2019. július 23., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
október (66)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Pünkösd

Főoldal>Kultúra>Pünkösd
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. június 12. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Elérkeztünk a naptárban pünkösd ünnepéhez. Pünkösd hétfő munkaszüneti nappá nyilvánításával hosszú hétvégében van részünk, de tudjuk-e pontosan, mit ünneplünk ilyenkor? A kérdés megválaszolásában Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia plébánosa segít nekünk.

Pünkösd ünnepe a húsvétot követő ötvenedik napra esik. Maga az ünnep elnevezése is innen ered, a görög pentekosztész szó magyarul ötvenet jelent. Pünkösdöt az Ószövetség is ünnepelte, részben aratási ünnepként, de főként azért, mert az egyiptomi kivonulást követő ötvenedik napon történt meg a Sinai hegyen a szövetségkötés, mikor Mózes átvette Istentől a törvényt. Ezen a napon fejeződik be a húsvéti idő.

 

Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük. Ő a harmadik isteni személy, akit – ahogyan ez a hitvallásban is kifejeződik – az Atyával és a Fiúval együtt imádunk. A Szentlélekről nehéz megfogható módon beszélni, mégis az eljövetele, a jelenléte, a működése tetten érhető. A Biblia arról ír, hogy Jézus a lélek erejében indul el, tanít és tesz csodákat. Ez akkor is folytatódik, mikor már Jézus nincs közöttünk fogható módon, hiszen az egyház hirdeti az evangélium igazságát, és megszenteli az embereket. Hogy ezek ne csak emberi tettek legyenek, hanem olyanok, melyekben Isten kegyelme válik elérhetővé az ember számára, ahhoz kell a Szentlélek működése, mely pünkösddel kezdődik meg. Ezért is szokták úgy mondani, hogy pünkösd az egyház történelmi születésnapja. Azzal, hogy Péter kiáll Jeruzsálemben, és először tanít a nagy tömeg előtt, majd pünkösd napján háromezren megkeresztelkednek, elindul az egyház, mint közösség élete.

 

Míg a húsvéti időben a templomban a liturgikus szín a fehér, azaz az öröm szimbóluma, addig pünkösdkor piros színű miseruhát ölt a pap. A Szentlélek ugyanis lángnyelvekként jelent meg az apostolok feje fölött, és ezzel a piros színnel fejezi ki a szertartás a szentlélek jelenlétét az egyházban.

 

A keresztény ember életében pünkösd ünnepe tudatosítja és elmélyíti az egyháztagság fontosságát. Az egyháznak tagjaivá keresztségünk által válunk, és ami pünkösd napján elkezdődött Jeruzsálemben, annak folytatódni kell saját életünkben is. Feladatunk, hogy megismerjük a hitet, megéljük, és tanúságot tegyünk róla. Pünkösd ebben a szándékban való elmélyüléshez nyújt segítséget.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.