2024. június 14., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
szeptember (6)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Egyedülálló térvers Wekerlén

Főoldal>Kultúra>Egyedülálló térvers Wekerlén
 
Írta: Szerk.
2021. március 22. 14:14
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A tíz állomásból, tíz „versszakból”, tíz installációból, azaz jelfából álló komplex élményt nyújtó séta 1,6 kilométeren át vezeti a látogatót keresztül Wekerletelepen. A térvers a Wekerlei Társaskör Egyesület kezdeményezésére jött létre. Noha az ötlet nyolc éve született meg, de a megvalósítás forráshiány miatt váratott magára.

Sétáljon egyet Wekerletelepen! A Wekerlei Társaskör Egyesület kezdeményezésére jött létre a tíz állomásból, tíz „versszakból”, tíz installációból, azaz jelfából álló komplex séta. Negyvenöt perc alatt lehet megtenni az 1,6 kilométeren húzódó útvonalat, mindeközben egyszerre művészeti-építészeti-környezeti útélményben lesz része annak, aki vállalkozik a művészeti élménysétára.

 

Mindegyik installációba egy acél nézőke van beépítve, melyen keresztül fókuszálhatunk a városrész egy-egy egyedi szépségű vagy hangulatú részletére. A jelfák önmagukban is esztétikai látványt nyújtanak, fehér színű betontalapzatból kinövő, rozsdamentes acél elemekkel kombinált, faragott faoszlopok. Mindegyik más, mivel formáját és a talapzatokba bevésett szövegszilánkokat a nézőkén át megpillantható látvány ihlette.

 

 

A Wekerlei Térvers néhány önkéntes ötlete és munkája nyomán született meg. Az egyik alkotó Somlói Judit, a Wekerlei Társaskör Egyesület elnöke, akinek civil foglalkozása építész, 2007 óta dolgozik önkéntesként a Wekerlén. Somlói Judit a Téltemetés ötletgazdája, az Építészklub alapítója, és számos wekerlei témájú kiadvány főszerkesztője. Több wekerlei köztéri alkotás létrehozásának is részese Győri Ottmár téri Centenáriumi emlékhely, Megfagyott Muzsikusok, Eperfa, Életfa, évente Szentiván éji tűzszobor.

 

Wekerlei Térvers alapötlete 2012 őszén született meg a Wekerletelep néhány önkéntese fejében, amikor 21 faragott fa oszlop megmaradt a Megfagyott Muzsikusok nevű installáció felújítása végett. Több mint nyolc évvel ezelőtt született meg a szándék, hogy az oszlopokat értékteremtő és Wekerletelep különleges értékeit egyedi módon bemutató módon hasznosítsák.

 

 

Forráshiány miatt az ötlet csak ötlet maradt, ám a tervnek egy kétmillió forintos önkormányzati támogatás adott lehetőséget 2019. végén. 2020. januárjában indult meg az érdemi munka előkészítése. A megvalósítást a résztvevők önkéntes munkaként vállalták be. Az alkotói csapat több száz munkaórát töltött az ötletek összefésülésével, mire eldőlt, hogy a Térvers 10 állomásból fog állni, és az eredeti alapötlethez igazodva mindegyiknél egy-egy különleges installáció azaz jelfa lesz a központi elem.

 

A különleges szakipari munkákat külsős mesterekre bízták, de a többi feladatot – földmunkák, festések, szerelések, betonozás – az alkotók, néhány további önkéntes bevonásával saját kezűleg végezték.

 

A térvers állomásai

 

A térvers első jelfája a Hungária úton, a Zrumeczky-kapu tövében található. Az első állomás installációja egy öreg székely vitézt szimbolizál. A második állomás a Kós Károly tér 14. számú ház Mészáros Lőrinc utca felőli kapubejáratától pár méterre található. A jelfa acél teteje tulipánokat és azok közül felrepülő galambokat formáz. Ezeket a motívumokat az a galambdúc ihlette, ami a sarki házra fókuszáló nézőkén keresztül látható, a székelykapura emlékeztető kapubejáró tetején. A harmadik installiciót a Corvin körút, Mészáros Lőrinc utca, Taksony utca és a Vajk utca találkozásánál láthatjuk. Itt a Corvin körutat mindkét irányból lezáró két patinás iskola ihlette meg az alkotókat. Az iskolások fantáziáját és szárnyaló vágyait egy szárnyait kitáró pillangó szimbolizálja. A negyedik jelfa a Corvin körút és a Pannónia út sarkán áll, egy facsoport mellett. A nézőke itt a gyönyörű platánok messzire nyúló sorfalát és a mellettük álló lakóházak hosszú sorát vágja ki a térből.

 

 

A séta ötödik installációja az Esze Tamás út, Corvin körút és a Martinovics utca találkozásánál áll. A nézőkén keresztül az Esze Tamás utcai platán fasort látjuk, mely az évtizedek múlásával zöld alagúttá vált. A hatodik állomás a Hársfavirág téren található. A jelfa egy összebújó szerelmespárt szimbolizál. Egy 180 cm körüli fa oszlopnak támaszkodik egy 160 cm körüli oszlop, és összeköti őket egy acélból készült nagy közös szív. A hetedik jelfa a Bárczy István téren, a Kapisztrán utca elején áll. Az utca két oldalán sorakozó fák lombjai gótikus boltívet formálva hajolnak össze. Ez a látvány ihlette az installációt, ami egy gótikus templomot szimbolizál. A nyolcadik helyszínt a Kós Károly által tervezett kapu mögött, a Hungária úton találjuk. A fa oszlopra rögzített egyenes, rozsdás színű acéllemez a múltat, a szorosan mellé állított hullámosan megformált lemezek pedig a múltból kinövő jelent és a dinamikus jövőt szimbolizálják. A nézőkén átkukucskálva az Életfa távoli sziluettjének csúcsát látjuk. A kilencedik jelfa a Kós Károly téri park közepén, a szökőkút környezetében áll. A teret a folyamatos mozgás jellemzi. Ezt a mozgást egy nagyobb körben elhelyezkedő két kisebb kör szimbolizálja az installáció tetején. A tizedik helyszín installációja szintén a Kós Károly téri parkban kapott helyet. Ez a térvers záró „versszaka”. A jelfa nézőkéje ismét a Zrumerczky-kapu felé irányul, amely mögött látszik a távolba vesző Hungária út, ami mintegy „kivezet” a Wekerletelepről.

 

Fotók és információ: Wekerlei Társaskör Egyesület 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.