2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Oltanak, mentenek és festenek

Főoldal>Közülünk>Oltanak, mentenek és festenek
 
Írta: Szerk.
2018. március 26. 10:32
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Igazi kis alkotóműhely alakult ki a XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon. A falakat festmények díszítik, de sokan nem tudják, hogy az alkotások bizony helyben készültek, Nagy Tamás tűzoltó keze munkáját dicsérik. Miközben kerestük a lánglovagot, kiderült: a kirendeltség vezetője, Jambrik Rudolf is fest, sőt, hamarosan kiállítás is nyílik a Kispesti Társaskör szervezésében a tűzoltók munkáiból.

Tordai László, a XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltóság vezetője rendkívül büszke arra, hogy két művész is van a csapatban. Ő maga is művészetkedvelő, eredetileg szobrásznak készült – tervei szerint a már összegyűjtött különleges faanyagokból nyugdíjas korában faragni fog -, a felesége pedig operaénekesnő. A parancsnok lapunknak elárulta: régóta tervezi, hogy a hivatásos állomány munkáiból készült vándorkiállítást fogadja a kerületben, de sajnos erre már nincs kapacitásuk. Így különösen örül, hogy a kollégák munkáit bemutathatják május 17-én a Kispesti Kaszinóban, a Kispesti Társaskör szervezésében megtartott „Tűzről pattant festmények” című kiállítás keretén belül.

Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségvezetője 1976 óta tűzoltó, de már gyermekkorában érdekelte a művészet.

- 6 éves lehettem, amikor folyamatosan elszöktem otthonról valamelyik múzeumba. Gyermekként mindig sikerült valakihez csapódva bejutnom. Ez amolyan kis zsiványság volt a részemről. A kedvencem a Nemzeti Múzeum volt, egészen pontosan Barabás Miklós a Lánchíd alapkőletétele című képe. Innen indult a művészet iránti szeretetem – kezdte a történetét az ezredes, aki azt is elárulta, hogy az iskolában nem rajongott a rajz oktatásért, mert Margit néni nem volt valami jó rajztanár. Mindig csak kancsókat, csendéletet rajzoltak, ugyanúgy. Holott ő másként szerette volna látni a  dolgokat.- Már gimnazista voltam, amikor művészettörténet óránk volt. Élvezettel hallgattam, de csak megfigyelő voltam, sosem próbáltam rajzolni, vagy akár festeni. Hosszú ideig csak festők albumait vásároltam és nézegettem őket. Majd a testvérem egyszer meglepett egy vidéki asztalos mester által készített művészi festőállvánnyal. Gyönyörű volt. De csupán képtartóként használtam – tette hozzá az ezredes, aki a fővárosban számos katasztrófahelyzetben látott el irányítói, háttérparancsnoki, tűzoltási csoportvezetői feladatokat. Külföldön részt vett földrengések sújtotta térségekben, mint Törökországban és Indiában túlélők utáni kutatásokban. Ukrajnában a légimentő-csoport vezetőjeként egy árvíz során, több mint tíz ember életét mentették meg. Görögországban pedig részt vett erdőtűz oltásában is. 2006 és 2011 között a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének megválasztott alelnöke, majd elnöke. 2009-től a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, 2012 januárjától pedig a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a legnagyobb kirendeltség vezetője. Hozzá tartozik a XVII.-XVIII.-XIX.-XX.-XXIII. kerület, és a repülőtér  is.

Az áttörés 2003-ban volt, amikor már nem csupán nézte a képeket, hanem ecsetet is ragadott a sok munka, a 24-48 órás beosztás mellett,szabadidejében. Egy olyan művészetkedvelőről beszélünk, aki nemcsak vonzalmat érez az alkotás iránt, hanem örömmel éli át a festészet adta pillanatokat. Volt, hogy annyira belemélyedt, hogy nem érzékelte az időt. A családja is örül ennek a hobbinak, hiszen tudják: addig is biztonságban van a családfő. Ők ugyanis pontosan ismerik azokat a veszélyhelyzeteket, amelyeket nap, mint nap átélnek a tűzoltók. Jambrik Rudolf két lánya, két veje is tűzoltó, de mindkét unokája is szereti a tűzoltókat. - Először önarcképet, majd portrékat, és a pályám közben ért élményeket festettem meg. Persze időközben sok képet el is ajándékoztam.

A 63 éves tűzoltó ezredesnek még számos terve, célja van, amelyeket szeretne megvalósítani. Bár véleménye szerint az idő szorítja, hiszen egy év múlva nyugdíjba megy, de készül rá és tervezgeti, hogy mit kezd majd a hirtelen rászakadt szabadidővel: úszni és festeni fog.

Arra a kérdésre, hogy volt-e már kiállítása, csak annyit mondott, hogy egyelőre ő még úgy tekint a galériákra, hogy melyik tudna tovább égni. Ez szakmai ártalom.

 

Tekintse meg galériánkat!

Jambrik Rudolf, tűzotó ezredes és Nagy Tamás tűzoltók munkái

 

Nagy Tamás, a XIX. kerületi kirendeltség másik művésze egyfajta terápiaként is használja a művészetet: kifesti magából az átélt tűzeseteket.

- Sokszor megmaradnak bennem képek. Azok a pillanatokat, amikor láttam a tüzet, a károkat, a történteket. Ilyenkor joggal gondolhatja bárki, hogy jobb elfelejteni, túllépni a dolgokon. Holott épp ellenkezőleg! Úgy érzem, hogyha szavakkal már nem vagyok képes kimondani, vagy épp kibeszélni magamból, akkor jön az ecset segítségül. Kifestem magamból – mondta el lapunknak Nagy Tamás, akinek művészet iránti szeretete szintén kisgyermekkorából ered. Már akkor szeretett rajzolni. Leginkább temperával alkotott, kézügyességét pedig édesapjától örökölte. 20 évesen már olajjal dolgozott, a tudását folyamatosan fejlesztette, és fejleszti mind a mai napig. Nagy Tamás idén lesz 42 éves. Két gyermeke van, egy 11 éves fiú és egy 13 éves lány. - Fogékony vagyok a szépre. Valahogy mindig mindenben megpróbálom észrevenni. Éppen ezért sokszor fényképezek és festek is. Persze igazából csakis hobbi szinten, hiszen a munkám teljes embert kíván. Nemegyszer még az is előfordul, hogy megrendeléseket kapok, aminek nagyon örülök.

Nagy Tamásnak a munka mellett csakis akkor jut ideje a festésre, amikor szabadnapos, viszont akkor a pihenőidőt festésre váltja. Mert nyugalom és idő kell az alkotáshoz. De a családja is örül neki, sőt, kislánya is rajzol, Tamás pedig úgy tervezi, hogy nyugdíjas éveiben sokat fest majd, hiszen kikapcsolja és örömmel tölti el. S hogy a kollégák mit szóltak hozzá?

- Amikor ’98-ban megmutattam a művet, csak ennyit mondtak, mosolyogva: De szép a keret!

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.