2024. július 12., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Épül a Kispesti Forrásház Gondozási Központ

Főoldal>Közélet>Épül a Kispesti Forrásház Gondozási Központ
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. március 02. 15:57
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára

Várhatóan ősszel indul meg a szakmai munka a kispesti Forrásház Gondozási Központban. Az intézmény egyfajta lelki gondozószolgálatként fog működni. A kezdeményezés újszerű, hiszen ez az első olyan központ, ahol nappali, ambuláns formában egészségügyi, szociális és terápiás módszereket alkalmaznak a páciensek minél teljesebb körű felépülése érdekében. A centrum olyan emberek kezelését tűzte ki céljául, akik valamilyen mentális betegségük következtében nem tudnak munkát kapni, vagy a munkanélküliségük okán kialakult lelki problémáik miatt a munkaerőpiacra való visszajutásuk segítség nélkül lehetetlennek tűnik.

Nagyszabású vállalkozásba kezdett a Kispesti Önkormányzat, mely a remények szerint hosszútávon hozzájárul a kerületben a munkanélküliségi ráta csökkenéséhez. A projekt megvalósítása a tavalyi évben indulhatott el, miután az önkormányzat 2009-ben 450 millió Forintot nyert erre a célra Európai Uniós pályázat keretében. A centrum a Dobó Katica utca 18. szám alatt, egy évek óta üresen álló óvoda épületében kapott helyet, ahol tavaszra várhatóan befejeződnek az építési munkák, s ősszel pedig megnyílhat a gondozottak előtt.
A centrum megépítésének híre meglehetősen vegyes érzelmeket váltott ki az itt élőkből. Az ismeretlentől való félelem mellett a nyugtalanságra többek szerint az ad okot, hogy az épület szomszédságában egy működő óvoda foglal helyet, s e két létesítményt tulajdonképpen csak egy kerítés választja el egymástól. Erre, valamint a nem megfelelő tájékoztatásra hivatkozva a projekt magakadályozására tiltakozó akciókat is szerveztek. A támogatók viszont határozottan állítják: a Forrásházban nem drogfüggő, és mentálisan súlyosan sérült embereket fognak kezelni. A hirtelen munkájukat vesztett, vagy hosszú távon munka nélkül maradt kerületi lakosok gyakori depresszióján a korábbi ellátórendszer sok esetben nem tudott segíteni. Ezek az emberek nem veszélyesek környezetükre, az önkormányzatnak pedig fontos feladata, hogy nekik is képes legyen lehetőséget teremteni a talpra álláshoz.
A központ szakmai felügyeletét a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gondozási Központ látja el. A korábbi rendszer hiányosságaira is az ő munkájuk derített fényt, ugyanis a családgondozás és a gyermekjóléti ellátás folyamán gyakran kerültek kapcsolatba olyan családokkal, ahol a korábban említett problémákra a családtagok képtelenek voltak önállóan megoldást találni. Az ilyen betegek nappali, ambuláns gondozásban is jól kezelhetők, s a csak önkéntes alapon, szakorvosi javaslatra, beutalóval igénybe vehető szolgáltatás eredményes változásokat idézhet elő állapotukban.
A Forrásház tehát semmiképpen nem regionális pszichiátriai központnak épül, berkein belül a kényszergyógykezelés kizárt, az évente kb. 300 pácienst befogadni képes intézmény pedig csak hétköznapokon, nappali ellátás keretében fog működni.
Az önkormányzat minden esetben egyhangú szavazással döntött a Forrásház megépítése és működése mellett. Az elnyert uniós pályázat lehetővé tette, hogy rendkívül korszerű átalakításokat végezzenek el az épületen. Az építkezés különlegessége, hogy Kispesten közintézményben elsőként itt fognak geotermikus energiát felhasználni. A fűtés-hűtésért és a melegvíz előállításáért a levegős hőszivattyús rendszer felel majd, az épület egy részét gépi szellőzéssel látják el. A távhőszolgáltató központ emellett tartalékként megmarad. Az intézmény udvarában pihenő teraszokat és kerti tavat hoznak létre, a térburkolatot és a növényzetet is megújítják. A környezettudatos szemlélet jegyében a csatornákból összegyűjtött esővízzel locsolják majd az udvar növényeit, a homlokzati és az udvari világításhoz pedig napkollektorokkal szerzik be az energiát. Az egész intézményt és környezetét akadálymentesítik, és a parkosított udvart is úgy tervezték meg, hogy az kerekesszékkel is megközelíthető legyen.

Az önkormányzat a szakmai munka ellátása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Kispesti Egészségügyi Intézettel, a Gyógyító Művészeti Műhellyel és Tárt Kapu Színházzal, a Védett Műhely Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit, valamint a Humán Sztráda Nonprofit Kft-vel. A Gyógyító Művészeti Műhely és a Tárt Kapu Színház társulatának új próbaterme és előadóterme is az épületben kap helyet. Mindezekből látszik, hogy a központban a hagyományos ellátásokon túl nagy hangsúlyt fognak fektetni a művészeti, és a csoportterápiákra is. A terapeuták a rajz, zene, kézművesség, színház és irodalom eszközeit is felhasználják a kívánt eredmény eléréséhez. Mindezek mellett a páciensek tanácsokat kapnak a mindennapi életvezetéshez, részt vehetnek problémamegoldó beszélgetéseken, készségfejlesztő tréningeken, információkhoz juthatnak az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi és lakhatási ellátásokról. A mentori támogatás mellett adósságkezelési programban is részt vehetnek az arra rászorulók, és ami a legfontosabb, védett munkahelyi foglalkoztatást biztosítanak a gondozottaknak. Ez a program várhatóan az őszi nyitástól számított fél éven belül indulhat meg, mivel igénybevétele mindenképp fél éves, az intézmény keretein belül történő gondozáshoz kötött.

A kezdeményezés kétségkívül rendhagyó és újszerű. Eredményességére a jövőben kaphatunk választ, létjogosultságát a munkaerő piacra visszairányított páciensek száma fogja megmutatni. És hogy vélekedik erről a gondozásban részt vevő Tárt Kapu Színház? „Amióta világ a világ, az új dolgoktól mindig is berzenkedtek az emberek. Mit tehetünk? Továbbra is végezzük gyógyító művészeti munkánkat, amellyel sikerül majd meggyógyítani a ma még hitetlenkedőket is.”
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.