2020. szeptember 30., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
december (12)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Pál Csaba: A vizuális műfajok nem olyanok, mint egy matematikai feladvány!

Főoldal>Kultúra>Pál Csaba: A vizuális műfajok nem olyanok, mint egy matematikai feladvány!
 
Írta: Szerk.
2015. április 27. 14:03
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Több, mint 20 éve él Kispesten Pál Csaba képzőművész. Legutóbb a Kossuth tér mellett található Helikocka megalkotásában vett részt. A márciusban Munkácsy Mihály-díjjal kitüntetett művész véleménye szerint, bár a kerületben nagyon jó a kulturális élet, de évről-évre egyre kevésbé érdeklődőek az emberek.

-  Hogyan lett képzőművész?

- Érettségi után indult el bennem a törekvés, hogy ezen a pályán szeretnék érvényesülni. Kirakatrendezői-dekoratőr iskolába jártam és ezután jelentkeztem az Iparművészeti Egyetemre - ami akkor még főiskola volt- és felvettek alkalmazott grafika-tipográfia szakra.  

 

- Mikor és ki fedezte fel önben a tehetségét?

-  Nem volt nálunk a családban senki, aki szintén művészeti pályán tevékenykedett volna, így kicsit nehézkesen indult az utam. Gimnázium negyedik osztályában jártam rajz szakköre illetve fakultációra. Később a kirakatrendezői suli egy nagyon jó megerősítés volt számomra, kiváló mesterim voltak. Később jött az Iparművészeti és ezzel párhuzamosan végeztem el Képzőművészetit is.

 

- Mennyire maradt meg az életében a kirakatrendezés?

- Teljesen kikopott, idézőjelben mondhatjuk, hogy olyan volt, mint egy hosszú előkészítő.

 

- A több mint 20 évet felölelő pályáját most Munkácsy-díjjal ismerte el a szakma!

- Nagyon örültem neki! Eddig kétszer vagy háromszor jelentkeztem rá. Ez a folyamat úgy zajlik, hogy jelentkezni kellett, portfóliót kellett benyújtanom, továbbá ajánlásokat kellett kérnem azoktól a társaságoktól, amelyekben tag vagyok.

 

- Melyek voltak azok a szempontok, amelyek végett érdemesnek találták a díjra?

-  Nem igazán lehetett ezekről pontos információkat tudni, de valószínűleg sokat nyomott a latban a számos egyéni kiállításom és néhány külföldi „szereplésem” is.

 

 

- Közel 20 éve él a kerületben. Mi a véleménye a kispesti kulturális életről?

-  Kispesten nagyon szimpatikus számomra, hogy létezik egy csoport – a Kispesti Helikon Művészeti Egyesület – akik rendszeresen összejárnak. Nincs összehasonlítási alapom, viszont azt látom, hogy a kispesti művészeti élet egész jó, mivel számos kerületben több képzőművészeti csoportosulás felbomlóban van, és kisebb csoportokban vagy egyénileg próbálnak érvényesülni.

 

- Mi a helyzet a kerület lakosaival? Mennyire fogékonyak a kerület kulturális történéseire?

-  Mostanában az a tapasztalat, hogy egyre kevésbé, de ez nem csak itt jellemző. Néha az élet kicsit „legyötri” az embert és kevesebb időt és energiát fordít a művészeteknek vagy egyszerűen megnézi a neten. Pedig élőben egész más látni egy kiállítást, mint virtuálisan.

 

- Legutóbb a Helikocka megalkotásában vett részt! Az installáció megosztotta kerület lakóit!

- A vizuális műfajok nem olyanok, mint egy matematikai feladvány. Nincs fix vége, ez valakinek tetszik, valakinek nem. Én leginkább pozitív visszajelzéseket kaptam. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.