2021. április 21., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Óriási egészségügyi fejlesztés Kispesten

Főoldal>Közérdekű>Óriási egészségügyi fejlesztés Kispesten
 
Írta: Szerk.
2020. november 16. 15:48
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kispest közel 1 milliárd forintos kormányzati támogatásban részesült az Egészséges Budapest Program keretében, amelyből megvalósulhat a Kispesti Egészségügyi Intézetben az egynapos sebészeti ellátás kialakítása. Az első lépés 57 millió forintos, szintén állami forrásból már meg is valósult: a laboratóriumi részleg a második emeletről a földszintre költözött. Eközben zajlik az új gyermekorvosi rendelő kialakítása is a Csokonai utcában, amelyre azért volt szükség, mert az Egészségügyi Intézetbe költözik egy korszerű radiológiai diagnosztikai központ is, amely az intézetben a gyermekorvosi rendelő korábbi területén kap majd helyet. Továbbá hamarosan a cukorbetegséggel élő páciensek számára egy új, széles szakmai portfólióval működő kardiometabolikus centrum is kiépül, amely tovább javítja majd a kispestiek egészségügyi ellátását.

Újfajta vizsgálati centrumok

Hamarosan elkészül az új rendelő a Csokonai utca 1-3. szám alatti korábbi civilek házában, ahová a gyermekorvosok és a védőnők költözhetnek be. A 400 négyzetméteres alapterületű épületet teljesen átépítik, ahol 4 rendelő, egy tanácsadó helyiség, egy orvosi szoba, egy vizsgáló, egy diszpécserszoba és egy-egy beteg- és tanácsadói váró kapott helyet. A tervek szerint januárra használatba vehetik az új gyermekorvosi rendelőt a kispestiek.

 

 

Azért volt szükséges új helyre költöztetni a gyermekorvosokat, mert a Kispesti Egészségügyi Intézet helyt ad majd egy új, korszerű radiológiai diagnosztikai központnak. Az MR és CT vizsgálatok elvégzésére is lehetőséget adó új központ pedig a korábbi gyermekorvosi rendelő területén kap majd helyet az Egészségügyi Intézeten belül.

 

– A Kispesti Egészségügyi Intézet sikeres tárgyalásainak eredményeként a kispestiek egészségügyi ellátásának fejlesztése érdekében korszerű radiológiai diagnosztikai központ létesül a házi gyermekorvosi rendelők területén, amelynek munkálatai jól haladnak – mondta lapunknak Dr. Kumin Marianna, a Kispesti Egészségügyi Intézet főorvos-főigazgatója. – Bízom benne, hogy januárra már a vizsgálatok is folyhatnak ott.

 

Az Egészségügyi Intézetben ezen felül a cukorbetegséggel élő páciensek számára egy új szemléletű betegellátás is megvalósul a jövőben: egyedülálló, széles szakmai portfólióval működő kardiometabolikus centrum is kiépül. Ennek keretében egy helyen, belgyógyász, diabetológus, kardiológus szakorvosok és diabetológiai szakápolók állnak majd rendelkezésre, hogy a cukorbetegséggel élők valamennyi társbetegségeket összefogó ellátásban részesülhessenek.

 

Kormányzati támogatással alakítják ki az egynapos sebészetet

Az Egészséges Budapest Program (EBP) részeként óriási, 931 millió forintos állami támogatással valósulhat meg az egynapos sebészeti ellátás kialakítása az önkormányzati fenntartású Kispesti Egészségügyi Intézetben. Ennek első lépése már meg is valósult: kormányzati döntés értelmében 57 millió forintos állami forrásból a laboratóriumi részleg a második emeletről a földszintre költözött, annak korábbi második emeleti helyét a fizikoterápiás egységek vették át. Így egy emeleten található meg valamennyi fiziko- és mozgásterápiás részleg, mivel a masszázslaborok is ezen a szinten vannak.

 

 

Az egynapos sebészet kialakításának többi lépéséhez tehát biztosított a közel 1 milliárd forintos kormányzati forrás. A következő lépések során a fizikoterápiás egységek korábbi első emeleti helyére a harmadik emeletről az ortopédia kerülne, így egymás mellett lenne a hasonló területen tevékenykedő reumatológiával. Ez tenné lehetővé, hogy a harmadik emelet jobb szárnyán helyet kaphasson majd az egynapos sebészet.

 

– A kormány további, Egészséges Budapest Programból származó, közel egymilliárd forintos támogatásából az egynapos sebészet kialakítása mellett eszközfejlesztések is megvalósulnak, így még színvonalasabb ellátást biztosítva a kispestieknek – mondta lapunknak Dódity Gabriella. A Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő az előző ciklusban fejlesztéspolitikai tanácsnokként sokat tett azért, hogy Kispest részesülhessen az EBP támogatásból. Emlékezetes, korábban a baloldali városvezetés a kormányzati igényfelmérő kitöltése során jelezte, hogy rendelkezésre áll a forrás az Egészségügyi Intézet homlokzatának felújításához. Ebből pedig azt lehetett kiolvasni, hogy a kispesti intézmény esetében a kerületnek nincs szüksége a kormányzat támogatására. Ennek eredményeként Kispest szinte egyedüliként nem kért eredetileg forrást.

 

Óriási egészségügyi fejlesztés zajlik hazai forrásból

Budapest és Pest megye valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztéseként indult el 2017-ben az Egészséges Budapest Program, amely keretében hazai forrásból 700 milliárd forint értékben korszerűsítik és újítják meg a központi régió egészségügyi intézményrendszerét és infrastruktúráját. Az EBP fejlesztései három fő területre összpontosulnak: orvostechnológiai eszközök beszerzésére, valamint informatikai és infrastrukturális fejlesztésekre. A program keretében a centrumkórházak mellett további 24 kórház, illetve 32 szakrendelő épül, vagy újul meg.

 

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.