2021. október 17., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Piros pünkösd napja

Főoldal>Kultúra>Piros pünkösd napja
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. június 13. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Néphagyományukban fontos jelentősége van pünkösd ünnepének. Az ehhez az ünnephez kötődő népszokásokat Smid Bernadett kispesti néprajzkutató, az ELTE Néprajzi Intézetének tanársegédje mutatja be nekünk.

A magyar nyelvterület pünkösdi szokásaiban számos olyan kereszténység előtti tavaszi hagyomány őrződött meg, mely legfeljebb csak elnevezésében köthető az ünnephez.

Ilyen volt például a pünkösdi király választás, amikor lóversennyel vagy más ügyességi próbával választottak a legények maguk közül királyt. Aki ügyességével elnyerte a címet, egy évig minden lakodalomba, mulatságra hivatalos volt, minden kocsmában ingyen ihatott.

A pünkösdi királyné-járás a lányok termékenységvarázslással összekötött köszöntése volt. Ilyenkor négy lány házról házra vezette a legkisebbet és legszebbet, a pünkösdi királynét. Minden háznál megálltak, énekeltek, majd felemelték a magasba a királynét, miközben ezt mondták: „Akkorára nőjön a maguk kendere, mint a mi kis királynénk!”

 

Hiedelmek is kapcsolódtak a pünkösdhöz. Úgy tartották, hogy, aki a pünkösd reggeli harmatban megfürdik, azon nem fog semmilyen betegség, hanem megszépül tőle. Az épületeket zöld ágakkal díszítették, hogy azokra szállhasson le a Szentlélek, a boszorkány pedig kerülje el a házat azon a napon. Ugyancsak a Szentlélek fogadására hagyták nyitva ilyenkor az ablakot is. Úgy vélték, hogy a gyógynövényeket Pünkösdkor érdemes leszedni, mert akkor fejtik ki igazán hatásukat. Az egészséget máshogy is lehetett biztosítani, aki Pünkösd napján bort ivott, az egész évben egészséges maradt.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.