2024. június 14., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
  Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.c0217abfdd5d.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.23b8fa2e1d36.jpg]Error: Cannot produce JPEG file. [./images/tmp-res/kispest-info.6bc8828cc03d.jpg]

Több önkormányzati lakás áll üresen

Főoldal>Közérdekű>Több önkormányzati lakás áll üresen
 
Írta: Szerk.
2020. december 15. 16:30
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Újabb döbbenetes tények láttak napvilágot kispesti önkormányzati lakásokról. Egy idős, 80 év feletti, beteg házaspár melegvíz nélküli bérleményben tengeti napjait, mert a vagyonkezelő nem cserélte ki a meghibásodott villanybojlert, a fürdőszobában pedig egyáltalán nincs víz. Közben a sajnálatos kispesti lakástűz kapcsán is kiderült: vannak üresen álló önkormányzati lakások, sőt; Kránitz Krisztián vagyonkezelő igazgató barátnőjének is jutott egy, ami évek óta üresen állt.

Önkormányzati bérlakásállományt fenntartani, működtetni nem kötelező feladat, de ha már több száz ingatlana van a kerületnek, kötelesség volna megfelelően működtetni és hasznosítani azt – vallja a kispesti Fidesz- KDNP frakció, akik már többször szót emeltek a lakásgazdálkodás ellen. Dódity Gabriella képviselő mutatta be közösségi oldalán azt az önkormányzati lakást, amelyben egy mozgásképtelen, 80 év feletti idős férfi lakik a szintén 80 év feletti párjával, aki gyógyíthatatlan beteg. Csak a szobát tudják fűteni egy fatüzelésű kályhával, a fürdőszobájukban pedig nincs víz egy cső miatt, amit nem cserélt ki a vagyonkezelő. Lavórban mosakodnak, de melegvíz sincs, mert a meghibásodott villanybojlert sem cserélte le a vagyonkezelő.

 

A képen a következők lehetnek: Gabriella Dódity és Fekete Márk, belső tér

 

– Embertelen ez a hozzáállás, és hiába szóltunk, azóta sem csináltak a lakásban semmit – mondta Fekete Márk (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a Kránitz Krisztián vezette vagyonkezelő működésére utalva. Hozzátette: elfogadhatatlan az is, hogy abban a háromlakásos házban, amelyben az idősek élnek, másik két lakás évek óta üresen áll, mára már használhatatlan állapotban.

 

Elromlott a villanybojler, a vagyonkezelő nem cserélte ki azt, nincs melegvíz az önkormányzati bérleményben

 

Pedig van üres lakás?

A Kispesten történt sajnálatos tűzeset miatt azonban újabb botrányok alakultak ki a bérlakásállomány körül. Bár a városvezetés álláspontja szerint mindent megtettek a tűzkárosultakért, akiket első éjjel önkormányzati költségen hotelben helyeztek el, másnap azonban először azt javasolták nekik, hogy keressenek maguknak szállást, mert most hirtelen nincs üres önkormányzati lakás, amit oda tudnának nekik adni, de dolgoznak az ügyön. Ekkor hozta nyilvánosságra a Fidesz-KDNP képviselője, Dódity Gabriella azt, hogy az Ady Endre út és Kisfaludy utca sarkán lévő nagy ház első emeletén tavaly nyáron felújítottak egy hatalmas önkormányzati lakást, amelyet a testvérvárosi delegációnak tartanak fenn, és üresen áll, csak a kulcsait kellett volna elővenni. Ezt a városvezetés cáfolta, azt írták, a lakás valóban üres, de nem testvérvárosi célokra tartják fent, hanem pályáztatásra vár. Kíváncsian várjuk, mikor lesz kiírva a pályázat, hiszen ott egy többgyerekes család is elfér, pazar, szép lakás – reagált Dódity Gabriella.

 

Több lakás is üresen?

A képviselőnő rámutatott arra is: szeptemberben döntött a bizottság nyolc önkormányzati lakás pályázaton kívüli hasznosításáról, egy közülük, a Corvint körúton lévő üres, és tökéletes lenne a panzióban lakó tűzkárosultaknak.

– Érdekes, ezt a Corvin körúti lakást két napon belül kifestette, és át is adta az egyik károsultnak a vagyonkezelő. A kérdés csak az, közel három hónap miért nem volt elég arra, hogy egy rászoruló család megkapja az ingatlant? – vélekedett Dódity. Pedig rászorulóból van bőven, sokan várnak segítséget az önkormányzattól.

 

Kránitz barátnőjének önkormányzati lakása is üres volt

Miközben többen várnak az önkormányzattól segítségre, nemcsak a korábban taglalt 8, hasznosításra váró lakás sorsa kérdéses, Dódity Gabriella bemutatott egy másik önkormányzati lakást is, amely egy hivatali dolgozó testvérének a nevén van, de évek óta üresen áll; pedig ez is jól jönne egy rászoruló családnak. Ugyanúgy, ahogy Kránitz Krisztián barátnőjének önkormányzati lakása is, amely szintén éveken át üresen állt. A lakást még 2017-ben kapta meg szolgálati lakásként az amúgy a vagyonkezelőben Kránitz mellett dolgozó barátnő, aki azonban nem használta a 35 négyzetméteres lakótelepi lakást, az azóta üresen állt. A lakás szociális bérleti díja mindössze havi 21.000 forint.

 

Kránitz Krisztián vagyonkezelő igazgató barátnőjének önkormányzati lakása éveken át üresen állt, mert nem használta azt. Pedig ez is jól jött volna egy rászoruló családnak.

 

Tavaly nyáron újította fel az önkormányzat az első emeleten található tágas önkormányzati lakást, amely azóta is üresen áll

 

– Mindez többek között azért érthetetlen, mert közben családok tucatjai várnak segítséget az önkormányzattól, többen laknak a családok átmeneti otthonában, előfordul, hogy egy szobában több, mondjuk öt gyerekkel. A szerződésben benne van: ha nem használja a bérlő a lakást, azt fel kell mondani, ezt mégsem tették meg, mint ahogyan más lakás esetében sem. Érthetetlen ez a fajta hozzáállás – mondta Dódity Gabriella, aki azt is hozzátette: sokan jutottak úgy önkormányzati lakáshoz, hogy öt év bentlakás után azt meg lehet vásárolni; lehet, hogy itt is ez volt a cél. Persze nem akar rágalmazni, hiszen azt csak Kránitzék tudják megmondani, milyen okból hagyták üresen a lakást, de az biztos, hogy így éveken át egy nehéz helyzetben lévő család veszíthette el a lehetőséget. Az önkormányzat vagyonirodájának vezetője szerint ugyanis 30 szolgálati lakás kérelmet tartanak nyilván, ennyi önkormányzati kötelékben dolgozó fordult a munkáltatójához, az önkormányzathoz lakhatási segítségért. Ezen felül közel 50 krízishelyzetben lévő kispesti család kérelme is az asztalon hever.

 

A tűzkárosult panzióba ment

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, belső tér és túra/szabadtéri

 

A képviselő azt is hozzátette: számára elfogadhatatlan, hogy egy ekkora lakásállománnyal rendelkező kerületben nem áll rendelkezésre ilyen esetekre üres, berendezett lakás, amivel azonnal tudnak segíteni a károsultak lakhatási gondjain. Szomorú, hogy az egyik lépcsőházban lakó hölgy tette el megőrzésre a bőröndjüket, hogy ne azzal kószáljanak kerületszerte, ahogy panziót keresnek maguknak a tűz másnapján. Az érintettek úgy reagáltak: februárban már visszaadta az önkormányzati lakását Kránitz barátnője. Dódity Gabriella erre úgy reagált: ha ez így van, akkor is két éven át állt üresen, és február óta sem adták oda rászorulónak, ami álláspontja szerint szintén elfogadhatatlan.

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.