2023. szeptember 30., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus
július
június
május
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Egy évig adná ingyen az Ady Iskolát az önkormányzat

Főoldal>Közélet>Egy évig adná ingyen az Ady Iskolát az önkormányzat
 
Írta: Szerk.
2017. augusztus 14. 14:14
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Parázs vitát váltott ki az Ady Endre Általános Iskola egyházi kézbe adása. A megállapodás-tervezet az augusztusi rendkívüli képviselő-testületi ülésen került napirendre, ahol kiderült: az önkormányzat egy év után havi 1 millió forint bérleti díjat kérhetne az üzemeltetést szeptembertől átvevő Református Egyháztól. Igaz, ez a korábbi 5,6 millió forint plusz áfás bérleti díjnál kedvezőbb verzió. Harkai Ferenc, a református egyházközség vezetője csakúgy, mint a Fidesz-KDNP frakció, karöltve azt kérték, hogy a szerződésben foglalt ötéves bérleti díj fizetése alól mentesüljenek, de a baloldali többségű városvezetés csak egy évre biztosítja az ingyenességet.

Bár a képviselő-testület megszavazta az Ady Endre Általános Iskola egyházi kézbe adásáról szóló szerződés-tervezet, de a Református Egyházközség még egyeztet a szerződés elfogadásáról. Harkai Ferenc lelkipásztor a képviselő-testület rendkívüli ülésén azt kérte, hogy ne csak egy évre, hanem öt évre garantálja az önkormányzat a bérleti díj mentességét.

 

 

- Megígértem a szülőknek, hogy az összes bevételét az iskolára és az oktatásra fogjuk fordítani. Amennyiben havi 1 millió forintot ki kell fizetnünk a bérleti díjra, az az oktatás színvonalát csökkentené, a kispesti gyerekektől vennénk el a pénzt. Mindannyiunk érdeke, hogy a gyerekeket helyezzük előtérbe. Félő, hogy az egy év bérleti díjmentessége után nem lenne fedezetünk, és a szerződést fel kellene bontani, ami után a szülők és a gyerekek becsapva éreznék magukat. Ezért át kell még beszélnünk az egyházközségben, hogy elfogadjuk-e az önkormányzat feltételeit – mondta el Harkai Ferenc. A lelkipásztor szavaira Gajda Péter (MSZP) polgármester úgy reagált, hogy nyilván egy ilyen helyzetben a képviselő-testület eltekintene a további díjfizetésétől, de ez persze csak a szerződés éves felülvizsgálatakor derülne ki.

 

A Fidesz-KDNP frakció is az épület ingyenes használatba adása mellé állt. A Lazányi Ferenc által benyújtott módosító indítványban azt kérték, hogy a katolikus iskolához hasonlóan a református egyháznak se kelljen bérleti díjat fizetnie, és egyben azt is kérték, hogy öt évig ne kelljen bérleti díjat fizetnie az egyházközösségnek. De azt is javasolták, hogy az önkormányzat ne öt évre, hanem 25 évre adja át az épületet az egyháznak. Vinczek György alpolgármester az ingatlan kapcsán úgy fogalmazott, az az egyik legjobb állapotban lévő intézménye a kerületnek. Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok erre reagálva azt mondta, hogy nagyon szomorú, ha alpolgármester úr így gondolja, és ebből kiindulva mi lehet akkor a többi épülettel?

 

 

- A mostani javaslatban szereplő 1 millió forintos havi bérleti díj még mindig jóval kedvezőbb a korábbi, havi 5,6 millió forintnál, ám még így sem tudjuk támogatni. A tegnapi napon végigjártam az épületet. A KLIK most nyáron kifestette az intézmény több tantermét, ám az új festés több helyütt tönkre is ment már a második emeleten, hiszen mint azt az iskola – eredmény nélkül – már több éve jelezte az önkormányzatnak, beázik a lapostető.  Ahogy az iskolában elmondták, a vagyonkezelő egy nylon leterítésével próbálta orvosolni a problémát, amely érthető módon kevés eredménnyel járt. Ezekre a sürgős megoldásra váró műszaki problémákra is tekintettel javasoljuk, hogy az önkormányzat ne kérjen bérleti díjat az egyháztól – érvelt Dódity Gabriella, ám a baloldal nem támogatta a Fidesz-KDNP frakció javaslatát. Így a végső, elfogadott megállapodás-tervezet értelmében az egyház egy évre ingyenesen kapja meg az ingatlant, de az első év letelte után maximum havi 1 millió forintos bérleti díjat vethet ki az önkormányzat. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.