2022. május 27., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Újabb nyílt levél Gajdának

Főoldal>Közérdekű>Újabb nyílt levél Gajdának
 
Írta: Szerk.
2017. április 11. 11:41
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ismét nyílt levelet intéztek a Kossuth téri piac kereskedői Gajda Péterhez. A levélben azt állítják: ugyan Gajda azt mondta, nem érdekli a piac, mivel az veszteséges, szerintük azt a 2015. évi elszámolás alapján igenis lehet nyereségesen működtetni. Emellett több mást is nehezményeznek; leginkább a 2015. évi elszámolás "slendriánságát", a kátyúzás minőségét, és a táblázatban szereplő tételeket kifogásolják. Arra is kitértek: 8,4 millió forint a wc felújítására nonszensz, ebből az összegből Kispesten akkoriban már egy kisebb lakást lehetett venni. Végül felszólítják Gajda Pétert, tegye rendbe a Kossuth téri piacot.

Nyílt levél Gajda Péter Úr Kispest polgármestere részére!

 

Mély megdöbbenéssel hallgattuk Polgármester Úr 2017. március 2-án a Kossuth téri piac parkoló építésének kapcsán tett nyilatkozatát, miszerint Önt nem érdekli a piac, mivel az veszteséges.

 

Nagy nehézségek árán sikerült megszerezni a Vamüsz által készített, a Kossuth téri piac fejlesztései 2015-ben című, Önnek címzett beszámolót.

 

Döbbenettel tapasztaltuk, hogy a Kossuth Piac Pénzforgalmi Adatok melléklet milyen slendrián módon lett összeállítva. A bevételi oldal csak egy egyösszegű bevételt jelez, míg a kiadási oldal azt sugallja, hogy 106.235.598,- Forintot az Önkormányzat a saját zsebéből fizetett. Számunkra nem világos, hogy a Piaccsarnok és a régi piac költségei hogyan különülnek el.

 

Rögtön a beszámoló elején megjelenik a rovar és csótány irtás, amely abból áll, hogy boltonként kaptunk 2 doboz egérirtót. A kátyúzás olyan minősíthetetlen módon lett kivitelezve, hogy minden évben újra kell javítani, mert például vízzel teli gödörbe öntik az aszfaltot. A 730.420,- Forint pénzkidobás az ablakon, mert a javítás nem tart tovább egy hónapnál. Kártérítési igény bejelentéséről és kifizetéséről is tudomásunk van, mivel a rosszul kijavított gödrökben elestek, van, akinek kificamodott a lába.

 

A pénzforgalmi adatokból nem derül ki, hogy a havi több mint egymillió forint őrzési díjból mennyi esik a piac csarnokra, és mennyi a régi piacra. Továbbá mit lehet felújítani, karbantartani, kisjavítani 6.203.335,- Forintért. A szemétszállítási díjat, csak a régi piaci kereskedők fizetik, az Új csarnok nem fizet, mivel a Vamüsz nem osztotta fel ezt a költséget arányosan. Ha végre fizetnek, hová kerül az összeg? Félünk, hogy a Wekerlei piac szemétdíját is a Kossuth téri piacon dolgozó kereskedők állják. Ez vonatkozik az őrzés védelemre is. Az általunk kifizetett közel húsz milliós takarítási díj mit, milyen területet foglal magában, miért kell a buszmegálló környékét nekünk takarítani, holott az nem a piac feladata? Ha már a modern világban havi közel 10 ezer forintot fizetünk az internetért, akkor miért csak a piacfelügyelőség használja? Lehetővé kell tenni, hogy a piaci dolgozók is hozzáférhessenek.

 

A beszámoló Önkormányzati finanszírozásként említi a vizes blokkok felújítását 8.379.915,- Forint összegben.  2015-ben Kispesten ezért már egy kisebb panellakást lehetett kapni, nem egy férfi és egy női WC-t. Az 5,4 millió forintos víz gerincvezeték kiépítése méterenként 54.000,- Forintba kerülhetett (ez csak becslés), melynek a helyreállítása ugyancsak kívánni valót hagy maga után, nem beszélve arról, hogy az üzleteket nem lehet hiba esetén kizárni a vízvételi lehetőségből.

 

Nos, ezeket a költségeket a piaci bevételekből finanszírozta az Önkormányzat. Víz,-csatornadíjat szintén a kereskedők fizetik, de a beszámolóból hiányzik a piaci nyilvános WC bevétele.  Ha ezt a két beruházást vesszük alapul, akkor piac nyereségesen működik, hiszen az 13.165.335,- Forint hasznot hozott. Nem sok, de ez így azért hozott hasznot 2015-ben. Ez tíz évre vetítve körülbelül 130-150 millió forint lehetett. Egy Állami Számvevőszéki vizsgálat pontosabb adatokat adhat a piac pénzügyi helyzetéről, hiszen olyan folyamatok vannak, amelyek kétszer lettek kifizetve. Így történt, hogy 2017-ben a termelői savanyús soron elfagyott a vízóra, de annak cseréjét a Vamüsz nem hajtotta végre. Az ott árusító egyik termelő szakembert hívott, kicseréltette saját költségén a vízórát, majd a vállalkozó a Piac Felügyelőséggel igazoltatta a munka elvégzését. A felügyelőségnek azonban nem volt tudomása arról, hogy azt már egyszer kifizették. A több évtizede a piacon dolgozó kereskedők egyike sem látott még műszaki ellenőrt, aki az elvégzett munkákat átvette, vagy ellenőrizte volna. Amíg a Kossuth téri piac saját költségvetése alapján, és nem a Vamüsz égisze alatt működött, olajozottabban mentek a dolgok.

 

A 2015-ös pénzügyi beszámoló után várjuk a 2016, és a korábban megkért 10 évre visszamenően elkészülteket is.

 

Tisztelt Polgármester Úr!

Ismét felszólítjuk, tegyük végre rendbe a kispesti Kossuth téri Piacot!

 

Budapest, 2017. április

a Kossuth téri piac kereskedői

 

A 2015-ös pénzügyi beszámoló:

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.