2019. május 22., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
október (66)
szeptember (25)
augusztus (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Sokat spóroltak a családok

Főoldal>Közérdekű>Sokat spóroltak a családok
 
Írta: Szerk.
2018. február 26. 15:50
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése több tízezer forintot hagyott az elmúlt években egy-egy magyar háztartás kasszájában. 2014 óta kevesebbet fizetünk egyebek mellett a sertéshúsért, a baromfihúsért, a tejért és a halakért is.

Megkérdőjelezhetetlen előnyökkel járt az élelmiszerek forgalmi adójának csökkentése. Az intézkedéseknek köszönhetően a vásárlók ma már olcsóbban juthatnak hozzá a sertés- vagy a baromfihúshoz. A tojás és a friss tej is alacsonyabb áron kapható a hazai boltokban. Ez év januárjától pedig újabb termékként a halak és a sertésbelsőségek is bekerültek a csökkentett áfakörbe.

 

A folyamat 2014-ben kezdődött, az eredményeket látva pedig a kormány a lépést 2015-ben kiterjesztette a szarvasmarhára és a juhágazatra, majd 2016. január elsejétől öt százalékra csökkentették a sertéshús forgalmi adóját is.

Minden évben egy újabb élelmiszertermék-kör került az ötszázalékos áfakulcs hatálya alá, erre korábban nem volt példa a magyar gazdaságban. 2017. január elsején a friss tej, a tojás és a baromfihús forgalmi adója mérséklődött, a lépés a termelők, a feldolgozók és a fogyasztók tetszését is elnyerte.

 

 

A kormányzati becslések szerint a sertéshús áfájának mérséklése 25 milliárdot hagyott a magyar családok zsebében, a tavalyi áfacsökkentés pedig további 59 milliárd forint megtakarítást jelentett. A tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10 és fél milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint a becsült megtakarítás mértéke.

Januárban átlagosan 17 százalékkal juthattak olcsóbban élő halhoz, halhúshoz, valamint sertésbelsőségekhez a vásárlók. Az alacsonyabb árak a fogyasztásra is ösztönzően hatnak, a belföldi halfogyasztás például várhatóan tíz százalék körül nő az idén.

 

A lakosság mellett a termelők és a feldolgozók is jól jártak: nemcsak a forgalmuk nőtt, hanem az egyes ágazatokban a feketézés aránya is csökkent.

 

(Forrás: KSH, magyaridok.hu)

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.