2021. október 16., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Szent Iván éj a Wekerlei Kultúrházban

Főoldal>Közélet>Szent Iván éj a Wekerlei Kultúrházban
 
Írta: Galambos Zsuzsanna
2011. június 28. 09:18
Rovat: Közélet
 
Almasütés parázson – illatos füvek füstölése – lángoló tó – gyertyajóslás - tűzugrás – tündérek, boszorkányok, szellemek jelmezes felvonulása – tündérkoszorú és varázspálca készítése – mágikus csodák.

A nyári szezon előtti utolsó rendezvényt június 24-én, pénteken este tartották a Wekerlei Kultúrházban. Szent Iván éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően – világszerte – örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak. A természettel összhangban élő, kereszténység előtti ember a nyárközépi tűzgyújtással elsősorban a Napot kívánta megsegíteni a sötétséggel vívott küzdelmében, a tűz fényének erejével pedig az ártó szellemeket igyekeztek minél messzebb űzni.
 

Ezen az estén a kultúrház kertje is varázskertté alakult, amelyet tündérek, boszorkányok, szellemek népesítettek be, ahol mágikus csodák történtek egy bűvész közreműködésével, illatos füveket füstölhettek, és almát süthettek parázsban mindazok, akik gyógyító hatásra és szépségre vágytak. Aki a gyertyajóslásban – varázskendővel bekötött szemmel – piros gyertyát húzott, annak a szerelmi vágya válhat valóra, aki zöld gyertyát húzott, annak a pénzzel vagy egyéb javakkal kapcsolatos vágya, aki sárga gyertyát, annak a karrierrel kapcsolatos vágya, aki kék gyertyát, annak pedig az egészséggel kapcsolatos vágya válhat valóra. A „lángoló folyó (tó)”-ba helyezett, sárga tollakkal (szerencsét hoz), apró tükrökkel (véd a rontástól), kerek gyöngyökkel (a termékenységért), mécsessel feldíszített papírhajót a vízbe –„tóba” – helyezéskor nem szabadott rögtön elengedni, hanem az alábbi varázsigét kellett elmondani: „Arannyá válik a zöld, És a tűzből folyóvíz lesz. Ma éjjel meglátom a jövőm, És győzök a sárkányok felett.”    

 

A szerelmesek ezen az éjszakán szoktak tüzet ugrani, ezzel erősítvén meg kapcsolatukat. A tűzugrást tisztító szertartásként is szokás alkalmazni. A kultúrház varázskertjében megtartott tűzugráshoz szükséges „varázskellékeket”, a tündérkoszorút és a varázspálcát az este folyamán lehetett elkészíteni a boszorkányműhelyben. A Szent Iván éjet záró tűzzsonglőr bemutató lángjában, a lemenő Nap fényében és a nagyszámú érdeklődő kitartó lelkesedésében előrevetítődött: érdemes hagyománnyá tenni a Wekerlei Kultúrháznak ezt a rendezvényt!

 

A cikket köszönjük Diamantstein Enikőnek! 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.