2024. június 20., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Bővültek és emelkedtek az egészségügyi támogatások

Főoldal>Közérdekű>Bővültek és emelkedtek az egészségügyi támogatások
 
Írta: Szerk.
2019. január 09. 10:49
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Már február 5-én folyósítják első alkalommal a 17 ezer családnak segítséget jelentő gyermekek otthon ápolási díját (gyod), amelynek jelenleg bruttó 100 ezer forintos összege 2022-re el fogja érni az akkori minimálbér szintjét. Emellett a kormány minden egyéb ápolási díj esetében 15 százalékos emelést hajtott végre.

Az idei évet is egészségügyi támogatások bővítésével, újak bevezetésével kezdte a kormány, hiszen január 1-től 15 százalékkal megemelte a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos hozzátartozók ápolási díját, valamint új elemként bevezette a gyermekek otthonápolási díját (gyod) is. Burány Sándor (MSZP-P) és a baloldali ellenzék ezeket az intézkedéseket sem szavazta meg.

 

A gyod-ot az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők vehetik igénybe, amely mintegy 17 ezer család számára jelenthet segítséget. Ezt az új juttatást a járási/kerületi hivatalok állapítják meg január 15-ig, és február 5-én folyósítják először a bruttó 100 ezer forintos támogatást. A gyod összege pedig lépcsőzetes emelés révén 2022-re el fogja érni az akkori minimálbér összegét.

 

– Nagyon örülök, hogy a kormány bevezette ezt az intézkedést, hiszen magam is legalább 12 éve foglalkozom azzal, hogy erre a területre is jusson figyelem – mondta lapunknak Szabó-Geletta Katalin, a kispesti fogyatékossággal élőket és családjaikat segítő Gyöngyszemek Alapítvány vezetője. – Felelős döntésre utal, hogy nem határozták meg az ápolásra szorulók esetében felső korhatárt, így a jogosultság alapja a szülő-gyermek viszony. Ugyanakkor remélem, hogy lehetséges lesz olyan módosítás, amely értelmében nem csak a szülők vehetik igénybe a támogatást, hiszen ha a szülő bármilyen oknál fogva képtelen ellátni a fogyatékos gyermekét, akkor hiába tudná a továbbiakban más átvenni a feladatot a rokonságból, akár a baráti körből, jelenleg nem lenne jogosult a támogatásra – tette hozzá. – Azt gondolom, hogy a legjobb szándékkal hozott intézkedésen is lehet tovább javítani, ahogy a kormány korábban bevezetett támogatásai esetében is volt már rá korábban példa. A jó szándék és az átgondoltság pedig vitathatatlan, hiszen a jelenleg bruttó 100 ezer forintos támogatás, amely 2022-ig folyamatosan emelkedni fog, a nyugellátás szempontjából szolgálati időt jelent, ezzel is segítve a gyermeket ápoló szülőt – mutatott rá Szabó-Geletta Katalin, aki hozzátette, hogy nagyon nagy vágyuk, hogy a középsúlyos értelmi sérültek számára is hasonló segítséget nyújtson a kormány.

 

Január 1-jével minden további ápolási díj is megemelkedett 15 százalékkal, amelyek 2022-ig minden évben további 5-5-5 százalékkal nőnek majd, de az elmúlt években az alap- és emelt összegű otthonápolási díj mellé bevezetett, a súlyos állapotú, önellátásra képtelen gyermeket nevelő családok támogatása esetében 58 százalékos emelés történt.

 

Forrás: MTI, Origo

Főkép: Origo

 

Mit hozott 2019?

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.