2024. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június
május (11)
április (26)
március
február
január (2)
· 2023
december (15)
november (7)
október (7)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Játszva tanultak bűnmegelőzési ismereteket a sérült gyerekek

Főoldal>Közülünk>Játszva tanultak bűnmegelőzési ismereteket a sérült gyerekek
 
Írta: Szerk.
2022. augusztus 23. 10:48
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Igazán tartalmas, sportfoglalkozásokban, táborokban gazdag nyarat tudhat maga mögött az értelmükben sérült gyerekeket és fiatalokat segítő kispesti Gyöngyszemek Alapítvány, amelynek ezúttal több programjában is kiemelt szerepet kaptak a bűnmegelőzési ismeretek: a hagyományos, szentendrei nyári táborukban és az először megszervezett, kirándulós-sétálós napközis táborukban is olyan tudással vértezték fel tagjaikat, melyek birtokában remélhetőleg kevésbé lesznek sebezhetők a való életben és a virtuális térben egyaránt.

Túlzás nélkül mondható, hogy csillogó szemekkel hallgatták a gyerekek a tárlatvezetőt, aki a Rendőrmúzeumban, egy közel másfél órás idegenvezetés keretében kalauzolta el őket a legkülönfélébb kiállítási tárgyak között. Itt, a múzeumban beszélgettünk az alapítvány egyik kuratóriumi tagjával, Szabó-Geletta Katalinnal, akitől megtudtuk: az idei volt az első alkalom, hogy úgynevezett kirándulós-sétálós napközis tábort szerveztek, amelyen összesen mintegy 60-an vettek részt.

 

Az ötnapos táborban a város különböző pontjain, más-más témakörben szervezett programokon vettek részt a gyerekek: ellátogattak például – a teljesség igénye nélkül sorolva – a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol idegenvezetőjük az állatvédelem fontoságáról beszélt nekik, illetve jártak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is, ahol egy tartalmas, buszos utazás során ismerték meg, hogyan is működik a reptér.

 

A programok során az adott téma szakemberei kalauzolták el a gyerekeket. Katalin elmondta, tagjaik közt több olyan gyermek van, akit ért már bántalmazás ilyen-olyan formában, de arra is van példa, hogy a szülő élt át ilyen élethelyzetet, éppen ezért szeretné megóvni ettől a gyerekét. „Ez az egyik ok, hogy ellátogattunk a Rendőrmúzeumba. Fontos, hogy tudják a gyerekek, kik azok az emberek, akikben megbízhatnak, akiknek szólhatnak, ha baj van” – magyarázta, megjegyezve, hogy remekül sikerült az idei nyári táboruk is, amelyben szintén kiemelt szerepet kaptak a bűnmegelőzési ismeretek.

 

A tábort, melynek helyszíne a hagyományokhoz hűen a szentendrei Pap-sziget volt, a napközis táborhoz hasonlóan a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával szervezték meg. Itt délelőttönként önvédelmi edzéseken vehettek részt a gyerekek, méghozzá Lelekács Csaba, minden idők egyik legeredményesebb magyar thai boksz harcosa vezényletével.

 

Délutánonként a Budapesti Rendőr-főkapitányság interaktív előadásai várták a részvevőket: a meghívott rendőrök a nyári időszak főbb veszélyforrásairól és az internetes csalásokról és átverésekről, ezek megelőzéséről beszéltek a gyerekeknek.

 

(Az Athlészisz Alapítvány jóvoltból a gyerekek ajándékkönyvekkel is gazdagodtak; a könyveket a Napraforgó Könyviadó biztosította)

 

„Ők az átlagosnál sokkal sebezhetőbbek, ezért nagyon fontos, hogy a rendőrök személyében olyan emberektől kaptak fontos információkat, akik számukra hitelesek, akikben megbíznak” – hangsúlyozta az alapítvány kuratóriumi tagja. Mint mondta, a Gyöngyszemek Alapítvány szülősegítő csoportjában is kiemelt figyelmet szánnak ezentúl a bűnmegelőzés témájának. A szülők a kispesti Forrásházban jönnek össze kéthetente, hogy átbeszéljék a legtöbbeket érdeklő és érintő témákat, ugyanakkor arra is van példa, hogy közvetlenül az alapítványhoz fordulnak fiatalok ilyen-olyan problémákkal.

 

„Az elmúlt időszakban egyre inkább az iskolák látóterébe kerültünk, ezért sok gyerek tud rólunk, illetve tudja azt is, hogy velünk lehet beszélgetni anélkül, hogy annak nyoma maradna. Fordulnak hozzánk függők is, és itt nemcsak a drog-, hanem a gyógyszer- vagy éppen az energiaital-függőkről is beszélgetünk” – magyarázta az egyébként addiktológiai végzettséggel is rendelkező Szabó-Geletta Katalin, aki a terveikről beszélve elárulta: szeretnének elindítani a közeljövőben egy felsősöknek és középiskolásoknak szóló drogprevenciós előadássorozatot is. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.