2019. október 18., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Piros pünkösd napja

Főoldal>Kultúra>Piros pünkösd napja
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. június 13. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Néphagyományukban fontos jelentősége van pünkösd ünnepének. Az ehhez az ünnephez kötődő népszokásokat Smid Bernadett kispesti néprajzkutató, az ELTE Néprajzi Intézetének tanársegédje mutatja be nekünk.

A magyar nyelvterület pünkösdi szokásaiban számos olyan kereszténység előtti tavaszi hagyomány őrződött meg, mely legfeljebb csak elnevezésében köthető az ünnephez.

Ilyen volt például a pünkösdi király választás, amikor lóversennyel vagy más ügyességi próbával választottak a legények maguk közül királyt. Aki ügyességével elnyerte a címet, egy évig minden lakodalomba, mulatságra hivatalos volt, minden kocsmában ingyen ihatott.

A pünkösdi királyné-járás a lányok termékenységvarázslással összekötött köszöntése volt. Ilyenkor négy lány házról házra vezette a legkisebbet és legszebbet, a pünkösdi királynét. Minden háznál megálltak, énekeltek, majd felemelték a magasba a királynét, miközben ezt mondták: „Akkorára nőjön a maguk kendere, mint a mi kis királynénk!”

 

Hiedelmek is kapcsolódtak a pünkösdhöz. Úgy tartották, hogy, aki a pünkösd reggeli harmatban megfürdik, azon nem fog semmilyen betegség, hanem megszépül tőle. Az épületeket zöld ágakkal díszítették, hogy azokra szállhasson le a Szentlélek, a boszorkány pedig kerülje el a házat azon a napon. Ugyancsak a Szentlélek fogadására hagyták nyitva ilyenkor az ablakot is. Úgy vélték, hogy a gyógynövényeket Pünkösdkor érdemes leszedni, mert akkor fejtik ki igazán hatásukat. Az egészséget máshogy is lehetett biztosítani, aki Pünkösd napján bort ivott, az egész évben egészséges maradt.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.