2019. szeptember 22., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Újjáépül a főváros egyetlen jódos-sós fürdője

Főoldal>Közérdekű>Újjáépül a főváros egyetlen jódos-sós fürdője
 
Írta: Szerk.
2018. február 09. 12:44
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Újra strandolhatnak a kispestiek, ráadásul gyógyvízben! A szomszédos kerületben, Pesterzsébeten ugyanis hamarosan újranyit a rég bezárt, patinás jódos-sós gyógyfürdő. Kispest 1994-ben maradt strandfürdő nélkül, amikor az önkormányzat eladta a sokak által kedvelt és látogatott Hattyú strandot, amelynek a helyén ma már társasház áll.

Bizonyára sokan emlékeznek még a kispesti Hattyú strandra, amely 1925-ben nyílt meg. Bár a strand  mindössze egy hideg vizes medencével működött, mégis sokan szerették, hiszen a lakótelepen élőknek óriási könnyebbséget jelentett, hogy a nyári melegben a közelben lévő, füves strandon hűsölhettek. Bár egy időben felújították és bővítették, az önkormányzat mégis eladta a területet, így 1994-ben a strand bezárt, helyére pedig lakópark épült.

 

Most azonban újra fellélegezhetünk, hiszen, bár nem a kerületben, de a közeli Pesterzsébeten a 2019-es strandszezonban már várja vendégeit az újjáépülő jódos-sós fürdő.

 

A jelenlegi épület 

 

A 12 éve bezárt, különleges vizű gyógyfürdő új állapotában 14 medencével üzemel majd. A Tarlós István főpolgármester, Kubatov Gábor, Orbán Gyöngyi és Földesi Gyula, Kispest és Pesterzsébet választókerületi elnöke által is szorgalmazott folyamatoknak köszönhetően január végén megkezdődtek a felújítási, építési munkálatok. Nyitása idén karácsonyra várható, a kinti strandrész pedig a 2019-es strandszezonra készül el.

 

 

A víz összetétele a Gellért gyógyfürdő gyógyvízéhez hasonló. A fürdő 43-44 fokos, minősített gyógyvize mozgásszervi panaszokra is jó.

 

Földesi Gyula, Kispest és Pesterzsébet választókerületi elnöke is lobbizott a feljításért, figyelemmel kíséri a munkálatokat is

 

- A beruházás a fürdőrészleget és a strandterületet egyaránt érinti. A munkák egy évig tartanak, a fejlesztésnek köszönhetően egész évben működő létesítménnyel bővül a fővárosi termálfürdők köre. A fürdőben alapvetően négy egység működik majd: téli-nyári élményfürdő, téli-nyári terápiás fürdő, szaunavilág és szezonálisan üzemelő strandfürdő – hangsúlyozta Földesi Gyula. - A régi medencéket felújítják, és három medencét építenek, lesz hullám-, 25 méteres úszó- és gyermekmedence is. A fedett részt felújítják és bővítik, megtartva a kupolás áltörökfürdővel is rendelkező, helyi védettség alatt álló főépületet. A strandterület teljes zöldfelülete és növényállománya is megújul. Az első ütemben 100-150 parkolót terveznek. A beruházást a Fővárosi Önkormányzat egyik cége, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. végzi. Néhány héten belül elkezdődik a tényleges felújítás és építés – mondta el Földesi Gyula.

 

Már zajlanak az előkészületek

 

A Soroksári-Duna bal partján az 1920-as évek végén épült fürdő korábban Budapest egyetlen olyan gyógyfürdője volt, melynek gyógyvize a jódos, brómos vizek csoportjába tartozik. De miért fontos a jód? A jódnak egyrészt azért van jelentősége, mert az ország nagyrészén jódhiányos ivóvíz miatt sokan szenvednek jódhiányban. A jód pedig keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.