2023. május 29., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Sokat spóroltak a családok

Főoldal>Közérdekű>Sokat spóroltak a családok
 
Írta: Szerk.
2018. február 26. 15:50
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése több tízezer forintot hagyott az elmúlt években egy-egy magyar háztartás kasszájában. 2014 óta kevesebbet fizetünk egyebek mellett a sertéshúsért, a baromfihúsért, a tejért és a halakért is.

Megkérdőjelezhetetlen előnyökkel járt az élelmiszerek forgalmi adójának csökkentése. Az intézkedéseknek köszönhetően a vásárlók ma már olcsóbban juthatnak hozzá a sertés- vagy a baromfihúshoz. A tojás és a friss tej is alacsonyabb áron kapható a hazai boltokban. Ez év januárjától pedig újabb termékként a halak és a sertésbelsőségek is bekerültek a csökkentett áfakörbe.

 

A folyamat 2014-ben kezdődött, az eredményeket látva pedig a kormány a lépést 2015-ben kiterjesztette a szarvasmarhára és a juhágazatra, majd 2016. január elsejétől öt százalékra csökkentették a sertéshús forgalmi adóját is.

Minden évben egy újabb élelmiszertermék-kör került az ötszázalékos áfakulcs hatálya alá, erre korábban nem volt példa a magyar gazdaságban. 2017. január elsején a friss tej, a tojás és a baromfihús forgalmi adója mérséklődött, a lépés a termelők, a feldolgozók és a fogyasztók tetszését is elnyerte.

 

 

A kormányzati becslések szerint a sertéshús áfájának mérséklése 25 milliárdot hagyott a magyar családok zsebében, a tavalyi áfacsökkentés pedig további 59 milliárd forint megtakarítást jelentett. A tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10 és fél milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint a becsült megtakarítás mértéke.

Januárban átlagosan 17 százalékkal juthattak olcsóbban élő halhoz, halhúshoz, valamint sertésbelsőségekhez a vásárlók. Az alacsonyabb árak a fogyasztásra is ösztönzően hatnak, a belföldi halfogyasztás például várhatóan tíz százalék körül nő az idén.

 

A lakosság mellett a termelők és a feldolgozók is jól jártak: nemcsak a forgalmuk nőtt, hanem az egyes ágazatokban a feketézés aránya is csökkent.

 

(Forrás: KSH, magyaridok.hu)

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.