2024. június 14., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Vigyázzunk a sünikre!

Főoldal>Közérdekű>Vigyázzunk a sünikre!
 
Írta: Szerk.
2018. október 01. 11:41
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Életbevágóan fontos, hogy az őszi időszakban megfelelő mennyiségű táplálékot vegyenek magukhoz a sünik, mielőtt elbújnak téli álmot aludni. Ezért nagyon oda kell figyelni, ha sünit látunk az udvarunkon vagy a szabadban, adjuk neki enni. Talán ugyanennyire fontos, hogy az őszi avarégetés előtt nézzük át a levélhalmot, nehogy benne legyen egy elbújt tüskéshátú.

A sünik amellett, hogy nagyon kedves állatok, rendkívül hasznosak is, hiszen rovarevők, így a kertünket rendszeresen „takarítják”. Időjárástól függően, márciustól novemberig találkozhatunk velük, amikor az ősz télbe fordul, a tüskéshátúak téli álomra szenderülnek. A hibernáció előtt azonban nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű táplálékhoz jussanak. Aki még ilyenkor összefut a kertjében vagy a szabadban sünivel, etesse meg, hogy megfelelő mennyiségű zsírt raktározhasson a hidegre.

 

Mit adjunk neki?

A sünik elsősorban földigilisztákat és csigákat esznek, de étlapjukon szerepel számos egyéb bogár, gyík vagy lehullott gyümölcs is. A hidegebb időszakban azonban eltűnnek a táplálékukat képező rovarok, ezért fontos, hogy mi is segítsünk nekik felkészülni a hibernációra. Ha mással nem, egy kis kölyökcicáknak szánt, minőségi szárazeledellel. Ez biztosítja ugyanis a megfelelő tápanyagokat számukra. Ha éppen nincs otthon állateledel, akkor az alábbi ételeket is kitehetjük nekik: lágy tojás, főtt tojás, főtt hal, főtt máj, lisztkukac, mazsola, szőlő, körte vagy alma.

 

Óvatosan az avarégetéssel! 

Az állatok számára a hibernáció túlélési stratégia. A téli időszakban ugyanis nincs számukra megfelelő táplálék. Ilyenkor 5-6 hónapig alszanak, jól kibélelt fészkük mélyén. Amikor a hőmérséklet 5 fok alá csökken, a sünik szervezete elkezd hőt termelni, hogy megvédje magát a fagytól. A téli álom alatt minden életfunkciója a lehető legkisebbre csökken. Fészket szeret az őszi avarba rakni, ezért nagyon fontos, hogy minden alkalommal, mielőtt égetni kezdenénk a leveleket, nézzük át a kupacot, nehogy éppen abba fészkeljen be egy süni, így megóvhatjuk a tüskéshátút, aki a mozgásra kimenekül a levelek alól, és máshol keres menedéket a hosszú téli hónapokra. 

Fotó: Pixabay.com

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.