, vajon lesz-e újabb szerencsés rendeletmódosítás.

 

Az MSZP-s Kránitz megtartja állásait, pedig sok kérdésben nem szavazhat

 

 

A baloldali többség elfogadta a személyi változásokat azokban a bizottságokban, amelyekben az MSZP-s Kránitz Krisztián is részt vesz. Kránitz februárban ugyanis lemondott a költségvetési és közbeszerzési bizottság elnöki tisztségéről, mivel az önkormányzat intézményének, a Vagyonkezelő és Műszaki Szervezetnek (VAMÜSZ) igazgatója lett. Dódity Gabriella Fidesz-KDNP frakcióvezető ezzel kapcsolatban elmondta, Kránitz Krisztiánnak már így is rengeteg állása van, MSZP-s képviselő, a költségvetési és közbeszerzési, azaz az önkormányzat pénzügyeit irányító bizottság tagja, az önkormányzat vagyonkezelőjének az igazgatója és a Kispest Kft. felügyelő bizottságának tagja egyszemélyben. A kormányhivatal pedig Kránitz ügyében felhívta a figyelmet a személyes érintettségre, amelynek értelmében a képviselőnek tartózkodnia kell minden olyan szavazástól, amelyben érintett. Márpedig a vagyonkezelő vezetőjeként a pénzügyi bizottságban kevés olyan kérdéssel fog találkozni, amelyben a vagyonkezelő igazgatójaként nem áll fenn a személyes érintettség kérdése. Egyben Dódity megkérdezte a jegyzőt, hogy ha Kránitz a pénzügyi bizottság tagja marad, számos kérdésben nem szavazhat majd ott, és ezt a jegyző mint a törvényességért felelős személy a gyakorlatban kivitelezhetőnek tartja-e, a polgármestertől pedig azt kérdezte, egészséges-e ez a helyzet. A jegyzőtől válasz nem érkezett, Gajda pedig csak annyit vetett oda válaszként, „nem vagyok orvos, nem tudom, hogy egészséges-e”…

 

Vita a sporttelep bérbeadásáról

 

A képviselő-testületi ülés leghevesebb vitája a wekerlei sportteleppel kapcsolatban alakult ki, üzemeltetését ugyanis tíz évre kiadná a városvezetés. Mindezzel a Fidesz-KDNP frakció nem ért egyet, mivel szerintük a közfeladat ellátása hatékonyabban ellátható saját üzemeltetésben. Ékes Gábor felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt húsz évben még nem volt olyan bérlője a sportpályának, akivel elégedett lett volna az önkormányzat, ezért sokkal egészségesebb lenne, ha az önkormányzat maga vállalná a telep üzemeltetését. Gajda ezzel szemben nem tartja ördögtől valónak azt, hogy külsőssel üzemeltetné a sporttelepet, sőt azt sem, ha az üzemeltetésre pályázó vállalkozásnak maga az önkormányzat igazolja a referenciát korábbi tevékenysége alapján. Szerinte eddig is minden rendben ment. Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) felhívta a figyelmet, hogy nem kellene a 2010 előtti időkhöz hasonlóan újra roncstelepként és buszgarázsként üzemeltetni a düledező kerítésű sporttelepet, s arról is érdeklődött, hogy hol lesz a parkoló. Hiába az érvek és a módosító indítványok: a baloldali nagykoalíció megszavazta, hogy pályázatot írjanak ki a telep bérbeadására. Ékes Gábor referenciával kapcsolatos módosító indítványát, miszerint a pályázó referenciája ne származhasson magától a kiírótól (önkormányzat), a többség szintén leszavazta.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.