2023. május 29., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Oktatásra is alkalmas telephelyet kapott a Kőbányai Állatvédelmi Szolgálat

Főoldal>Közérdekű>Oktatásra is alkalmas telephelyet kapott a Kőbányai Állatvédelmi Szolgálat
 
Írta: Szerk.
2019. május 03. 09:23
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Új telephelyet épített a kőbányai önkormányzat a helyi állatvédelmi járőrszolgálatának. A 20 macskának és 30 kutyának átmeneti elhelyezést biztosító telepen nemcsak a kóborkák találhatnak otthont, hanem a terület alkalmas a gyerekek oktatására is. Kispesten még nincs ilyen, így a járőrszolgálat munkatársai sokszor az utcán állva telefonálgatnak, hogy melyik ideiglenes befogadóhoz tudják vinni a befogott ebet. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok többször javasolta már, alakítson ki a kispesti önkormányzat is telephelyet a helyi állatvédőknek.

Példaértékű az állatvédelemmel kapcsolatos hozzáállása a kőbányai önkormányzatnak. A szomszédos kerületben ugyanis múlt héten adták át az önkormányzat által finanszírozott modern, a 21. századnak minden tekintetben megfelelő komplexumot, a Kőbányai Állatvédelmi Járőrszolgálat új telephelyét, ahol a tervek szerint 20 macskát és 30 kutyát tudnak majd átmenetileg elhelyezni a fedett, fűtött kennelekben.

- A telephelyet az önkormányzat finanszírozta, a szakmai tervezést ránk bízták – tudtuk meg Csikós Viktóriától, a Kőbányai Állatvédelmi Járőrszolgálat helyettes vezetőjétől. – A telepen – amelynek egyébként két bejárata is van –, egy 200 négyzetméteres épület található, zsiliprendszerrel kialakítva. Az egyik felében az iroda, a konyha, étkező és egy oktatóterem kapott helyet, a másik felében pedig hat, műgyantával bevont helyiség található, itt lesznek a kennelek. Az épületnek ez a része is fűthető, a kertben pedig két hatalmas kutyafuttatót alakított ki az önkormányzat. Mi nagyon hálásak vagyunk a kőbányai városvezetésnek, D. Kovács Róbert polgármester úrnak és kollégáinak, hogy támogatja az állatvédelmet, és kialakította ezt a telephelyet, amelynek köszönhetően nem csupán a befogott állatokat tudjuk elhelyezni, de megkezdhetjük a gyerekek oktatását is. Ez mindennek az alapja, a gyerekeknek már egészen kis korban meg kell tanítani a felelős állattartást, az állatok szeretetét – tette hozzá az állatvédő szervezet képviselője.

 

A fiatalok oktatása a cél

Mindezeken túl nemcsak Kőbánya vezetése, hanem a helyi állatvédelmi járőrszolgálat is fontosnak tartja a legfiatalabbak oktatását, szemléletformálását, ezért nemcsak a telepen várják a kőbányai diákokat, hanem igény szerint iskolákba is ellátogatnak állatvédelmi oktatást tartani. Sőt, terveik szerint amolyan állatvédő nappali táborokat is szerveznek nyárra, ahová reggelente elviszik majd a szülők a gyerekeket, akik napközben segítenek az állatok gondozásában, nevelésében és sétáltatásában. És minderre van is igény, mint az jól látszott a telep átadóünnepségén is, ahol egymásnak adták a kilincset a gyerekcsoportok. Délelőtt óvodások, délután alsós osztályok látogatták meg a telep kis védenceit, közte a nyuszikat, akik húsvéti meglepetések voltak, majd feleslegessé váltak, Pörit, a birkát, egy kecskét és egy pávát is.

 

Tekintse meg galériánkat! 

 

Kispesten még nincs

A Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálatnak nincs ilyen szerencséje, ők telephely nélkül látják el a szolgálatot. Bár a képviselő-testületi üléseken és a bizottsági üléseken is rendre felmerül a probléma, hogy egyre nehezebb az ideiglenes gazdákat terhelni a befogadott állatokkal, mégsem tudunk előrelépésről. Legutóbb a februári képviselő-testületi ülésen merült fel ez a kérdés, ahol Szathury Kolos közterületi tanácsnok és Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok (FIDESZ-KDNP) is kiállít amellett, hogy ha az önkormányzat komolyan gondolja az állatvédelmet, hozzon létre egy telephelyet a járőrszolgálatnak. Egyben utalt a kőbányai jó példára is a képviselő. Mint említették, sokszor ugyanis a talált kutyákkal az utcán állva telefonálgatnak, mire találnak ideiglenes befogadót.

- Ha Kispest baloldali városvezetése is fontosnak tartja és komolyan veszi az állatvédelmet, akkor érdemes volna kialakítani egy telephelyet a járőrszolgálatnak – érvelt a képviselő, aki utalt még arra a négy évvel ezelőtti javaslatára is, amelyet ugyan elfogadott a képviselő-testület, de azóta sem hajtották végre.

 

Állatbarát Kispest stratégia

- A kóbor állatok közterületről történő befogásán túllépve is számos olyan területet találhatunk, ahol az állatvédők ki tudnák fejteni a tevékenységüket. Mi az, amiben a leghatékonyabban és legcélszerűbben lehet az állatvédelmet képviselni? Például a kispesti gyerekek felelős állattartásra való nevelésében, állatvédelmi oktatásában, vagy a lakosság szemléletformálásában. Utóbbiakat különféle akciókkal lehetne elérni. Ezért is javasoltam négy évvel ezelőtt, hogy alkossuk meg az Állatbarát Kispest stratégiát, amelynek mentén sokkal több lehetőséget adunk az Állatvédelmi Járőrszolgálatnak, és egyben segítjük is a munkájukat – mondta el Dódity Gabriella, aki azt is hozzátette, a 4 évvel ezelőtt elfogadott határozatot „porolják le” és hajtsák végre.

 

Fotók: Facebook 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.