2023. május 29., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Teendők, ha feltűnik a tükrünkben a kék-piros villogó

Főoldal>Közérdekű>Teendők, ha feltűnik a tükrünkben a kék-piros villogó
 
Írta: Szerk.
2022. május 16. 13:44
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ha feltűnnek a visszapillantó tükörben azok a bizonyos kék-piros fények, fontos, hogy higgadtak maradjunk, ugyanakkor igyekezzünk minél előbb szabad utat biztosítani a megkülönböztető jelzést használó járműnek. A BRFK a fény nemzetközi napja apropóján foglalta össze a legfontosabb tanácsokat és tudnivalókat a témában.

Még véletlenül se kényszerítsük hirtelen fékezésre a mentőautót, mert ez komoly traumát okozhat a betegnek. Éppen ezért autópályán se előzzük meg a megkülönböztető jelzést használó autót, hiszen bármikor adódhat olyan helyzet, hogy fékeznünk kell, amivel feltartjuk, rosszabb esetben pedig fékezésre kényszerítjük. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Facebook-oldala hangsúlyozza továbbá: amikor látjuk a mentő-, rendőr- vagy tűzoltóautót, keressünk kitérési lehetőséget. Ha egysávos úton haladunk, akkor lassú fékezéssel, irányjelző használatával húzódjunk az út szélére, s tegyünk így akkor is, ha a megkülönböztető jelzést használó jármű szemből érkezik.

 

Kétsávos úton, folyamatos haladásnál soroljunk át a külső sávba, szabadon átengedve neki a belsőt. Ha a forgalom lassan halad, az autósoknak a két sáv szélére kell húzódniuk, középen szabad utat hagyva az érkező kékfényes autónak. Három vagy több sávos úton azt a sávot tegyük szabaddá, amelyikben halad a rendőr-, mentő- vagy tűzoltóautó. Piros lámpánál állva hagyjunk helyet az előttünk álló mögött, hogy szükség esetén ki tudjunk térni.

 

Az oldal hangsúlyozza továbbá, hogy gyalogosként és kerékpárosként is figyeljünk a megkülönböztető jelzést használó járművekre: semmiképpen se szaladjunk át előtte az úton, kerékpárral pedig húzódjunk félre.

 

A fény nemzetközi napja – International Day of Light

 

Azt követően, hogy 2015-ben világszerte nagy sikerrel ünnepelték a fény nemzetközi évét, az UNESCO döntése értelmében – 2018-tól kezdődően – május 16-át a fény nemzetközi napjává nyilvánították. „A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában” – olvasható az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság oldalán.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.